Social Media22.10.2015

Docu Super Stream Me: wat als je leven één grote statusupdate is?


Stel je eens voor dat je hele leven één grote statusupdate is. Dat álles wat je doet openbaar is voor anderen: van je hartslag, je wc-bezoeken, alles wat je eet, je bankgegevens. Tim den Besten en Nicolaas Veul van de VPRO waren bereid aan dit experiment mee te werken en gingen aan het eind van deze zomer van start met Super Stream Me. De bedoeling was dat ze drie weken lang hun hele leven zouden streamen, maar die drie weken hebben de mannen helaas niet vol kunnen houden. Na 15 dagen, 1 uur en 23 minuten livestream hadden ze er genoeg van. Het gebrek aan privacy had zo’n heftige invloed op Tim en Nicolaas, dat ze in tranen aangaven ermee te stoppen.

Op NPO 3 wordt vanaf 5 november een vierdelige documentaire uitgezonden over dit project. In vier afleveringen krijg je antwoord op de vraag: hoe belangrijk is privacy?

In deze video zie je de laatste woorden van de mannen, toen ze er helemaal doorheen zaten.

We delen natuurlijk allemaal een hoop over ons leven via het world wide web. De een gaat daar verder in dan de ander. Dat men het interessant vindt om te weten wat een ander allemaal doet, blijkt wel uit de cijfers van het experiment van Super Stream Me. Maar liefst 400.000 mensen keken naar de livestream van Tim en Nicolaas. Nationaal en internationaal was er aandacht voor het experiment. En natuurlijk gingen zij heel ver, veel te ver, maar dat deden ze om aan te tonen wat de emotionele en fysieke gevolgen zijn van bekeken en beoordeeld worden. Zij deden het tot in het extreme, maar doen wij dat niet in een afgezwakte versie daarvan allemaal een beetje?

Super Stream Me is vanaf donderdag 5 november vier weken lang te zien om 21.05 uur op NPO 3.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl