Google ontslaat oprichter van de AI  ethische afdeling

Google ontslaat oprichter van de AI ethische afdeling

'I'm fired'

Vorig artikel Volgend artikel

De oprichter en hoofdverantwoordelijke van de ethische afdeling die gaat over het gebruik van Artificial Intelligence (AI) is ontslagen door haar werkgever Google. AI is het concept waarbij machines 'denken als mensen'.

Margaret Mitchell zou volgens Google bedrijfsgeheimen met de buitenwereld hebben gedeeld.

Google vindt van alles van Margaret Mitchell

Google heeft Dr. Mitchell ontslagen omdat het bedrijf haar verdenkt van het schenden van de gedragscode van het bedrijf. In een verklaring zegt Google dat uit een onderzoek blijkt dat Margaret Mitchell bestanden heeft gedeeld met derden buiten het bedrijf.

De ethische eenheid van het Amerikaanse bedrijf wordt sinds december onder de loep genomen, na het vertrek van een andere belangrijke medewerker, Timnit Gebru (een vooraanstaand ethisch onderzoeker op het gebied van AI). Beide vrouwen voerden campagne voor meer diversiteit bij Google en uitten hun bezorgdheid over censuur binnen het bedrijf.

Mitchell krijgt veel steun van andere Google medewerkers

Volgens de BBC was ze de afgelopen vijf weken al uitgesloten van de systemen van Google, inclusief haar e-mails en agenda's. Dr. Mitchell was een felle criticus van Google en ze had haar bezorgdheid geuit over het vertrek van Dr. Gebru bij het bedrijf. Google-medewerkers scharen zich achter de ontslagen AI-onderzoeker.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...