Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar


Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van waardepunten van koffie- en theeverpakkingen. Je oma spaarde de waardepunten, je moeder waarschijnlijk ook en wie weet spaar jij ze ook nog. Niks digitaal, geen app, gewoon knippen en opslaan in een doosje van D.E.

Het geheim is natuurlijk dat er een vermogen aan punten nog thuis bij mensen in de keukenla ligt te liggen. Daar ligt voor een vermogen aan punten die, als ze allemaal zouden worden ingeleverd, Douwe Egberts misschien wel even doet wankelen. Want punten betekent cadeaus en die kosten geld. Hoeveel punten nog bij mensen liggen is waarschijnlijk een goed bewaard geheim.

4.5 miljoen spaarders van Douwe Egberts punten

De waardepunten van koffie- en theeverpakkingen hebben hun eigen plekje veroverd in de lades van 4.5 miljoen Nederlanders. Een blik vol herinneringen aan 165 verschillende verpakkingen van Douwe Egberts, Pickwick en ook Senseo.

Dit in alle opzichten iconische spaarprogramma leeft nog steeds. Meer dan 40% van de Nederlandse huishoudens doet eraan mee. En wat doen ze ermee? Nou, 9 op de 10 spaarders wisselt ze in! Vroeger deden ze dat in speciale winkels van Douwe Egberts, maar tegenwoordig kan het bij honderden Blokker-filialen.

Kenneth Timmermans, General Manager van Douwe Egberts Nederland, blijft het geweldig vinden ‘Al een eeuw lang hebben Nederlanders gespaard voor Douwe Egberts geschenken, en de laatste jaren doneren ze ook steeds vaker punten aan goede doelen zoals Voedselbanken Nederland, Oranjefonds en Nationaal Ouderenfonds. Dat vinden we prachtig!

Recent riep Douwe Egberts fanatieke spaarders op om hun spaarverhalen te delen. Uit de vele inzendingen werden enkele verhalen geselecteerd, elk met hun eigen bijzondere herinneringen.

Verhalen van spaarders

Zo koestert Riny Sengers (78 jaar) uit Renkum haar geschenkenboekje alsof haar leven ervan afhangt. Voor Piet van Egmond (68 jaar) uit Leimuiden en Petra Bartelink (62 jaar) uit Zwolle staat hun jaarlijkse uitje naar de geschenkenwinkel van Douwe Egberts nog vers in het geheugen. En Maartje Groot (38 jaar) uit Den Dolder is trots dat ze, net als haar moeder, een Moccamaster heeft bemachtigd met D.E waardepunten. Nu spaart ze voor hetzelfde koffiezetapparaat voor haar dochter.

Alle Douwe Egberts spaarverhalen zijn te lezen via deze link. Fanatieke spaarders moeten zeker eens een kijkje gaan nemen in het Douwe Egberts Museum in Joure.

Coby spaart nog steeds de punten van Douwe Egberts
Coby spaart nog steeds de punten van Douwe Egberts

Historische feitjes over 100 jaar sparen van Douwe Egberts punten

 • Top 5 meest populaire geschenken in de afgelopen 100 jaar
 • zilveren lepeltjes (waaronder de serie Scheepszilver); onder meer gespaard door prinses Beatrix
 • kindertheeserviesje
 • koffiezetapparaten zoals de wandkoffiemolen Zassenhaus
 • bewaarblikken voor koffie en thee
 • De eerste artikelen waarvoor van 1924 gespaard kon worden waren van Fries koperwerk, zoals een tabakspot, theetrommeltje of pijpenrek.
 • Geschenken konden in eerste instantie opgehaald worden bij de fabrieken in Joure en Utrecht. In 1923 opende een filiaal in Amsterdam, een jaar later in Den Haag en in 1939 in Rotterdam.
 • Het eerste elektrische koffiezetapparaat werd in 1964 geïntroduceerd door Douwe Egberts en heette de Wigomat.
 • Het Heritage Center van Jacobs Douwe Egberts in Utrecht heeft nagenoeg alle geschenken uit het assortiment van de afgelopen 100 jaar.
 • Sinds 2012 zamelt Lionsclubs Nederland door heel het land waardepunten van Douwe Egberts in om deze te verzilveren voor D.E Aroma Rood pakken koffie. Samen met René Froger (ambassadeur van Voedselbanken Nederland) zorgden Lionsclubs Nederland en Douwe Egberts er de afgelopen jaren voor dat Voedselbanken Nederland jaarlijks gemiddeld zo’n 200.000 pakken koffie in ontvangst kon nemen.
 • In 2021 heeft Douwe Egberts haar spaarprogramma uitgebreid met de mogelijkheid om de gespaarde waardepunten van de koffie- en theeverpakkingen te schenken aan een paar geselecteerde goede doelen. Doelen waarin ‘mensen met elkaar verbinden’ centraal staat.

Copyright beeldmateriaal: Douwe Egberts

Waarschijnlijk inmiddels het 100-voudige waard: Een authentieke koffiemolen van Douwe Egberts
Waarschijnlijk inmiddels het 100-voudige waard: Een authentieke koffiemolen van Douwe Egberts
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Food

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Light-producten zijn tegenwoordig nauwelijks meer weg te denken uit ons voedselassortiment. Bepaalde voedingsmiddelen worden tegenwoordig gezoet met laagcalorische kunstmatige zoetstoffen ter vervanging van het hoogcalorische suiker.

Nieuws13.05.2024

Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken

Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegen
KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots