Cybercrime22.05.2010

Geprofessionaliseerde cybercrime bedreiging voor nationale veiligheid


geprofessionaliseerde-cybercrime-bedreig.jpg
geprofessionaliseerde-cybercrime-bedreig.jpg

De dreiging van steeds verder geprofessionaliseerde cybercrime is een groeiend probleem aan het worden. En daar heeft niet alleen het bedrijfsleven mee te maken, maar raakt het ook meer en meer de nationale veiligheid. Dit is een van de uitkomsten in de jaarlijkse TMT Global Security Survey van Deloitte welke op 26 mei as. wordt gepubliceerd.

Van de ondervraagde technologie-, media- en telecombedrijven (TMT) zegt 37% dat de toegenomen complexiteit van aanvallen op informatiebeveiliging het op een na grootste probleem vormt bij effectieve informatiebeveiliging. “Het gaat al lang niet meer om onschuldige jongeren die als hobby computersystemen hacken. Hacking wordt steeds professioneler; overheden wijzen niet voor niets zogenaamde cyber coördinatoren aan om zich te verdedigen tegen deze geprofessionaliseerde cyber criminaliteit en terreur,” aldus Dick Berlijn, Senior Board Advisor bij Deloitte.

Technologie-, media- en telecombedrijven kunnen met name geraakt worden door cybercrime. Enerzijds kunnen zij een doelwit vormen voor deze criminelen, anderzijds maken ze onbedoeld cybercrime mogelijk als leveranciers van de infrastructuur waarvan de cyber criminelen gebruik maken. Telecombedrijven zien bijvoorbeeld dat hun netwerken illegaal gebruikt worden en dat hun klanten doelwit zijn van zogenaamde softwarerobots, die ongemerkt  virussen kunnen verspreiden. Ook ontstaan er steeds meer middelen om bijvoorbeeld servers volledig plat te leggen.
 
Jacques Buith, partner en security expert bij Deloitte: “Dit raakt de hele samenleving. Bedenk maar wat er gebeurd als internet of telefonie ineens niet meer beschikbaar zouden zijn. Of als vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Nationale veiligheidsdiensten kijken dan ook in bijzonder naar TMT bedrijven, aangezien nationale veiligheid steeds afhankelijker wordt van deze industrie. TMT bedrijven moeten erkennen dat ze onderdeel vormen van de oplossing voor dit probleem en een manier vinden om de bedreigingen het hoofd te bieden.