Coffee corner09.03.2016

Zo ziet de vrouw eruit die je op ieder NS-station hoort


Iedereen kent deze dame. Of in ieder geval, de stem van deze vrouw. Als je haar op straat ziet, zul je haar niet snel herkennen, maar als je haar hoort praten, weet je meteen wie het is. Aangenaam, dit is Tuffie Vos, de vrouw die de automatische omroepberichten verzorgt op ieder NS-station! Maar hoe ziet ze er eigenlijk uit?

In bovenstaande video is Tuffie Vos te zien. Ze spreekt een bericht in voor haar taalcoach, Buffi Duberman.

Tuffie Vos spreekt voice overs in voor reclames en (bedrijfs)films. Maar het meest bekend is ze toch wel van haar opdracht voor de NS. Op haar site schrijft ze dat veel mensen denken dat ze er een dagtaak aan heeft, maar dat is niet zo. Het is een systeem dat, op wat kleine jaarlijkse aanpassingen na, in één keer wordt ingesproken. De stations heeft ze op vier manieren ingesproken, zodat de computer de woorden aan het begin, in het midden of aan het einde van een zin kan plakken. Alle andere losse woorden zijn apart ingesproken. “Een hele uitdaging, omdat het toch niet monotoon mocht klinken”, schrijft ze op haar site. In een uitzending van Life & Cooking van 2009 vertelt Tuffie Vos dat ze ‘maar’ één dag bezig is geweest met het inspreken van alle woorden. Het meeste werk zat hem in de voorbereiding.

Hieronder hoor je haar werk. Deze stem heb je sowieso een keer in je leven gehoord!

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.