E-mail27.11.2008

E-mail effectief tegen misdaadbestrijding


e-mail-effectief-tegen-misdaadbestrijdin.jpg
e-mail-effectief-tegen-misdaadbestrijdin.jpg

Hoe kunnen we burgers actief betrekken bij het oplossen van misdaden? Met behulp van e-mail, aldus het politiekorps Midden- en West-Brabant. Sinds augustus gebruiken ze de zogenaamde ‘Mail-Alert’, waarmee zij geregistreerde burgers op de hoogte brengen van bijvoorbeeld recente inbraken in woningen in de wijk.

Het is een vorm van digitaal buurtonderzoek. We hebben dankzij dit systeem al diverse bruikbare tips binnengekregen.” Met Mail-Alert wil de politie zaken sneller oplossen. Een tip of opmerking van een burger kan immers leiden tot een doorbraak in het onderzoek. Mail-Alert moet meer van dit soort tips opleveren.

Het is een aanvulling op het gewone buurtonderzoek. Via Mail-Alert kan de politie bewoners nog beter bereiken, omdat ze niet afhankelijk is van het feit of iemand wel of niet thuis is. Bovendien kan de bewoner zijn reactie doorgeven op het moment dat het hem of haar het beste uitkomt.

Projectleider Jan Otten: “We gebruiken Mail-Alert voor woninginbraken, straatroof en overvallen. En het wérkt. Zo kregen we onlangs een tip binnen voor een reeks woninginbraken. We wisten dat er een bepaald type auto bij betrokken was, meer niet. De tipgever heeft ons het kenteken en een beschrijving van de inzittende doorgegeven. Dat helpt ons verder. Mail-Alert is een systeem waarbij burgers en politie uitstekend samenwerken.”

Op de site van de politie Midden- en West-Brabant kunnen mensen zich aanmelden voor Mail-Alert. Ze registreren zich met hun e-mailadres, en ontvangen een e-mail wanneer zij mogelijk een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een onderzoek naar een misdaad in hun omgeving. Op basis van postcode en een bepaalde straal, selecteert de politie per misdaad de groep mensen die een e-mail ontvangen. Via een gedeeltelijk van tevoren ingevuld webformulier, kunnen mensen vervolgens heel gemakkelijk reageren op de oproep en eventuele tips of informatie doorgeven. “We werken ook met Sms-Alert. Sms is vooral geschikt als elke minuut telt; mail is handig als de urgentie minder hoog is. De twee systemen kunnen elkaar aanvullen: je kan over één zaak bijvoorbeeld eerst een Sms-Alert verzenden en een paar uur later een Mail-Alert.”