Het Louvre lanceert een online collectiedatabase

Het Louvre lanceert een online collectiedatabase

En een nieuwe website

Vorig artikel Volgend artikel

Alles, maar dan ook werkelijk alles wat in het Louvre in Parijs hangt is nu online te bezichtigen. Het beroemde museum in Frankrijk heeft een platform gelanceerd dat voor het eerst alle kunstwerken van het museum op één plek samenbrengt. En er is een nieuwe verbeterde website.

Volledige databank met collecties

Ontworpen voor zowel onderzoekers als nieuwsgierige kunstliefhebbers, bevat de database al meer dan 482.000 inzendingen, waaronder werken uit het Louvre en het Musée National Eugène-Delacroix, sculpturen uit de tuinen van Tuileries en Carrousel, en 'MNR'-werken (Musées Nationaux Récupération, of Nationaal Museum Herstel) hersteld na de Tweede Wereldoorlog en toevertrouwd aan het Louvre totdat ze kunnen worden teruggegeven aan hun legitieme eigenaren. Voor het eerst is de volledige collectie van het Louvre online beschikbaar, of het nu gaat om werken in het museum, in langdurige bruikleen bij andere Franse instellingen of in opslag.

De site biedt verschillende manieren om in de collecties te duiken: eenvoudige of geavanceerde zoekopdrachten, inzendingen per curatorafdeling en thema-albums. Een interactieve kaart helpt bezoekers bij het voorbereiden of verlengen van hun bezoek en stelt hen in staat het museum kamer voor kamer te verkennen. De database wordt regelmatig bijgewerkt door museumexperts en zal blijven groeien en de vorderingen in het onderzoek weerspiegelen.

De nieuwe website

Ontworpen om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, is de nieuwe website van het Louvre onderverdeeld in drie hoofdgedeelten: ‘Bezoek’, ‘Verkennen’ en ‘Wat is er aan de hand’. Door te focussen op werken in de collecties en de weelderige omgevingen waarin ze worden getoond, nodigt de site bezoekers uit om het voormalige paleis te waarderen terwijl ze van kamer naar kamer gaan. Beschikbaar in het Frans, Engels, Spaans en Chinees.

De site kan worden bezocht op tablets en computers, maar is vooral bedoeld voor gebruik op smartphones. De website is ontworpen om synchroon te blijven met het Louvre naarmate het museum meer digitale inhoud ontwikkelt.

"Vandaag stoft het Louvre zijn schatten af, zelfs de minst bekende", zegt Jean-Luc Martinez, president-directeur van het Musée du Louvre. "Voor het eerst heeft iedereen gratis toegang tot de volledige collectie werken vanaf een computer of smartphone, of ze nu in het museum te zien zijn, in bruikleen, zelfs langdurig of in opslag. Het verbluffende culturele erfgoed van het Louvre is nu allemaal slechts een klik verwijderd! Ik ben er zeker van dat deze digitale inhoud mensen verder zal inspireren om naar het Louvre te komen om de collecties persoonlijk te ontdekken".

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...