Nieuws03.03.2015

Bios urn; terug naar de natuur


Wil je na je dood niet worden begraven en is op de kast staan in een urn ook niet je ideale eindstation? Er is nu een mooie en groene manier om je laatste rustplaats te vinden. Met de Bios urn kun je zelf, je geliefden of huisdieren op een mooie manier vaarwel zeggen door uit het as in de urn een boom te laten groeien.

Zoals de makers van de Bios urn het zelf verwoorden: “De Bios urn verandert de manier waarop mensen naar de dood kijken. Verander het einde van een leven naar de start van een nieuw leven in de natuur. Het is een slimme, duurzame en eco-vriendelijke manier voor een van de belangrijkste momenten in ons leven.”

Kosten

De prijs van de Bios urn ligt op 145 dollar, daar komen alleen de verzendkosten nog bovenop. In vergelijking met een ‘gewone’ urn is deze prijs zeer schappelijk. De prijs van een gemiddelde urn ligt tussen de 300 en 500 euro. De reactie van Uitvaartverzekeraar Yarden: “De Bios urn past goed bij de ecologische trend die wij signaleren. Steeds vaker kiezen onze klanten voor een duurzame uitvaart. Bijvoorbeeld door een ecologische kist of urn te kiezen of zich te laten begraven of verstrooien op een natuurbegraafplaats”. Ook meldt de verzekeraar het volgende: “Bij het afsluiten van een verzekering bij Yarden is het verzekerde bedrag vrij besteedbaar aan uitvaart gerelateerde kosten. Duurzame uitvaartproducten zoals de Bios urn vallen daar ook onder”.

Kortom: Ben jij voorstander van een ecologische uitvaart en is de Bios urn iets voor jou? Dan ben je bij Yarden aan het goede adres als het gaat om het dekken van de kosten.

100% afbreekbaar

De urn is 100% biologisch afbreekbaar, gemaakt van kokosnoot, verdicht turf en cellulose. Het bestaat uit twee delen – een top capsule voor het zaad, en in het onderste deel zit de as. Door deze structuur ontkiemt het zaad gescheiden van de as en bereikt het de as pas als de wortels sterk genoeg zijn. De urn wordt vanzelf onderdeel van de grond waar de boom in staat. Bij het bestellen van de urn kun je zelf kiezen welk soort boomzaadjes je graag in je urn wilt hebben. Kies je voor een statige eik? Of voor een esdoorn die in de herfst prachtig rood kleurt?

Laatste rustplaats

Wil je niet begraven worden in een urn waar een boom uit groeit, maar wil je wel graag je urn laten begraven in de natuur? Sinds begin dit jaar is het mogelijk om je urn te laten begraven op
de Hoge Veluwe.