Cybercrime18.01.2011

Cyber aanval kan de “perfecte storm” creëren


cyber-aanval-kan-de-perfecte-storm-creer.jpg
cyber-aanval-kan-de-perfecte-storm-creer.jpg

Een aanval op computersystemen heeft nu de potentie om een wereldwijde catastrofe te veroorzaken, maar dat gaat alleen in combinatie met een andere ramp, dat heeft de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) eerder deze week in een rapport naar buiten gebracht, aldus Reuters.

De studie, die deel uitmaakt van een groter OECD project dat onderzoek doet naar mogelijke “Future Global Shocks“, zoals het uitvallen van het wereldwijde financiele systeem of een grootschalige pandemie, laat ook zien dat er maar weinig “cyber events” zijn die een dergelijke wereldwijde schok kunnen veroorzaken. Maar een combinatie van gebeurtenissen, zoals gecoördineerde cyber aanvallen, of een cyber incident dat plaatsvindt tijdens een andere ramp kan een ernstig probleem vormen. “In that case eventuality, ‘perfect storm‘ conditions could exist“. Aldus het rapport (PDF) geschreven door: Professor Peter Sommer of the London School of Economics and Dr Ian Brown of Britain’s Oxford University.

De Verenigde Staten bereiden zich in ieder geval al voor op een cyber conflict en hebben inmiddels al een eigen militair cyber commando opgezet. Verder worden in Engeland cyber attacks als een van de grootste externe bedreigingen gezien, daarom heeft men besloten daar nog eens een extra 650 miljoen pond aan te besteden.

Ondertussen zijn er de opkomende landen, zoals China en Rusland, die het mogelijk zien als een arena waarin ze de Verenigde Staten en de “conventional military dominance” uit kunnen dagen.

Maar toch zal het tot een echte cyberoorlog niet snel komen, veel kritische systemen zijn erg goed beschermd en de effecten van een aanval zijn erg moeilijk te voorspellen.