Coffee corner18.02.2024

The Tribute: Battle of the Bands Coverbands vs Covers


The Bee Gees Forever

Afgelopen weken hebben muziekliefhebbers van popmuziek weer kunnen genieten van het SBS6-programma The Tribute: Battle of the Bands waarin een aantal tributebands (oneerbiedig soms weggezet als ‘tribute-bandjes’) het tegen elkaar opnemen. De vraag die het programma probeert te beantwoorden is: Welke band of artiest komt het meest in de buurt van het origineel?

The Tribute

In goed Nederlands betekent dit zoveel als een eerbetoon. En dat is te helaas te vaak een eerbetoon aan een al overleden of niet meer bestaande poplegende. Bands of artiesten die een zo best mogelijke performance geven van het origineel. Deze zijn er in alle soorten en smaken. Soms zijn ze zo slecht dat je denkt: ‘Jullie kunnen beter stoppen’. Van Elvis Presley en Frank Sinatra zijn er waarschijnlijk gewoon teveel. Hierin de overtreffende trap vinden is bijna onmogelijk.

Vorig jaar slaagde Bouke en de Elvis Matters Band erin dit zo overtuigend te doen dat hij wel moest winnen. Het verschil dat Bouke maakt tegenover al die anderen is dat hij niet in de kleding van de ‘The King’ zijn optredens verzorgd. Bouke is Bouke, authentiek en dan verdien je, als je zo kunt zingen, de eer.

Van Frank Sinatra zijn er gewoon teveel. Iedereen probeert nu eenmaal ‘My way’ van Frank good old Sinatra, ‘Chairman of the Board’ en later omgetoverd als ‘Blue Eyes’ te imiteren. In Nederland hebben we al langere tijd Sinatra by Douglas & BOSCO. Een beetje zoals zoveel Elvis-imitaties, maar hier maakt het grote verschil de 10-koppige BOSCO Orchestra.

Zaterdagavond was de finale The Tribute: Battle of the Bands. Het was de eindafrekening van Coverbands, imitaties en goed gezongen covers. Die laatste maken het verschil. Ben je beter als het origineel? Wat maakt een band of zanger zo speciaal dat het zijn eigen fanbase weet te vergaren? En dat werd ook dit keer weer helemaal duidelijk.

Het gaat niet om ‘Covers’

Een cover in de moderne (pop)muziek is een bewerking van een bestaand lied door een andere artiest dan de oorspronkelijke componist/uitvoerder, aldus Wikipedia. Dat hoeft niet dus exact gelijk te klinken en al helemaal niet als het ‘een Tribute’ is. My Way, Hallelujah (Leonard Cohen) en Imagine (John Lennon) behoren tot deze categorie. Wie dat nog beter wil begrijpen moet maar even kijken naar deze cover waarin Prince zijn beste solo ooit speelt: While My Guitar Gently Weeps’:

Dan begrijp je waarom het thema van ‘The Tribute: Battle of the Bands’ anders is. Het gaat niet om covers, maar welke band of artiest komt het meest in de buurt van het origineel?

De jury van The Tribute: Battle of the Bands

De jury van The Tribute: Battle of the Bands is uniek. Angela Groothuizen, Spike en Cesar Zuiderwijk. Een ode aan de Nederpop: groot, groter en grootst. Een zangeres van Nederlands grootste meidenbands die boven iedere ‘Spice Girls’ imitatie wist uit stijgen, de gitarist van Direct, on-Nederlands zo goed en de drummer van de grootste band ooit, al helemaal on-Nederlands. Zichzelf niet groter voelend dan de deelnemers, goudeerlijk en een genot om hun mening te mogen horen. Zoveel muziekkennis krijg je niet snel bij elkaar. Vergelijkbaar met The Voice UK, waar will.i.am, Jennifer Hudson, Tom Jones en Olly Murs jureren. Kennis vs juryleden.

The Tribute: Battle of the Bands, de finale

Misschien stonden niet de beste deelnemers in deze finale, want onderweg viel ‘Toto Live Experience (Toto)’ af. Niet door hun muzikale kwaliteit, maar wel door verkeerde keuzes. Als je door wil naar de finale moet je niet een onbekend nummer kiezen met een verkeerde zanger, hoe goed je ook denkt zijn. Mat dat laatste rekent deze jury keihard af. Net als met de uitslag, leuke imitaties, Rocket Guy (Elton John) of goed gezongen covers ‘Gloria’s Sound Machine (Gloria Estefan)’ voldoen niet aan de eisen voor een podium met 17.000 muziekliefhebbers, en dat ook nog eens drie dagen lang. Goodbye Phil Bee Cocker Band (Joe Cocker) en Totally Spice (Spice Girls). Goed maar niet goed genoeg.

The Bee Gees Forever

De winnaar heet The Bee Gees Forever, de overtreffende trap van The Fortunate Sons (Creedence Clearwater Revival), The Blues Brothers Tribute Band (The Blues Brothers) en toch Sinatra by Douglas & BOSCO (Frank Sinatra) en best of the rest. Spike noemde deze band soms beter als het origineel bestaande uit Barry, Robin & Maurice Gibb. Het is een compliment en een ode aan alle coverbands. ‘Welke band of artiest komt het meest in de buurt van het origineel?, is hiermee wel beantwoord.

Copyrights screenshot header: Talpa/SBS6 en The Bee Gees Forever

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Entertainment

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

3 dingen die we al weten over Dune 3

Dune 2 verliep heel anders dan we hadden verwacht, maar wat is het een sterke film. Een film die bovendien naar meer smaakt. Er zijn immers nog heel wat open eindjes en we hopen natuurlijk dat bepaalde mensen al wormrijd...

Entertainment08.04.2024

3 dingen die we al weten over Dune 3

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

Als je wel eens in de rij staat bij een achtbaan, dan ken je de bordjes wel: niet in deze attractie gaan als je zwanger bent, als je rugklachten hebt, een pacemaker draagt.. Waarschijnlijk was het aantal waarschuwingsbor...

Entertainment30.03.2024

Japan sluit toch wel zijn bottenbrekende rollercoaster

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Will Smith en Martin Lawrence zijn al jaren een geweldig duo. Als agenten Mike Lowrey en Marcus Burnett hebben ze al vele criminele zaken opgelost in de Bad Boys-films. En bovendien gezorgd voor wat leuke memes die nog s...

Entertainment28.03.2024

​Toch niet met pensioen: Bad Boys 4: Ride or Die is een feit

Watcha gonna do?
Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt

Enkele weken geleden is de bedenker van Dragon Ball op de leeftijd van 68 jaar overleden. Nu is er een eerbetoon aan hem, Akira Toriyama, aangekondigd. Eentje waar de fans van kunnen genieten: een Dragon Ball-pretpark. M...

Entertainment22.03.2024

Er komt een Dragon Ball-pretpark, maar niet waar je denkt