Cybercrime07.04.2009

Internetcriminaliteit floreert erg goed


internetcriminaliteit-floreert-erg-goed.jpg
internetcriminaliteit-floreert-erg-goed.jpg

De schade opgelopen als gevolg van internetfraude is vorig jaar in de VS opgelopen tot 264,6 miljoen dollar. Het bedrag is gebaseerd op de meer dan 275.000 klachten die werden geregistreerd door het Internet Crime Complaint Center.

In 2001 noteerde diezelfde autoriteit  nog voor amper 18 miljoen dollar aan klachten. Ook in de maanden februari en maart van 2009 zet deze tendens zich verder met een stijging van 50%. Komt daarbij nog dat de werkelijke cijfers waarschijnlijk een stuk hoger liggen omdat niet iedereen een klacht indient.

Internetfraude is de snelst groeiende vorm van criminaliteit, die in 2008 in de VS alleen al zo’n 10 miljoen slachtoffers maakte. Daar waar het gros van de consumenten bewust zeer voorzichting is met het vrijgeven van informatie over creditcards, heeft 80% van de fraude daar niet eens mee te maken.

Misbruik van telefoon en andere nutsvoorzieningen, bank- en leningsfraude, diefstal van officiële documenten en medische gegevens zijn de meest courante vormen van deze identiteitsdiefstal.

Volgens Justin Yurek, de voorzitter van ID Watchdog, gaan slachtoffers van identiteitsfraude op het internet door een bureaucratische hel. Wie zijn identiteit ziet gecompromiteerd kan zijn leven omgevormd zien tot een ware nachtmerrie: werk vinden wordt onmogelijk wanneer je een veroordeling krijgt aangekleefd; je kan ook in een hogere belastingsschaal terechtkomen.

Via: Belgiancowboys

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.