Coffee corner27.01.2021

​10x energie zonder koffie te drinken


Koffie is een ideale manier om je energiepeil op te krikken. Ben je wel érg afhankelijk van je bakkie troost of wil je wat minderen met cafeïne? Dit zijn tien manieren om meer energie te krijgen zonder koffie:

1. Zorg dat je ruim voor bedtijd uitgelogd bent

Als je ruim voor het slapengaan alle schermen uitzet, kan dat de kwaliteit en duur van je slaap verbeteren. Je lichaam kan dan namelijk meer slaap bevorderende hormonen aanmaken.

Ga je eerder op de avond offline, dan duurt je diepe slaap niet alleen langer. Ook val je eerder in een diepe, verkwikkende slaap.Daardoor voel je je de volgende dag fit en uitgeslapen en heb je geen koffie meer nodig om wakker te worden.

2. Strek je uit

Je strekt je niet voor niets uit als je opstaat. Dit helpt namelijk om wakker te worden en je krachtig en energiek te voelen. Ook naar achteren leunen en je benen naar voren strekken, geeft je power en laat je bruisen van energie. Probeer het eens!

3. Licht bij het opstaan

Als je moeite hebt om je bed uit te komen en koffie nodig hebt om je wakker en energiek te voelen, kanhet helpen om gebruik te maken van licht bij het opstaan. Dit kun je doen door de gordijnen open te laten of een daglichtwekker aan te schaffen.

Met een daglichtwekker of het natuurlijke ochtendlicht van buiten wordt je slaapkamer geleidelijk lichter en dat helpt om goed wakker te worden. Op deze manier zet je als het ware je biologische klok gelijk en dat geeft energie.

4. Eet een eiwitrijk ontbijt

Als je een eiwitrijk ontbijt eet, voel je je niet alleen lange tijd verzadigd. Ook blijft je suikerspiegel beter in balans, waardoor je een energiedip voorkomt. Hierdoor kun je lekker lang energiek en geconcentreerd werk werken.

5. Neem een glas water

Wist je dat als je slechts 1,5 procent van je normale watervolume verliest, dat een moe gevoel kan geven? Zorg dus dat je altijd goed gehydrateerd bent en neem een glas water als je merk dat je energiepeil zakt.

6. Zoek de frisse lucht op

Voel je je aan het einde van de middag slaperig? Ga dan een frisse neus halen in plaats van een kop koffie. Van frisse buitenlucht krijg je nieuwe energie, waardoor je je weer beter op je werk kan concentreren.

7. Ga lol trappen

Het leven is al serieus genoeg. Van lol trappen ga je lachen en dat geeft energie. Tijdens het lachen strek je namelijk je spieren en gaat je hartslag omhoog. Op deze manier heeft lachen hetzelfde energie gevende effect als een lichte sporttraining.

8. Vervang snelle koolhydraten door de gezonde variant

Snelle koolhydraten geven een korte energiestoot, maar zorgen daarna voor een energiedip. Gezonde koolhydraten zorgen voor een langzame en gestage energiestroom, zodat je je steeds energiek voelt.

Probeer snelle koolhydraten als snoep, koekjes en brood zoveel mogelijk te vermijden en neem in plaats daarvan veel verse groenten en fruit. Denk aan soep, salades en snackgroenten.

9. Geef jezelf een verkwikkende hoofdmassage

Als je een beetje indut achter je computer, geef jezelf dan een hoofdmassage. Hiervoor gebruik je de vingers van beide handen om een minuut lang zachtjes op de bovenkant van je hoofd te tikken. Daarna voel je je hoofdhuid tintelen en de energie door je lijf stromen.

10. Maak slim gebruik van geur

Wist je dat er geuren bestaan die je opfrissen en nieuwe energie geven? Denk aan pepermunt, rozemarijn en kaneel. Zorg dat je deze geurtjes binnen handbereik hebt als je merkt dat je energiepeil daalt.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.