Cybercrime08.07.2009

Zon, zee en… online diefstal


zon-zee-en-online-diefstal.jpg
zon-zee-en-online-diefstal.jpg

Het aantal mobiele computers groeit constant. Vooral de netbookmarkt profiteert van deze ontwikkeling. De lage aanschafprijs van de kleine minilaptops en de mogelijkheid om waar en wanneer je maar wilt het internet op te gaan, maken ze erg interessant voor toeristen.

G Data waarschuwt nu alvast voor het zomaar inloggen op internet tijdens een reis en op de vakantiebestemming. Vaak wordt pas na de vakantie duidelijk dat die handige en goedkope internetverbinding op het vliegveld of het vakantieadres een val van cybercriminelen was om al je persoonlijke gegevens te ontfutselen.

Het probleem met netbooks is de virusbeveiliging, veel gebruikers nemen niet de moeite om een hoogwaardige antivirusoplossing te installeren en surfen onbeveiligd tegen aanvallen,” aldus een woordvoerder van het G Data Security Lab.

Een niet beveiligd netbook is niet het enige gevaar. Ook gebruik van gratis draadloos internet (WLANs) en computers in internetcafés kan je vakantieplezier behoorlijk verpesten. “Criminelen bieden vaak een gratis internetverbinding aan. Op deze manier kunnen ze met elk mailtje dat verstuurd wordt als het ware over je schouder meekijken. Het bekijken van je bankrekening of spullen bestellen met je creditcard kan je een aardige kater geven bij terugkomst.  We raden dan ook aan om geen gebruik te maken van gratis (onbeveiligd) draadloos internet.”

Hier volgen nog 6 tips om goed beveiligd op reis te gaan:

1.  Ga niet online winkelen of bankieren op een publieke computer, als je in een internetcafé bent of als je gebruik maakt van gratis draadloos internet.

2. Als je dit toch doet, verwijder altijd al je tijdelijke internetbestanden, geschiedenis en cookies.

3. Log altijd uit, anders kunnen anderen verder internetten op jouw account.

4. Open een tijdelijk e-mailadres, bijvoorbeeld bij Hotmail.com of Gmail.com voor het versturen van berichten naar het thuisfront vanaf je vakantieadres.  Als je gegevens gestolen worden, dan kunnen cybercriminelen niet bij al je e-mails.

5. Veel programma’s zoals internetbrowsers en e-mailprogramma’s, kun je ook opstarten vanaf een usb-stick. Je hoeft dan niets te installeren en je weet zeker dat er niet mee gesjoemeld is. Je kan dit soort programma’s bijvoorbeeld downloaden op www.portableapps.com.

6. Als alternatief voor draadloos internet (WLAN) kun je ook gebruiken maken van mobiel internet. Dit kan met een speciale UMTS-kaart. De kosten hiervoor zijn per 1 juli binnen Europa verlaagd, maar er zit nog steeds een fors prijskaartje aan: € 1,20 per MB. Je loopt echter wel een stuk minder risico.

(Image from Gizmodo)

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.