Search18.12.2008

Review: Handboek SEO


review-handboek-seo.jpg
review-handboek-seo.jpg

In de snel groeiende wereld van online marketing neemt search marketing een heel belangrijke positie in. Zoekmachines zijn vaak het startpunt van een internetter die op zoek is naar een dienst of product. En iedere organisatie wil met zijn of haar website goed vindbaar zijn in zoekmachines (in Nederland Google). Je ziet daarom steeds meer sites en bureaus die zich specialiseren in dit onderwerp.

Een bureau dat in Nederland al een tijd lang een goede naam heeft op dit gebied, OneToMarket, besloot dat het tijd was voor een handboek SEO, met als ondertitel resultaatgerichte zoekmachineoptimalisatie. Dutch Cowboys gaf eerder al drie exemplaren hiervan weg. Maar wat krijgen die winnaars en de kopers van het boek eigenlijk voorgeschoteld? Ik mocht een review maken van het boek. Conclusie: een erg nuttig boek voor een specifieke doelgroep.

Het boek is uitermate geschikt voor webmasters die al een beetje verstand van het web hebben, maar nog niet veel verstand van zoekmachines en hoe te optimaliseren. Aan de hand van het boek kunnen zij een goede start maken voor het optimaliseren van hun website. Het handboek kan daarbij heel goed dienen als naslagwerk. Om even op te zoeken hoe het ook alweer moest.

Schrijfstijl
Het handboek SEO is door vijf verschillende auteurs, allen in dienst van OnetoMarket, geschreven. Iedere auteur nam hierbij een of meerdere hoofdstukken voor zijn of haar rekening. Het voordeel hiervan is dat je bij elk hoofdstuk vaak ook echt de expert aan het woord krijgt.

Het nadeel is het verschil in schrijfstijl en hoever er op verschillende onderdelen de diepte in wordt gegaan. De eerste paar hoofdstukken zijn in een wat ‘populairdere’ schrijfstijl geschreven. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het kan wel verwarrend werken. Zo gebruikt de auteur in dat deel een aantal keer de ‘ik-vorm’, terwijl op andere plekken in het  boek in de ‘we-vorm’ wordt geschreven. Wat meer consistentie in de schrijfstijl leest wat prettiger.

Notities
Het boek heeft op verschillende pagina’s ‘notities’ staan die de tekst ondersteunen. De ‘notities’ zijn handige tips die makkelijk terug te vinden zijn doordat ze een tekeningetje van een hand erbij hebben staan.  Wat nog handiger zou overigens geweest zijn is als er een appendix zou zijn (er zijn er al vijf dus een meer zou best kunnen) waarin al deze notities verzameld zouden zijn.

-584.jpg
-584.jpg

De opbouw van het boek
De opbouw van het boek is goed. OnetoMarket begint met de achtergronden van zoekmachineoptimalisatie. Wat is het nou eigenlijk en hoe gebruiken mensen zoekmachines. Met name dat tweede hoofdstuk is belangrijk en mist in veel andere boeken en is iets wat website-eigenaren vaak niet snappen. Er wordt gekeken naar het waarom van optimaliseren, niet alleen het hoe. Voor mij een absoluut pluspunt van dit boek.

De opbouw is verder helder en duidelijk: inhoudelijk, techniek, linkbuilding, analytics. Daarna schiet Onetomarket de breedte in: een hoofdstuk over het selecteren van een SEO-partner en SEO in de online marketingmix lijken een wat vreemde eend in de bijt maar zijn op zich wel handige hoofdstukken.

Techniek
Het boek bouwt vervolgens op via site-structuur en content naar techniek. Dat deel is opgesplitst in twee delen: client side en server side. Het is duidelijk te merken dat deze hoofdstukken geschreven zijn door consultants die van oorsprong programmeurs zijn. Dit deel gaat namelijk erg technisch op de zaken in en zal door veel lezers vermoedelijk overgeslagen worden. Niet omdat het niet belangrijk is, maar omdat degenen die dit boek zullen gaan gebruiken vermoedelijk voor de techniek anderen zullen gaan inschakelen.

Hoewel het verstandig zou zijn voor programmeurs dit boek te lezen vermoed ik dat die dat niet zo snel zullen doen als webmasters of content managers.  De twee hoofdstukken over techniek zouden wat mij betreft dan ook achteraan in het boek geplaatst kunnen worden of online, waar al twee extra hoofdstukken voor de lezers beschikbaar zijn.

Linkbuilding
Twee hoofdstukken die een duidelijk toegevoegde waarde bieden zijn de hoofdstukken over linkbuilding. Dit is een voor veel website-eigenaren nog redelijk onontgonnen gebied waar veel te winnen valt.  Opnieuw wordt hier gekozen voor een duidelijke opbouw waarbij het ‘waarom’ vooraan komt te staan. Vervolgens wordt ingegaan op het hoe en worden de lezer hands-on tips geboden die direct bruikbaar zijn. Hier wordt de ondertitel “resultaatgerichte zoekmachineoptimalisatie” duidelijk in de praktijk gebracht.

Opvallende hoofdstukken
Een opvallend hoofdstuk is “Een SEO-partner selecteren”. Het is niet alleen opvallend omdat OnetoMarket hiermee beschrijft hoe zij zelf beoordeeld zouden moeten worden, maar ook omdat het een statement maakt voor scheiding van diensten: tussen de regels door lees je dat OnetoMarket niet erg gediend is van agressieve partijen die van oorsprong technische leveranciers zijn. Hoewel OnetoMarket dit hoofdstuk heel netjes insteekt vraag ik me persoonlijk af of dit hoofdstuk in het boek thuis hoort. Wellicht zou een verwijzing naar een artikel online hier beter in geweest zijn.

Ook opvallend is de appendix B: “Firefox for president!” Gezien de huidige groei van deze browser en de problemen met lekken in Internet Explorer wordt dit hoofdstuk ineens een stuk actueler. In eerste instantie verbaasde me het dat dit hoofdstuk in het boek stond. Maar eigenlijk is het wel logisch en na het lezen ervan ben ik om. Firefox biedt zoals bekend veel mogelijkheden voor add-ons. Zeer veel van die add-ons zijn ingericht voor SEO. Wat Firefox daarom voor search-marketeers een interessante tool maakt.

-585.jpg
-585.jpg

Samenvattend
Het boek zit goed in elkaar, is erg volledig en is volgens mij een echte aanrader voor webmasters en content managers. Het grote nadeel van het boek is dat het misschien wel te breed is. Sommige hoofdstukken zijn zo specifiek dat ik me afvraag of de uiteindelijke doelgroep die wel zal lezen. Maar beter teveel content dan te weinig ;). Ook had ik meer interactie met de website van OnetoMarket verwacht. Een appendix met relevante websites zou daar best up-to-date gehouden kunnen worden bijvoorbeeld.

Hierin ligt het verbeterpunt voor OnetoMarket voor de volgende versie: het ene moment is de uitleg heel precies en gericht op iemand zonder kennis, het volgende moment wordt er aangenomen dat je al een bepaalde hoeveelheid kennis hebt en mag er eigenlijk net wat meer worden uitgelegd. En als ze dan toch een nieuwe versie uitbrengen omdat deze uitverkocht raakt kunnen ze mooi searchcowboys.com toevoegen aan de lijst van internationale websites ;).

Al met al zou ik dit boek aan iedere klant van mij en lezer van Dutch Cowboys aanraden. Dit boek is erg handig om in de kast te hebben en om een goede start te maken bij zoekmachineoptimalisatie. Van mij krijgt het boek dan ook een cijfer acht.

Het Handboek SEO is verschenen uitgeverij Van Duuren Media. Het boek kost € 24,90 en is verkrijgbaar onder ISBN-nummer 9789059403680 en is onder andere te bestellen bij Computerboek.nl of op de website van OnetoMarket.

Verder lezen over Review

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

De Huawei Watch Fit 3 is echter zeker geen kloon anders zouden ook alle smartphones klonen van elkaar zijn. Nee de Huawei Watch Fit 3 valt op door zijn gewicht en toch wel elegante looks die uiterst genuanceerd zijn uitgevoerd.

Gadgets01.06.2024

Huawei Watch Fit 3: elegante smartwatch met prima prestaties

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Het is gebaseerd op een soort meme, een internetgrap, maar het blijkt toch een wel heel vermakelijk spelletje te zijn: Dumb Ways to Survive.

Gaming01.05.2024

Dumb Ways to Survive is de nieuwe Netflix-game gebaseerd op een meme

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

Netflix komt met een extra uitgebreide versie van Dead Cells. Alsof de game niet al genoeg tijd opslokte. Maar met plezier hoor.

Gaming11.04.2024

Netflix Games Review: Dead Cells is lekker hardcore

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Oordopjes zijn vaak erg gevoelig: je raakt ze makkelijk kwijt, je ziet op een gegeven moment de batterijduur flink achteruit hollen en de eartips beginnen op den duur steeds viezer te worden of zelfs stuk te gaan. Aan da...

Gadgets09.04.2024

​Fairphone Fairbuds review: oordopjes voor duurzaamheidsfans

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

We zeggen het maar meteen: Ripley is briljant. Misschien niet zo slim voor de opbouw van een review, maar als je iets van dit artikel meeneemt, dan moet dat het zijn. Ripley werd al een tijdje op Netflix gehyped, maar nu...

Entertainment05.04.2024

Netflix-kijktip: Ripley is de beste Netflix-serie van 2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Spiritfarer: je kunt door deze titel en de kop van dit artikel denken dat het gaat om een medewerker van een crematorium, maar dat ben je niet. Wel ben je iets wat daarop lijkt. In deze bijzondere game neem je namelijk d...

Gaming03.04.2024

Netflix Games Review: Spiritfarer laat je niet meer los

Maar je móet.
Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn

Er is iets poëtisch aan het neerknallen van zombies. Het voelt goed, het voelt niet slecht. Het lijkt soms de noodzaak te zijn. Bijvoorbeeld in de Netflix-game Into the Dead 2: Unleashed. Het is ouderwets knallen en dat...

Gaming27.03.2024

Netflix Games-review: Into the Dead 2: Unleashed is fijn