Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!


Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes maanden van te voren bekend maken zodat je van te voren stappen kan ondernemen.

Mijn advies is echter om hier niet langer mee te wachten en hier direct mee aan de slag te gaan, zodat je direct de user-experience kan verbeteren. Deze update gaat op iedere website effect hebben. Daarnaast is het niet alleen goed voor je SEO-resultaten maar zal je het ook gaan terugzien in ander KPI’s.

Wat zijn de core web vitals?

Met een door Google zeer sterke focus op de gebruiksvriendelijkheid zal het niet als een verrassing komen dat er weer andere ‘factoren’ worden toegevoegd om de gebruiksvriendelijkheid van websites te verbeteren. Er wordt door Google onderscheid gemaakt tussen drie meetwaarden:

  • Pagespeed
  • Interactiviteit
  • Visuele stabiliteit

Om je een handje op weg te helpen heeft Google alvast de Lighthouse en PageSpeed Insights tools geüpdatet zodat je kan zien wat je score is en wat je moet verbeteren. Om meer inzicht te krijgen is er onlangs in Google Search Console de optie ‘Site vitaliteit’ toegevoegd. Naast andere UX-factoren zoals de mobielvriendelijkheid, vind je in het rapport ‘Site vitaliteit’ drie pijlers waarmee je de site vitaliteit/gebruiksvriendelijkheid mee kan beoordelen.

Core-Web-Vtals-factoren-1
Core-Web-Vtals-factoren-1

Largest Contentful Pain (LCP): zorg dat je pagina snel laadt!

LCP staat voor ‘Larges Contentful Paint’. Dit meet de rendertijd van het grootste element dat zichtbaar is op je pagina. Dit kan bijvoorbeeld een video, afbeelding of tekst zijn. Het gaat hierbij vooral om elementen boven de vouw van een pagina. Is het element pas zichtbaar als een gebruiker scrollt of het scherm aanraakt, dan heeft dit geen invloed op de LCP. Idealiter is deze score onder de 2,5 seconden, tussen de 2,5 en 4 seconden wordt gezien als matig en langer dan 4 seconden is slecht.

Veel voorkomende oorzaken van een ‘slechte’ LCP score zijn o.a.:

  • Trage serverreactietijd
  • JavaScript en CSS die de weergave blokkeren
  • Traag ladende elementen (video, whitepaper, etc)
  • Rendering aan de cliëntkant

Meer info: Optimaliseren van de LCP.

First Input Delay (FID): Vlotte interface!

FID staat voor ‘First Input Delay’. Deze metric laat zien hoe snel een pagina reageert op een interactie van de gebruiker. Dit kan zijn het openklappen van de navigatie, het indrukken van een button, het invoeren van een tekst etc. Wellicht heb je zelf de frustratie ook wel eens gehad dat een website te traag reageert op een bepaalde actie, dit beïnvloedt de gebruikerservaring natuurlijk op een negatieve wijze. Google geeft hier zelf een leuke uitleg voor om er een wat beter beeld bij te krijgen:

‘It’s like measuring the time from ringing someone’s doorbell to them answering the door. If it takes a long time, there could be many reasons’.

FCP & LCP-2
FCP & LCP-2

Meer info: Optimaliseren van de FID.

Cumulative layout shift (CLS): Zorg dat je elementen niet verspringen!

CLS staat voor ‘Cumulative Layout Shift’ en heeft te maken met de mate dat er onverwachte verschuivingen van elementen plaatsvinden op je website. Een website wordt meestal in meerdere delen geladen, soms duurt dit erg lang waardoor er elementen verspringen en dit heeft een negatief effect op de gebruikerservaring. Een shift kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld fonts die te langzaam laden, het resizen van afbeeldingen, laden van een advertentie, etc. Echter, als een bezoeker zelf een actie initieert waardoor de layout verschuift telt dit niet meer voor de score. Denk hierbij aan het filteren in een webshop, een dropdown menu selecteren etc.

CLS - Core web vitals-3
CLS - Core web vitals-3

Meer info: Optimaliseren van de CLS.

Onderstaande afbeeldingen laat de richtlijnen van Google zien.

Google-Core-Web-Vitals-4
Google-Core-Web-Vitals-4

Hoe scoort mijn website?

Er zijn een aantal tools beschikbaar om meer inzicht te krijgen in de scores en nog belangrijker de feedback waarom bepaalde pagina’s goed of minder goed presteren.

Onderstaande afbeelding geeft de tools weer waarmee je de web vitals kan testen en op welk element het van invloed is.

Core web vital tools -5
Core web vital tools -5

Google heeft het vrij makkelijk gemaakt om inzicht te krijgen in de prestaties. Zo heeft Google het rapport ‘site-vitaliteit’ toegevoegd in Google Search Console. In dit dashboard laat Google geïndexeerde URL’s zien die voldoen aan de eisen, verbetering nodig hebben of slecht zijn. Mocht je pagina’s vinden in Google Search Console, dan is het belangrijk om te analyseren om welke (soort) pagina’s het gaat en hoe je het kan verbeteren. De rapporten vanuit Search Console linken weer door naar de tool ‘Page Speed Insights’. Deze tools geeft nog meer inzicht in de problematiek van de getroffen URL’s. In de Chrome developer tools onder het kopje ‘performance’ kun je eventuele verschuivingen (CLS) ook vrij vlot ontdekken.

Chrom dev tools - Core web vitals-6
Chrom dev tools - Core web vitals-6

Daarnaast gebruiken we ook de tool ‘Lighthouse’, deze tool geeft inzicht in de LCP, CLS en FID en geeft feedback over eventuele verbeteringen. Lighthouse is o.a. te vinden in Chrome Devtools. Deze verbeteringen kunnen vrij technisch zijn, daarom is het goed om een (web)developer aan te haken!

Meer info over deze tools: https://web.dev/vitals-tools/

Mocht je er mee aan de slag willen gaan is er een handige calculator die het effect meet van een aanpassing.

Wil je weten hoe jouw website scoort? Doe dan de nu test via: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insi…

Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met Pure IM.

Deze blogpost is geschreven door Casper van Maanen.

[Fotocredits © vectorhot – Adobe Stock]

Verder lezen over Google

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

​Is WordPress het juiste platform voor jouw nieuwe startup website?

Heb je een startend bedrijf en zoek je naar het perfecte CMS systeem? De beslissing met welk systeem jij je nieuwe bedrijf online wilt vormgeven, kan lastig zijn. Er zijn veel alternatieven, met ieder hun voor- en nadele...

Online01.11.2019

​Is WordPress het juiste platform voor jouw nieuwe startup website?

Verder lezen over Website

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

OnlyFans: niemand ‘kent’ het, maar toch harkt de website per jaar een bizarre 5,6 miljard dollar binnen. Het platform waarop influencers en andere persoonlijkheden erotische content delen tegen betaling vindt gretig...

Online25.08.2023

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

Als je last hebt van een lekkage, kan dat natuurlijk behoorlijk vervelend zijn. Het kan zorgen voor waterschade, wat veel geld kan kosten en voor stress kan zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doe...

Lifestyle10.05.2023

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?

Goksites zijn in Nederland steeds populairder geworden, vooral door de opkomst van het internet en de toenemende beschikbaarheid van online gokdiensten. Veel mensen vinden het gemakkelijker om vanuit huis te gokken, en a...

Entertainment28.02.2023

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

Op 11 mei aanstaande verzamelt de internationale SEO top zich in het oosten van ons land. In De Lindenberg in Nijmegen vindt dan de online marketing conferentie YoastCon plaats. De online marketing wereld is momenteel vo...

Marketing14.02.2023

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

11 mei een dag vol SEO
​iBood is volgens het publiek de Website van het Jaar 2022

De koopjeswebsite iBood is gekroond tot Website van het Jaar 2022. Het is een belangrijke prijs omdat in deze verkiezing het publiek stemt in plaats van een vakjury. Daarnaast zijn er in verschillende categorieën nog me...

Online25.11.2022

​iBood is volgens het publiek de Website van het Jaar 2022