Kredietverstrekker Wakibi heeft wat te vieren

Kredietverstrekker Wakibi heeft wat te vieren

Vorig artikel Volgend artikel

Vorig jaar is er een nieuwe record gevestigd. Het aantal microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden is flink toegenomen. In 2020 is er namelijk via de website van wakibi voor bijna 800.000 euro aan nieuwe leningen verstrekt. Het platform overschreed de grens van drie miljoen aan leningen sinds haar oprichting in 2011.

Impact op mensen is groot

Al meer dan 60.000 projecten van ondernemers in ontwikkelingslanden werden door Wakibi gesteund. Dit heeft grote impact gehad op het leven van meer dan 300.000 mensen. De stichting gaat ervan uit dat elke ondernemer een gezin onderhoudt met partners, drie kinderen en met de conclusie dat elke lening dus een (in)direct effect heeft op gemiddeld vijf mensen.

Vrouwelijke ondernemers steunen

Wakibi heeft partners en projecten in 84 landen. Hierbij ging meer dan de helft van de leningen naar Afrika (32%) en Azië (31%). Zuid-Amerika sluit de top drie af met 14%. Hieruit is opgevallen dat acht op de tien leningen naar vrouwen ging. Dit is een mooi initiatief van Wakibi. Donateurs bepalen zelf aan welke projecten ze geld geven.

Mensen betalen lening terug

Het terugbetalingspercentage bij Wakibi ligt erg hoog: van alle leningen wordt er 97,92% terugbetaald. Sinds de oprichting van Wakibi bedroeg de totale inleg van alle uitleners ongeveer één miljoen euro. Door de terugbetalingen steeds om te zetten in nieuwe leningen bereikte de stichting nu de mijlpaal van drie miljoen euro.

Wanneer mag je uitlenen?

Met een leenbedrag van 25 euro kun je al bij Wakibi terecht. Zelf 100% bepalen welke lening terecht komt bij een ondernemer van jouw keuze kan zeker. Uiteindelijk worden de organisatiekosten volledig gedragen door externe donaties en sponsoren.

Photo by Muhammadtaha Ibrahim on Unsplash

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...