Cybercrime29.05.2008

ICT’ers liggen niet wakker van beveiliging


ict-ers-liggen-niet-wakker-van-beveiligi.jpg
ict-ers-liggen-niet-wakker-van-beveiligi.jpg

ICT-managers zijn over het algemeen tevreden over hun internetbeveiliging.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat lijkt het credo. Tweederde (67%) van de ICT-managers heeft de laatste twee jaar de beveiligingskosten zien verdubbelen. Vier van de tien managers (39%) verwachten dat hun bedrijf in de toekomst vaker aangevallen wordt.

Negen van de tien (93%) ICT-managers zeggen tevreden te zijn over de huidige internetbeveiliging op het werk. Gemiddeld waarderen ze hun internetbeveiliging met een 7,5.
Opvallend is echter dat zeventig procent van de ICT-managers zegt zich ‘niet vaak’ tot ‘nooit’ druk te maken over de beveiliging. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO Technology in opdracht van Tele2 Zakelijk en Juniper Networks.

Men is niet gauw zuinig als het gaat om internetbeveiliging. Bij tweederde (67%) van alle ondervraagden zijn de beveiligingskosten in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Meer dan de helft (58%) van de ICT-managers verwacht verder nog eens dat de kosten de komende vijf jaar met meer dan honderd procent zullen stijgen.

Hoewel een meerderheid van de ICT-managers het wel eens tijdelijk zonder internetverbinding heeft moeten stellen, zegt toch nog één op de vijf (21%) managers niet te weten bij wie ze terecht kunnen in geval van internetbeveiliging gerelateerde problemen. ICT-managers in kleine bedrijven geven significant vaker dan managers van de grotere bedrijfsgroepen aan dat zij geen inbreuk hebben ervaren in het laatste jaar. Grotere bedrijven hebben hier dus vaker last van.

Internet is een essentieel onderdeel geworden van het bedrijfsleven. Indien het internet een dag niet zou werken, zou volgens 45 procent van de ICT-managers het bedrijf hiervan onkosten ondervinden. Bijna de helft (46%) van de ICT-managers geeft aan dat hun bedrijf in dit geval slecht zal functioneren en veertig procent verwacht dat het bedrijf te maken krijgt met ontevreden klanten. Een kwart geeft zelfs aan dat het tot direct omzet verlies leidt.

Ondanks deze problematiek geven zeven op de tien managers aan zich ‘niet zo vaak’ tot ‘nooit’ zorgen te maken over de internetbeveiliging van het bedrijf, terwijl vier op de tien (39%) verwachten in de toekomst (veel) vaker te worden aangevallen.

Bron: TNS NIPO Technology.

Download complete rapport: Internetbeveiliging

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com