Automotive16.11.2012

40 Jaar Porsche design


Het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen opende onlangs zijn nieuwste tentoonstelling: ’40 jaar Porsche Design’. Tot en met 17 februari 2013 kunnen bezoekers kennismaken met de ontstaansgeschiedenis van Porsche Design en de bijzonderste topstukken van het designlabel. Legendarische voorbeelden van het werk van het in 1972 door Ferdinand Alexander Porsche opgerichte Porsche Design zijn: ‘s-werelds eerste volledig in zwart uitgevoerde uurwerk, de iconische ‘Exklusivbrille’ en de Porsche 911.

Porsche Design is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende designmerken ter wereld. Het merk is bovendien met meer dan 120 winkels wereldwijd vertegenwoordigd op elk continent. Ferdinand Alexander Porsche ontwierp talloze klassieke herenaccessoires zoals horloges, brillen en schrijfwaren, die onder de naam Porsche Design internationale bekendheid verwierven. Daarbij gaf hij met zijn team vorm aan het label ‘Design bij F.A. Porsche’: een assortiment industriële producten, huishoudelijke apparaten en gebruiksgoederen voor internationaal gerenommeerde opdrachtgevers. Hiervoor ontving hij als designer diverse onderscheidingen.

40-jaar-porsche-design.jpg
40-jaar-porsche-design.jpg

Pronkstuk
Een pronkstuk in de collectie van ’40 jaar Porsche Design’ is de ‘Chronograph I’, een hoogtepunt in de internationale horloge-industrie. Met dit eerste volledig in zwart uitgevoerde uurwerk ter wereld – tevens het eerste product van Porsche Design – ontketende Porsche Design bij de introductie ervan in 1972 een revolutie. De automatische chronograaf was – iets wat in die tijd ondenkbaar was – volledig in matzwart uitgevoerd en bovendien puur functioneel vormgegeven. Met dit uurwerk zette Ferdinand Alexander Porsche een trend die tegenwoordig niet meer uit de horloge-industrie is weg te denken. Een andere klassieker die op de tentoonstelling ’40 jaar Porsche Design’ te zien is, is de ‘Exklusivbrille’ P’8478. Deze zonnebril is inmiddels al door meer dan zeven miljoen designliefhebbers aangeschaft. Verder worden ook de jongste toevoegingen van het Porsche Design-assortiment getoond.

Concertvleugel
Een andere eyecatcher van de tentoonstelling ’40 jaar Porsche Design’ is de concertvleugel die Porsche Design in 2003 voor de pianofabrikant Bösendorfer ontwierp. Deze vleugel staat symbool voor alle creaties van Porsche Design, die zich onderscheiden door hun functionele vorm, zorgvuldige materiaalkeuze en hoogwaardige afwerking. Ook de verstelbare fauteuil ‘Antropovarius’ die Porsche Design in 1982 ontwierp in samenwerking met het instituut voor ergonomie van de universiteit van München, is te zien in het Porsche Museum. Net als de experimentele motorfiets AMK uit 1980, die een alternatief moest zijn voor zowel de auto als de traditionele motorfiets.

Porsche 904 Carrera GTS
Behalve dat bezoekers van ’40 jaar Porsche Design’ een goede indruk krijgen van een aantal bijzondere designstromingen, ervaren ze ook hoe de werkdag van een designer van Porsche Design er uitziet. Verder kunnen ze elke stap in het ontwikkelingsproces van een designproduct volgen en ontdekken waar de designers van Porsche Design hun inspiratie vandaan halen. Een voorbeeld is de pijp waaraan Ferdinand Alexander Porsche zijn inspiratie ontleende voor de koelribben van een luchtgekoelde eencilinder motorfietsmotor. Ook blikt het Porsche Museum terug op de persoon Ferdinand Alexander Porsche en zijn levenswerk – waartoe ook legendarische sportauto’s als de Porsche 911 en de Porsche 904 Carrera GTS behoren. Verder krijgen bezoekers onder meer antwoord op de vraag waarom hij in 1974 Porsche Design van Stuttgart naar Zell am See in Oostenrijk verhuisde. Tot op de dag van vandaag is dit trouwens nog steeds de vestigingsplaats van Porsche Design.

Rondleidingen
Het Porsche Museum grijpt de tentoonstelling ’40 jaar Porsche Design’ aan om het aantal rondleidingen uit te breiden. Elke woensdag en zondag om 15.00 uur kan de bezoeker voor vier euro per persoon de tentoonstelling ervaren aan de hand van een rondleiding van een uur.

Jubileumboek
Vanwege het veertigjarige bestaan van Porsche Design is een jubileumboek met de titel ‘Porsche Design’ uitgebracht. Dit Duits- of Engelstalige boek is voor 98 euro verkrijgbaar in de shop van het Porsche Museum en in de boekhandel. Maar liefst 570 pagina’s en 534 foto’s bieden de lezer een gedetailleerd beeld van de historie van Porsche Design, een van de invloedrijkste designhuizen van de laatste veertig jaar.

Het Porsche Museum is geopend op dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website.

03-40-jaar-porsche-design.jpg
03-40-jaar-porsche-design.jpg
05-40-jaar-porsche-design.jpg
05-40-jaar-porsche-design.jpg
04-40-jaar-porsche-design.jpg
04-40-jaar-porsche-design.jpg

02_40_jaar_Porsche_Design06_40_jaar_Porsche_Design

Verder lezen over Porsche

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

De allereerste Porsche 911 voor de openbare weg met een hybride aandrijflijn staat in de startblokken om gepresenteerd te worden. Na een uitvoerig testprogramma is de nieuwe 911 klaar voor serieproductie.

Automotive13.05.2024

De eerste Porsche 911 met een hybride aandrijflijn

​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Als je bezig bent met je rijbewijs, dan droom je ervan. Als je een nieuwe auto koopt ook: hoe handig is de bekerhouder, voor als we eindelijk op die roadtrip gaan? Dat ultieme gevoel van vrijheid, dat is wat een auto je...

Automotive15.11.2023

​De 5 verschillende roadtriptypes met bijpassende, fantastische reizen

Porsche is weer de snelste EV op de Nordschleife

Elektrische auto’s accelereren als de beste. Zelfs de ‘simpele’ Hyundai Kona is vanuit stilstand al sneller op 100 km/h dan de meeste dure sportwagens. Je moet al een heus racemonster hebben, die vele malen meer ko...

Automotive10.08.2022

Porsche is weer de snelste EV op de Nordschleife

Taycan pakt record van S Plaid af
Porsche wil eigen laadnetwerk en 80% EV’s in 2030

Porsche is natuurlijk een van de ‘petrolhead’ sportautomerken bij uitstek. De iconische 911, inmiddels al in zijn 58e levensjaar, is daar het meest uitgesproken voorbeeld van. Toch moeten de ‘supercar’ merken uit...

Automotive19.03.2022

Porsche wil eigen laadnetwerk en 80% EV’s in 2030

Zo snel laadt de snelst ladende auto ter wereld

Het is een bijzonder wereldrecord om op je naam te hebben: de snelste auto, maar niet op het circuit. Porsche Taycan kan zich sinds dit weekend Guinness World Record-houder noemen van de snelst ladende elektrische auto.

Automotive31.01.2022

Zo snel laadt de snelst ladende auto ter wereld

Porsche: leveranciers moeten groen zijn, anders geen samenwerking

Porsche neemt serieuze stappen in zijn plan om steeds groenere auto’s te maken. Nu heeft het tegen zijn leveranciers gezegd dat ze gebruik moeten maken van groene energie, omdat de samenwerking anders eindigt. Porsche...

Automotive08.07.2021

Porsche: leveranciers moeten groen zijn, anders geen samenwerking

​Gaat Porsche zich met Formule 1 bemoeien?

Porsche gaat de Formule 1 in, zo lijkt het. De geruchten klonken alleen een beetje, maar inmiddels worden het er zoveel dat de geruchtenmolen ervan uitpuilt. Porsche zou het racewereldje weer instappen door zich aan te s...

Nieuws04.05.2021

​Gaat Porsche zich met Formule 1 bemoeien?

Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter bedacht door Porsche en Starwars

De designers van Porsche en Star Wars (Lucasfilm) willen de toekomst een beetje dichterbij brengen. Gezamenlijk hebben ze een fantasie-ruimteschip ontworpen met het DNA van beide merken. Het resultaat is de ‘Tri-Wing S...

Technology16.12.2019

Tri-Wing S-91x Pegasus Starfighter bedacht door Porsche en Starwars