Social Media10.10.2012

LinkedIn: Netwerken kunnen Nederlanders als geen ander


linkedin-netwerken-kunnen-nederlanders-a.jpg
linkedin-netwerken-kunnen-nederlanders-a.jpg

LinkedIn, dat wereldwijd inmiddels meer dan 175 miljoen leden telt, waarvan meer dan 3 miljoen in Nederland, maakt bekend dat Nederlanders ’s werelds beste netwerkers zijn. Elke maand netwerkt 74% van de Nederlandse professionals offline en 65% netwerkt maandelijks online.

Dat is de belangrijkste uitkomst van LinkedIn’s Anthropology of Networking research. Voor het onderzoek zijn wereldwijd 3.200 werkende professionals, waaronder meer dan 400 in Nederland, ondervraagd over hun netwerkgewoontes. Als we de cijfers vergelijken met andere landen besteden alleen de Spanjaarden iets meer tijd aan offline netwerken (80% per maand), maar lopen ze flink achter als het gaat om online netwerken (13%).

Deze resultaten zijn gisteren bekend gemaakt tijdens een door LinkedIn georganiseerde comedy show met Ruben Nicolai.

Dit onderzoek laat zien dat wij een land zijn van geboren netwerkers en dat we dit op onze eigen manier doen. Onze netwerkstijl weerspiegelt onze open en platte bedrijfscultuur waar het makkelijk is om contact te leggen, of we nou fysiek netwerken of online via bijvoorbeeld LinkedIn,” aldus Lena Olivier, Head of Hiring Solutions LinkedIn Benelux. “Het feit dat Nederland het meest actieve Europese land is op LinkedIn laat zien dat netwerken in de natuur van de Nederlanders zit.

Mannen vs. vrouwen
Ondanks het feit dat Nederlanders bekend staan om hun gelijkheid en progressiviteit, denkt bijna 80% van de Nederlandse vrouwen en mannen alsnog dat mannen de betere netwerkers zijn en meer tijd besteden aan hun loopbaanontwikkeling (58%). “Dit onderzoek geeft aan dat mannen veel regelmatiger netwerken, maar het laat ook zien dat vrouwen juist beter kunnen netwerken op kleine evenementen of privé-gelegenheden zoals een verjaardag,” zo vervolgt Lena. “Vrouwen hebben dus duidelijk in huis wat er nodig is om goed zakelijk te kunnen netwerken en moeten nu leren om hun vaardigheden ook op hun werkplek te benutten.”

Tot slot een paar tips voor netwerken:

1. Kies een geschikte profielfoto! Je maakt zeven keer meer kans benaderd te worden voor carrièremogelijkheden wanneer je een profielfoto toevoegt.

2. Onthoud nieuwe mensen die je hebt ontmoet. Connect met nieuwe contacten op LinkedIn en zorg ervoor dat je op hun netvlies blijft door regelmatig van je te laten horen en nuttige informatie te delen.

3. Blijf up-to-date! Vakkennis is belangrijk, zeker als het gaat om professioneel netwerken. Lees relevante magazines, boeken en onderzoeken om zo kennis te vergaren. Verder kun je op LinkedIn lid worden van groepen die relevant zijn voor jouw vakgebied en je nieuwsfeed aanpassen zodat je altijd van het meest relevante nieuws wordt voorzien.

4. Bezoek relevante bijeenkomsten. Neem uitnodigingen aan die je helpen om je netwerk uit te breiden. Als netwerken tijdens bijeenkomsten niet je ding is of je hebt weinig tijd, kun je online netwerken door via LinkedIn contact te leggen met belangrijke mensen uit jouw industrie.

5. Geef je profiel een facelift. Voeg relevante vaardigheden toe om je vindbaarheid te vergroten. 85 Van de Fortune 100 bedrijven gebruiken LinkedIn’s Hiring Solutions om toptalent te vinden. Als je skills zoals ‘marketing communicatie’ of ‘photoshop’ niet toevoegt aan je profiel kan het zijn dat je niet gevonden wordt, terwijl recruiters wellicht juist naar iemand zoals jij op zoek zijn.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over LinkedIn

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

Over het algemeen zijn de keren dat LinkedIn zich hevig liet inspireren door een ander social media maar weinig succesvol. Weet je bijvoorbeeld nog dat LinkedIn met Stories kwam? Dat heeft niet lang geduurd… Ook zijn k...

Online28.03.2024

​LinkedIn kopieert functie die TikTok heeft bedacht

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

LinkedIn introduceert binnenkort games op het platform. Het zakelijke social medium wil graag dat collega’s met elkaar de strijd aangaan om zo de banden aan te halen en een leuk gespreksonderwerp te hebben. Het zou nie...

Social Media18.03.2024

LinkedIn werkt aan nieuwe tak van sport: gaming

De perfecte post op LinkedIn een nieuw leerzaam boek voor gebruikers

LinkedIn is uitgegroeid tot dé bestemming voor professionele waardecreatie, iets wat Franck Fielemon en Ina Boer, auteurs van 'De perfecte post op LinkedIn', krachtig benadrukken. Dit platform, rijk aan gebruikers in Ne...

DC Business12.03.2024

De perfecte post op LinkedIn een nieuw leerzaam boek voor gebruikers

Bijna 700 banen op de tocht bij LinkedIn

2023 gaat de geschiedenis in als een rampjaar voor de tech-giganten. Tot nu toe zijn er bij de verschillende grote tech-bedrijven zoals Meta, Amazon en Intel dit jaar al bijna een kwart miljoen mensen hun job kwijtgeraak...

Social Media16.10.2023

Bijna 700 banen op de tocht bij LinkedIn

Ook het zakelijke sociale netwerk ontkomt niet aan de tech-malaise
LinkedIn: STEM lijdt aan talenttekort en onbenut potentieel vrouwen

LinkedIn heeft onderzoek gedaan naar de STEM-sector: Science Technology, Engineering en Mathematics. Helaas zijn de resultaten niet al te positief, want er is enerzijds een tekort aan talent en anderzijds wordt het poten...

Technology22.06.2023

LinkedIn: STEM lijdt aan talenttekort en onbenut potentieel vrouwen

​LinkedIn is 20 jaar: waarom het nog steeds een icoon is

LinkedIn viert zijn twintigste verjaardag en dat doet het met inmiddels meer dan 930 leden in meer dan 200 landen. Indrukwekkende aantallen, maar twintig jaar is ook niet niets. LinkedIn staat nog steeds als een huis en...

Social Media08.05.2023

​LinkedIn is 20 jaar: waarom het nog steeds een icoon is

​Nog een badge: Linkedin laat je nu bewijzen waar je werkt

Het is onrustig in de wereld van vinkjes en badges: waar je er op Twitter totaal niet meer vanuit kunt gaan dat zo’n badge ook maar enige waarde vertegenwoordigt, gaat LinkedIn juist de andere kant op. Het zakelijke so...

Social Media14.04.2023

​Nog een badge: Linkedin laat je nu bewijzen waar je werkt