Media08.05.2009

Sony TG7 Hands on review


sony-tg7-hands-on-review.jpg
sony-tg7-hands-on-review.jpg

De Sony TG7 is één van de kleinste Full HD video camera ter wereld.

De opvolger van de TG3 heeft naast 16 GB intern geheugen voor 6 uur HD video uitbreidbaar met Memory Stick Duo kaartjes, 2,7 inch afkijk/touch screen, een Carl Zeis Vario-Tessar voor 10x optische zoom, een gewicht van 280g (incl. accu) en GPS voor geotagging.

De cijfers zijn indrukwekkend wat mij betreft zeker als je het model in handen hebt gehad. De afgelopen weken heb ik de TG7 uitgebreid mogen testen en dat viel geheel niet tegen. Camera met titanium body is handzamer dan de CX105 maar ook wel een prijsklasse duurder (500 euro voor CX105 tegen 900 euro voor de TG7).

GPS:
Waar de opname start van de video stand erg snel is valt de snelheid om een foto te maken wat tegen en GPS opstarttijd valt flink tegen. Ik heb op diverse locaties (Ouderkerk aan de Amstel, Hillegom en IJmuiden) echt minuten moeten wachten totdat er een GPS signaal kon worden opgepikt, best jammer als je snel iets vast wil leggen. Er zitten 2D Navteq kaarten in met sommige 3D objecten. Helaas staan die alleen in Japan.
Sony geeft aan dat de camera tot 30m nauwkeurig is en dat er geen goede dekking in tunnels, binnen bij hoge gebouwen onder de grond. Overigens worden de GPS satellieten gecontroleerd door Amerikaans Ministerie van Defensie.

-629.jpg
-629.jpg

Accu:
Geschatte opnametijd HD 135 min aan één stuk 100 min bij nieuwe accu dient wel de GPS uit gezet te worden want dan gaat de accu duur met een rap tempo achteruit. De GPS knop zit acht een fraai weggewekt schuifje achterop de camera. Boven de accu en naast de ingang voor extra Memory Sticks.

Kwaliteit:
De kwaliteit van de video is werkelijk wonderschoon. Full HD in AVCHD (1929 x 1080/16 Mbps) en  4MP (2304×1728) foto’s en als je dan bedenkt hoe groot de camera is, dan is dit zeer knap gedaan. De kwaliteit van de foto’s is acceptabel, ook deze videocamera kan net als de CX105, filmen en foto’s maken op hetzelfde moment.
Met de snel start functie de ronden knop op de achtergrond kan je beginnen met filmen zonder dat je het schermpje open hebt, handig als er iets onverwachts gebeurt en je het snel wil vast leggen.

Youtube versie is hier te vinden

Bediening:
De bediening van de TG7 gebeurt grotendeels via het touchscreen, de interface is zeer mooi gedaan, een scroll functie door links op het scherm naar boven of beneden de gaan met je vinger. Het scherm reageert behoorlijk snel.

-630.jpg
-630.jpg

Nabewerking:
De camera komt met een dock, de benodige analoge- en stroom kabels en een plosband. De HDMI kabel zit er niet bij. Voor digitaal kijken moet dus een extra kabel worden gekocht(?) De PC software de Picture Motion Browser kan de beelden die met GPS gefimt zijn doormiddel van een internet verbinding op Google Maps plaatsen en die link is dan weer door te sturen. Ik heb alleen niet kunnen ontdekken waar je de video kan plaatsen? De geotag files zitten overigens niet in de video embed maar worden apart opgeslagen.
Helaas is de Mac gebruiker uitgesloten van deze functie. Sony heeft namelijk geen Apple progamma om de GPS te combineren met de gefilmde beelden. Het enige wat Sony voor de Apple gebruiker heeft is deze link om een Handycam aan te sluiten op je Mac.

Min punten van de TG7:
-GPS toepassing is leuk maar vraag me af of het een goed verkoop argument is?
-Batterij leven bij GPS is aanzienlijk korter maar daar in tegen snel aan en uit te zetten via knopje achter op de camera.
-Foto’s maken kost tijd.
-Geen goede Mac support

Plus punten van de TG7:
-Mooi ontwerp, handzaam.
-Goede kwaliteit geluid en video, redelijke foto kwaliteit.
-Handig dock
-Interface en bediening gebruiksvriendelijk.

Jöran Maaswinkel

Jöran Maaswinkel is cameraman/editor/regisseur en freelance fotograaf. Meestal is hij achter de schermen te vinden om andere beter in de spotlights te krijgen. Zijn passie ligt bij beelden, bewegende of stilstaande zolang ze maar aanspreken. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in nieuwe- en social media.

Verder lezen over Sony

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor
Tijdmachine: Betamax verloor de strijd, maar won harten

Bij sommige mensen roept het woord Betamax vooral vraagtekens op, maar mensen die het kennen weten vaak wel: dat was een soort videobandsysteem dat het uiteindelijk heeft afgelegd tegen VHS. Sommigen hadden thuis wel een...

Gadgets11.12.2023

Tijdmachine: Betamax verloor de strijd, maar won harten

​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s

Sony is van plan om een nieuw soort abonnement te introduceren voor zijn camera’s. Het is vergelijkbaar met een season pass voor een game: je betaalt van tevoren een bedrag en daarmee weet je al dat je een x aantal upd...

Gadgets29.11.2023

​Betalen voor een smartphone-update? Sony doet ‘t al met camera’s

​Tijdmachine: Walkman was onze eerste draagbare muziek

Welke muziekspeler je als tiener gebruikte om onderweg muziek te luisteren zegt veel over uit welke generatie je komt: is het je smartphone, dan ben je waarschijnlijk erg jong. Heb jij nog met een discman rondgelopen, da...

Gadgets13.11.2023

​Tijdmachine: Walkman was onze eerste draagbare muziek

​PlayStation 5 krijgt nieuw design: kleiner, 4 plates, meer GB’s

Hij heet geen PlayStation 5 Slim of geen PlayStation 5 Lite, maar op een bepaalde hoogte is het dat wel. Sony komt -precies zoals de geruchten vanuit Microsoft maanden geleden al onthulden- met twee nieuwe PlayStation 5-...

Gaming10.10.2023

​PlayStation 5 krijgt nieuw design: kleiner, 4 plates, meer GB’s