Technology15.01.2008

Apple introduceert MacBook Air


1200425977dc-1pix-1pix.jpg
1200425977dc-1pix-1pix.jpg

Apple kondigt vandaag de MacBook Air aan, de dunste notebook die ooit is gemaakt. MacBook Air meet op het dunste punt slechts 0,4 centimeter. En met een maximale dikte van slechts 1,93 centimeter blijft de MacBook Air zelfs ruimschoots onder het dunste punt van concurrerende notebooks.

MacBook Air is voorzien van een schitterend verlicht 13,3-inch LED-breedbeeldscherm, een toetsenbord van volledige grootte met backlightverlichting, een ingebouwde iSight-videocamera voor het houden van videoconferenties en een groot, aanraakgevoelig trackpad waarmee gebruikers de aanwijzer kunnen besturen door knijpbewegingen te maken, te draaien en te vegen. MacBook Air wordt aangedreven door een 1,6-GHz of 1,8-GHz Intel Core 2 Duo-processor met een L2-cache van 4 MB, en is standaard voorzien van 2 GB geheugen, een 1,8-inch harde schijf met een capaciteit van 80 GB, de nieuwste 802.11n Wi-Fi-technologie en Bluetooth 2.1.

“We zijn erin geslaagd de dunste notebook ter wereld te bouwen, en daarbij waardevolle voorzieningen als een toetsenbord van volledige grootte of een standaard 13-inch beeldscherm te behouden”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Wanneer je de MacBook Air voor het eerst ziet, kun je nauwelijks geloven dat het zo’n krachtige notebook is, met een toetsenbord en beeldscherm van standaardgrootte. Toch is dat precies wat de MacBook Air is.”

MacBook Air heeft een haarscherp, energiezuinig LED-breedbeeldscherm van 13,3 inch met backlightverlichting en een glanzende toplaag. Het grote, aanraakgevoelige trackpad maakt het mogelijk de aanwijzer te besturen door knijpbewegingen te maken, te draaien en te vegen.

Hierdoor kunnen gebruikers op uiterst intuïtieve wijze foto’s bekijken en roteren of inzoomen op webpagina’s in Safari. MacBook Air is uitgerust met een toetsenbord van volledige grootte in een dunne en duurzame aluminium behuizing. Dankzij de backlightverlichting van het toetsenbord is de MacBook Air uitstekend te gebruiken in omgevingen met weinig licht, zoals vliegtuigen, studio’s of conferentiezalen. Bovendien zorgt de ingebouwde omgevingslichtsensor ervoor dat de helderheid van de toetsen en het beeldscherm automatisch worden bijgesteld voor een optimale leesbaarheid.

MacBook Air heeft een batterij met een gebruiksduur tot vijf uur. Samen met de ingebouwde AirPort Extreme 802.11n Wi-Fi-netwerkvoorzieningen, die tot vijf keer sneller zijn dan 802.11g* en een tweemaal zo groot bereik bieden, maakt dit de MacBook Air uitstekend geschikt voor mobiel, draadloos gebruik. Met de meegeleverde migratie-assistent van Apple kunnen gebruikers via een draadloos netwerk snel bestanden, programma’s en voorkeuren van hun oude Mac overzetten naar de MacBook Air.

Voor slechts 89 Euro kunnen gebruikers van de MacBook Air de MacBook Air SuperDrive aanschaffen, een compacte externe schijf die speciaal is ontworpen voor de MacBook Air. De MacBook Air SuperDrive wordt van stroom voorzien door de USB-poort van de MacBook Air, waardoor geen extra lichtnetadapter nodig is. Door de mogelijkheid om met behulp van Time Capsule draadloos back-ups te maken en draadloos verbinding te maken met optische-schijfeenheden op andere pc’s of Macs voor de installatie van software en programma’s, zullen echter maar weinig gebruikers van de MacBook Air behoefte hebben aan een optische-schijfeenheid.

MacBook Air wordt aangedreven door een Intel Core 2 Duo-processor met een snelheid van 1,6 of 1,8 GHz en is standaard voorzien van 2 GB geheugen en een 1,8-inch harde schijf van 80 GB. De optionele 64-GB “solid state”-schijfeenheid bevat geen bewegende delen en is daardoor extra duurzaam.

Elke MacBook Air is uitgerust met een micro-DVI-poort waarmee gebruikers hun werkgebied kunnen vergroten door aansluiting van de schitterende 20-inch of 23-inch Cinema Displays van Apple of een projector en andere beeldschermen met behulp van DVI-, VGA-, Composite- en S-video-adapters. MacBook Air bevat daarnaast USB 2.0 voor de aansluiting van randapparatuur of het opladen van een iPod of iPhone, een koptelefoonaansluiting en de befaamde Apple MagSafe-lichtnetadapter, die speciaal is ontworpen voor mobiel gebruik.

Elke MacBook Air wordt geleverd met iLife ’08, de belangrijkste update van het bekroonde pakket programma’s van Apple voor de digitale levensstijl, met een belangrijke nieuwe versie van iPhoto en een volledig vernieuwd iMovie, allebei naadloos geïntegreerd met de nieuwe .Mac-webgalerie voor het publiceren van foto’s en video via het internet. Op de nieuwe MacBook Air is bovendien Leopard geïnstalleerd, de zesde versie van het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld. Nieuw in Leopard zijn onder andere Time Machine, waarmee gebruikers moeiteloos een back-up maken van alle bestanden op een Mac, een nieuw ontworpen Finder, waarmee snel en eenvoudig bestanden op meerdere Macs kunnen worden bekeken en gedeeld, Snelle weergave, een nieuwe manier om de inhoud van bestanden te bekijken zonder een programma te openen, Spaces, een intuïtieve nieuwe voorziening waarmee de gebruiker groepen programma’s kan aanmaken en snel tussen deze groepen kan schakelen, een geheel vernieuwd bureaublad met Stacks, een nieuwe manier om bestanden snel te openen vanuit het Dock, plus ingrijpend gewijzigde versies van Mail en iChat. .Mac-abonnees kunnen de nieuwe “Back to my Mac”-functie gebruiken om onderweg vanaf hun MacBook Air bestanden op hun computer thuis via het internet te bekijken en te openen.

De nieuwe MacBook Air vormt het bewijs van de voortdurende voortgang die Apple boekt op het gebied van milieuvriendelijke productie en hergebruik: een aluminium behuizing (een materiaal dat zeer in trek is bij recyclingbedrijven), het eerste door Apple toegepaste LCD-scherm zonder kwik, voorzien van arsenicumvrij glas, het gebruik van materiaal zonder broomhoudende vlamvertragers voor het merendeel van de printplaten, en het gebruik van PVC-vrije interne kabels.

Daarnaast verbruikt MacBook Air minder stroom dan welke andere Mac ook. De doos waarin de MacBook Air wordt geleverd, is voor het grootste deel gemaakt van volledige gerecycled materiaal en heeft een volume dat maar liefst 56 procent lager ligt dan dat van eerdere MacBook-verpakkingen.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Apple

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Apple wil met zijn oordopjes mensen helpen die lijden aan tinnitus, beter bekend als oorsuizen. Het wil het doen met de veroorzaker ervan.

Gadgets29.05.2024

Apple wil mensen met tinnitus helpen via oordopjes

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

The Miseducation of Lauryn Hill? My Beautiful Dark Twisted Fantasy van Kanye? Thriller van MJ? Dit zijn de beste albums ooit, volgens Apple.

Entertainment22.05.2024

Dit zijn de beste muziekalbums ooit gemaakt, volgens Apple

Verder lezen over Mac

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Verder lezen over Software

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

AI. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services.

Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt