Mobile12.08.2015

​Reparatie van je mobiele telefoon; Is goedkoop ook duurkoop?


Als je smartphone kapot gaat wordt de reparatie niet altijd gedekt door de fabrikant of verzekering. Je draait dan zelf op voor de kosten. De duurste en meest voorkomende reparatie is het vervangen van een scherm. Bij een gecertificeerd reparatiebedrijf zoals Dr. Mobile zijn prijzen van 150 tot 350 euro heel normaal. Online vind je tientallen thuisreparateurs die dit veel goedkoper kunnen doen.

De vraag is of het wel verstandig is om voor een thuisreparateur te kiezen. Goedkoop is duurkoop is misschien een cliché, maar er zitten wel degelijk risico’s aan de goedkope thuisreparateur. Hier enkele risico’s waar je rekening mee kunt houden.

Originele versus merkloze reparatieonderdelen

Een gecertificeerd reparatiebedrijf maakt altijd gebruik van originele onderdelen van de fabrikant. Dat betekent dat de kwaliteit van de onderdelen gegarandeerd wordt bij gebruik in het toestel.

Bij de thuisreparateur wordt vaak gebruik gemaakt van merkloze onderdelen. Je hebt dan geen garantie van de kwaliteit. Dit merk je bij een scherm bijvoorbeeld aan de helderheid, de reactie van het touchscreen en het maximale aantal ‘dode pixels’.

onderdelen
onderdelen

Wel versus geen reparatiegarantie

Het komt soms voor dat een nieuw onderdeel binnen afzienbare tijd weer defect raakt. Bij een gecertificeerd reparatiebedrijf krijg je altijd een of enkele maanden garantie. De reparatie wordt binnen de garantietermijn kosteloos opnieuw uitgevoerd.

Een groter risico van ‘thuismonteurs’ is het feit dat de meesten geen garantie geven op de reparatie. Wanneer er iets mis is, moet je hopen dat de monteur erkent dat het niet jouw eigen schuld is.

monteurs
monteurs

Veilig en schone werkplaats?

Het is erg belangrijk dat de omstandigheden waaronder thuisreparaties uitgevoerd worden goed zijn. Veel monteurs gebruiken een zogenaamd aarde-draadje om elektrische schokken te voorkomen. Toch zijn er nog genoeg thuiswerkers die dat niet doen. Een elektrische schok kan onderdelen in het toestel doen sneuvelen.

Verder worden reparaties vaak uitgevoerd aan een tafel waar ook gegeten wordt. Het zal niemand verbazen dat stof een groot risico vormt tijdens het repareren van een smartphone. Monteurs van gecertificeerde reparateurs werken in een zogenaamde clean room waar vrijwel geen stof hangt en ze dragen bovendien speciale, schone, kleding.

In eerste instantie lijk je veel geld te besparen bij de thuisreparateur. Toch bestaat de kans dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent en je beter meteen naar een gecertificeerde reparateur had kunnen gaan.

Verder lezen over Smartphone

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

CMF Phone 1 kost niet heel veel en hij heeft -net als Nothing zelf- een leuke quirky toevoeging om zich te onderscheiden.

Mobile08.07.2024

CMF Phone 1: budgetsmartphone die het net even anders doet

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

De langverwachte OPPO Reno12 Series is vanaf vandaag verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Met de Reno12 en de Reno12 Pro introduceert OPPO twee gloednieuwe AI-telefoons met verschillende functies die de productiviteit en creativiteit verbeteren.

Mobile03.07.2024

Dit is de nieuwe OPPO Reno12 Series

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Motorola heeft zijn vouwbare telefoon aangekondigd. Het is de Razr 50 Ultra en de standaard-versie Razr 50. De Ultra komt in opvallend roze.

Mobile25.06.2024

Motorola kondigt felroze klaptelefoon Motorola Razr 50 Ultra aan

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil

Leica heeft een nieuwe app die heel geschikt blijkt te zijn voor wie terugverlangt naar oude camera’s. Het is de Leica Lux-app en je vindt in deze app verschillende kleurprofielen waarmee je de oldschool camera-looks kunt recreëren.

Mobile06.06.2024

Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil