Nieuws17.10.2016

Een nieuwe reanimatie-app van de Hartstichting


Overleving bij hartstilstand groter bij tijdige reanimatie

Snelle reanimatie beïnvloedt de overlevingskans bij een hartstilstand in grote mate. Om snelle reanimatie meer te stimuleren lanceert de Hartstichting nu een reanimatie app die voor iedereen te gebruiken is. Dus ook voor mensen die niet kunnen reanimeren. De app geeft namelijk stap voor stap begeleiding bij reanimatie.

Ondersteuning

Burgerhulpverleners kunnen daarnaast ook hun reanimatiekennis en vaardigheden up to date houden met de nieuwe reanimatie-app van de Hartstichting. De app (beschikbaar voor iOS en Android) biedt oefeningen en instructievideo’s, onder meer van borstcompressies en beademing, en informatie over nazorg.

De app is uniek door de stap voor stap begeleiding die de hulpverlener/gebruiker krijgt: een stem geeft hulp bij de verschillende reanimatiestappen. De app is dus door iedereen te gebruiken, maar is niet bedoeld ter vervanging van een reanimatiecursus.

<em>screenshots app<\/em>
screenshots app

De App

De app bestaat in totaal uit 6 onderdelen:

  • Informatie: Alles over een hartstilstand en reanimeren.
  • Oefenen: Oefen diverse situaties aan de hand van illustraties en video’s.
  • Quiz: Test uw kennis met steeds nieuwe vragen.
  • Word burgerhulpverlener: Meld u direct aan en help levens redden.
  • Nu reanimeren: Hulp in een noodsituatie aan de hand van gesproken instructies en illustraties.
  • Bel direct 112

Reanimatie in Nederland

De afgelopen decennia zijn de kansen op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis al flink gestegen. Midden jaren negentig was de kans op overleving 9%, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23%.

Dit is één van de belangrijkste uitkomsten uit een nieuw onderzoek van de Hartstichting: Reanimatie in Nederland 2016. Niet eerder bracht de Hartstichting de omvang van hartstilstanden, reanimatie en overleving in Nederland zo volledig in kaart. De groei van het aantal burgerhulpverleners én hun rol in de hulpverleningsketen hebben hiertoe bijgedragen. Direct reanimeren door omstanders verdubbelt de overlevingskansen van mensen met een hartstilstand.

[Afbeelding © Photographee.eu- Fotolia]