Cybercrime31.08.2012

Computer virus raakt nu ook energiebedrijf


computer-virus-raakt-nu-ook-energiebedri.jpg
computer-virus-raakt-nu-ook-energiebedri.jpg

Computer systemen bij het energiebedrijf RasGas zijn offline gehaald door een computer virus, dit volgt enkele dagen na een soortgelijke aanval op oliemaatschappij Aramco, zo weet de BBC te melden.

Beveiligingsexperts waarschuwen al even voor de inspanningen van kwaadwillende hackers die zich richten op de olie-en energie-industrie. De aanval dwong het in Qatar gevestigde bedrijf de website en e-mailsystemen af te sluiten. RasGas, een van ’s werelds grootste producenten van vloeibaar petroleumgas, zegt dat de productie niet is getroffen door de aanval.

Het bedrijf ontdekte het “onbekende virus” eerder deze en haalde vervolgens gelijk desktop computers, e-mail en webservers offline om deze op te schonen. Dit komt naar buiten enkele dagen nadat oliemaatschappij Aramco (Saudi Arabie) bekend had gemaakt ook doelwit te zijn geweest van een virus aanval.

Beide aanvallen volgen nadat beveiligingsbedrijven gewaarschuwd hebben voor een virus genaamd “Shamoon” of “Disstrack” dat specifiek gericht is op bedrijven in de olie en energie sector. In tegenstelling tot andere virussen probeert Shamoon/Disstrack geen data te stelen maar de computers onherstelbaar te beschadigen.