Coffee corner04.11.2016

8 dingen die je nog niet wist over vliegtuigen


In ruim een eeuw tijd is er op gebied van luchtvaart een hoop veranderd. Van het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright uit 1903 tot de hypermoderne Airbus A350 en de Boeing 787 Dreamliner anno 2016 is een gigantische sprong voorwaarts. Omdat het het vrijwel onmogelijk is om alles te weten over moderne vliegtuigen, hebben we 8 leuke feiten voor je op een rij gezet. 8 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over vliegtuigen.

1. Bliksem kan geen kwaad

De kans is best wel groot dat je ooit een keer in een vliegtuig zit dat geraakt wordt door de bliksem. Het goede nieuws is dat geen enkel probleem is. Sinds 1963 is er geen vliegtuig meer neergestort dat getroffen werd door de bliksem. Vliegtuigen worden dusdanig ontworpen dat ze honderdduizenden ampère elektriciteit kunnen weerstaan en dat is heel veel meer dan de bliksem kan veroorzaken.

2. De veiligste stoel bestaat niet

Mensen die bang zijn om te vliegen zoeken weleens naar onderzoeken waaruit blijkt wat de meest veilige stoel aan boord is, mocht het tot een crash komen. En er zijn wel onderzoeken die zeggen dat je dan de middelste stoel uit een rij van drie moet pakken omdat de impact van een crash daar het laagst is, maar uiteindelijk is een crash van zoveel factoren afhankelijk dat het helemaal niet uitmaakt.

3. Sommige vliegtuigen hebben verborgen slaapkamers voor de crew

Er zijn vliegtuigen – zoals de Boeing 787 Dreamliner – die een verborgen slaapkamer hebben. Deze is bedoeld voor de crew, die zeker op lange vluchten van 16-17 uur wel een power nap kan gebruiken. Je komt er via een verborgen trapje en de bedden zijn vrij smal, maar het is altijd nog veel beter dan opgevouwen op een vliegtuigstoel moeten slapen.

4. Waarom het donker is tijdens opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en landen is het altijd donker in het vliegtuig en dat heeft een speciale reden. Mocht het namelijk tot een crash komen, dan zij je ogen alvast gewend aan het donker. En daarom moeten dus ook de raampjes open zijn omdat je dan alvast iets van de omgeving kunt zien.

5. Een vliegtuig heeft maar één motor nodig

Vliegtuigen zijn uitgerust met twee motoren, maar een vliegtuig kan prima vliegen met slechts eentje. Het is alleen wel minder zuinig qua brandstof en met één motor kan dus minder ver gevlogen worden. Voor vliegtuigen die een oceaan moeten oversteken wordt berekend hoe lang zij kunnen vliegen met één motor. Zo kan de Dreamliner bijvoorbeeld 5,5 uur doen met eentje en dat is altijd genoeg om iedereen veilig aan de grond te zetten.

6. Waarom er nog steeds asbakken aan boord zijn

Roken mag natuurlijk al lang niet meer aan boord van een vliegtuig, maar er zijn nog steeds asbakken aanwezig. En dat heeft een reden: er wordt vanuit gegaan dat áls iemand dan toch zo stom is om te roken aan boord, dat ze dat dan in een wc doen en de sigaret netjes uitmaken in de asbak. Gooi je ‘m namelijk in de wc, dan kan er brand ontstaan.

7. Wat zijn die kleine gaatjes in een vliegtuigraam?

Wie goed naar een vliegtuigraam kijkt, ziet een klein gaatje. Dat zit daar om de druk te kunnen controleren. Vliegtuigramen bestaan uit drie lagen en mocht er eentje kapot gaan (de buitenste) dan is de binnenste laag daar voor de veiligheid. Dat gaatje zorgt ervoor dat de middelste laag beschermd wordt en in tact blijft tot het moment dat het nodig zou zijn.

8. Waarom eten in het vliegtuig zo smerig is

Het is soms niet te doen, het eten dat je in het vliegtuig krijgt. Maar daar kun je de kok van het eten niet echt de schuld van geven. Het komt omdat je smaak gewoon niet werkt op 10 kilometer hoogte. Onderzoek toont aan dat de droge lucht in de cabine de boosdoener is. Daaruit blijkt overigens ook dat tomatensap ineens een stuk lekkerder wordt. En dat is meteen de verklaring waarom je in een vliegtuig zoveel mensen tomatensap ziet drinken en in het dagelijks leven nooit: hoog in de lucht is dat ineens veel lekkerder.

Bron: Travel + Leisure.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Reizen

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

De kans is groot dat je op het punt staat om een reis te boeken. Een goed idee, maar pas wel op voor vakantiefraude. Dit is wat dat inhoudt.

Cybercrime05.06.2024

Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

IJsland is helemaal niet altijd zo makkelijk als het om dronen gaat. Dit is wat je moet weten als je gaat dronen op IJsland.

Gadgets24.05.2024

Dronen op IJsland is niet zo makkelijk als je denkt

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Het vakantiegeld is weer (bijna) gestort en dat betekent dat veel mensen zich zo langzamerhand weer op reiswebsites begeven om te kijken naar hun volgende tripje naar de zon. Of misschien neemt iemand je als verrassing mee op een last-minute.

Lifestyle22.05.2024

5 dingen die je standaard in je vakantietas moet hebben

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

Vroeger moest je landkaarten mee, Lonely Planet-gidsen en liep je met een spoorboekje op zak om maar te weten hoe je ergens kwam of waar je lekker kon eten. Tegenwoordig pakken we dat anders aan, want we hebben een smart...

Online30.03.2024

10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness

Je denkt iemand op straat te zien die je kent, je loopt op diegene af, helemaal enthousiast, en komt dan tot de conclusie dat die persoon het niet is. Oeps. Ieren doen dit constant, alleen dan zonder die conoclusie dat d...

Nieuws19.03.2024

St. Patrick’s Day in Dublin: zoveel meer dan Guinness