Cybercrime04.07.2013

Ruim de helft van de gebruikers van hotspots neemt geen veiligheidsmaatregelen


Uit een onderzoek, gedaan door Norman Data Defense Systems, blijkt dat 53% van de Nederlanders die draadloze netwerken gebruiken, niet nadenken over hun veiligheid. Het feit dat gebruik van hotspots zonder het nemen van maatregelen het risico geeft dat iemand redelijk eenvoudig toegang kan krijgen tot je device en daarmee tot de informatie die er op staat, is een risico dat maar liefst 9% van de ondervraagde mensen bewust neemt. Dertig procent denkt daarover helemaal niet na en 23% gaat er van uit dat het netwerk veilig te gebruiken is.

ruim-de-helft-van-de-gebruikers-van-hots.jpg
ruim-de-helft-van-de-gebruikers-van-hots.jpg

In het onderzoek is ook gekeken naar het verschil in beveiligingsbewustzijn tussen mannen en vrouwen. Op de vraag “Denkt u aan uw digitale beveiliging bij gebruik van draadloze netwerken?” antwoordde 43% van de mannen en 33% van de vrouwen met “ja, en ik neem voorzorgsmaatregelen”. Toch iets om over na de denken voor de komende vakantieperiode. Volgens de enquête neemt 15% van de mannen en 10% van de vrouwen hun werk PC mee op vakantie. Het aantal devices voor privé gebruik ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger. En hoe verleidelijk het ook is om een hotspot zonder beveiliging te gebruiken om even die leuke foto via social media te verspreiden, ben je in ieder geval bewust van de risico’s die je op dat moment neemt.

Aandachtspunten bij het surfen op hotspots (Norman AS):

• Gebruik beveiligingssystemen: Zorg ervoor dat de beveiligingssoftware op uw computer echt is geactiveerd en dat deze ook regelmatig geüpdate wordt. Een antivirusprogramma dat niet wordt geüpdate kan uw PC niet voldoende beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

• Maak alleen verbinding met beveiligde draadloze zones: sluit uw PC niet aan op draadloze zones die onbeveiligd zijn. Bij deze is meestal geen wachtwoord vereist.

• Vermijd hotspots met onbekende namen. De meeste café’s, hotels en andere plaatsen met een WiFi-hotspot hebben de bedrijfsnaam in de hotspotnaam staan. Maak verbinding met deze hotspots en vermijd verleidelijke hotspots met namen als “Free WiFi” en hotspots waarvan je de eigenaar niet kent.