Online19.11.2014

​Het einde van de tirannie van de superuser


De ervaring van de gebruiker is voor veel ontwikkelaars vaak maar bijzaak en veel software is hierdoor niet bepaald gebruiksvriendelijk. Infor’s Hook&Loop wil daar een eind aan maken door zich niet langer te richten op de superuser.

Afgelopen week was ik aanwezig bij het jaarlijkse Inforum congres van softwareleverancier Infor, altijd weer een leuk evenement om kennis te nemen van interessante nieuwtjes en ontwikkelingen in de softwarewereld. Ook dit jaar werd er weer veel nieuws aangekondigd, zoals Infor Xi, Infor CloudSuite, Infor Labs en de nieuw ontwikkelde HCM-CloudSuite. Het interessantste vond ik echter de strategische keuzes die het bedrijf maakt op het gebied van softwareontwikkeling. Die keuzes laten voor mij goed zien hoe je van een complexe applicatie als een ERP-systeem toch gebruiksvriendelijke software kan maken.

De tirannie van de superuser

Door de jaren heen had Infor altijd de superuser in het achterhoofd gehad bij het ontwikkelen van de eigen software. De superuser is immers de gebruiker die het meest van een applicatie vraagt en door hem als ijkpunt te nemen zorg je ervoor dat je geen gewenste functies over het hoofd ziet. De applicatie wordt zo bijzonder rijk aan functionaliteit en die rijkheid is tot op de dag van vandaag een sterk punt van de Infor-software. Focus op de superuser heeft echter ook een onbedoeld bijeffect: de interface wordt er bijzonder complex van. Schermen zitten vol met functies en menu’s en iemand die niet vaak met een applicatie werkt wordt daardoor overweldigd. De superuser is misschien super blij met al die opties, maar voor de ‘gewone’ gebruiker wordt het vooral onduidelijk. En die gewone gebruiker wordt wel steeds belangrijker.

Infor wil niet meer dat de CloudSuite enkel gebruikt wordt door een select gezelschap van superusers, maar ook door de C-level beslissers en mensen op de werkvloer. Een nieuwe focus is nodig die ingaat op de dagelijkse noden van de gewone werknemer. En die gebruikt nog niet eens de helft van de functies van een Infor-applicatie. “De tirannie van de superuser moet voorbij zijn,” zegt Infor president Duncan Angove hierover tijdens zijn keynote. “We gaan ons bij het ontwikkelen richten op de user experience, zonder dat we daarbij de rijkheid van onze applicatie verliezen.”

Hook & Loop

Om die UX-focus te krijgen krijgt de Hook & Loop designafdeling van Infor ruim baan. In plaats van zich te richten op meer features, kijken ze daar naar welke functies in de applicatie gebruikt worden in een werkproces. De interface wordt vervolgens vereenvoudigd, zodat deze optimaal het werkproces ondersteunt. Mobiel speelt daarbij een sleutelrol. “We nemen een bestaand scherm voor een desktop en bekijken hoe we dit terug kunnen brengen naar een smartphone-scherm. Ontwikkelen voor mobiel dwingt je de interface te simplificeren. Welke features geef je een prominente rol en welke stop je weg in het menu? Vervolgens brengen we de interface terug naar de desktop en hebben we plotseling een veel gebruiksvriendelijker applicatie. Een interface die vele malen eenvoudiger is, zonder compromissen te doen aan de rijkheid van de applicatie.”

Een andere techniek die ze gebruiken is progressieve user experience. Volgens Angove leert de applicatie wie de gebruiker is op basis van zijn gebruik. De eerste keer dat je de applicatie opstart zal deze er wellicht eenvoudig uitzien, maar zodra je deze gaat gebruiken komt de applicatie er geleidelijk achter welke functies je veel gebruikt. Deze features worden in latere sessies getoond in de interface. Dit werkt ook andersom zo. Wanneer een applicatie lang niet gebruikt wordt, komt deze vanzelf terug in zijn beginstand.

De keuze voor user experience moet vooral het bereik van de applicatie vergroten. Veel werkprocessen binnen bedrijven zijn nooit geautomatiseerd, omdat de adoptie van ERP-software nooit verder kwam dan de selecte groep superusers. ERP-systemen waren gewoon niet gebruiksvriendelijk genoeg. Door de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, zullen uiteindelijk meer mensen gebruik gaan maken van het ERP-systeem. Neem nu de CEO en CFO. Zij maakten nooit gebruik van het ERP-systeem en zijn eigenlijk het schoolvoorbeeld van een ‘normale’ gebruiker. Maar zij zijn wel de mensen die bij uitstek baat hebben bij de informatie uit dat systeem. 

[Afbeelding via Fotolia]

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Design

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

De Alfa Romeo Milano is geen toeval. Het Italiaanse merk wil net als alle neven en nichten een footprint hebben in het grootste segment van de Europese markt, een Alfa Romeo in een compacte vorm.

Automotive17.04.2024

Alfa Romeo Milano, de lat ligt heel hoog

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

Motorola kondigde vandaag 3 nieuwe toestellen aan uit het premium assortiment: de motorola edge 50 ultra, motorola edge 50 pro en motorola edge 50 fusion.

Mobile16.04.2024

Dit is de nieuwe edge generatie van Motorola

aangedreven door moto AI
3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

Het kiezen van een nieuwe vloer voor je huis kan een spannende maar ook uitdagende taak zijn. Met zoveel verschillende opties beschikbaar, kan het moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. Hier zijn drie handige tips o...

Lifestyle09.04.2024

3 tips als je een nieuwe vloer gaat uitzoeken

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

De populaire designtool Canva doet een grote overname: Affinity. Misschien zegt Canva je meer dan Affinity, maar het betekent vooral dat Adobe moet gaan oppassen. Affinity maakt namelijk dezelfde soort producten als Adob...

Online27.03.2024

​Canva neemt Affinity over: Adobe mag wel oppassen

​De vernieuwde Dacia Spring is goedkoop, elektrisch én voorzien van toffe gadgets

Dat Dacia lekker bezig is, dat weten we nu al een tijdje. En nu is daar dan ook de langverwachte lancering van de vernieuwde Dacia Spring. De eerste volledig elektrische auto van het merk. Vorige week mochten we in Parij...

Automotive23.02.2024

​De vernieuwde Dacia Spring is goedkoop, elektrisch én voorzien van toffe gadgets

Tributo Italiano; een eerbetoon met een hoofdrol voor de Alfa Romeo Giulia, Stelvio en Tonale PHEV

Zeg je Italië, design en automotive, dan kom je al snel uit bij een Italiaans automerk zoals Alfa Romeo. En dat merk begint het jaar allesbehalve slecht. Ze openen 2024 namelijk met een speciale serie die wereldwijd wor...

Automotive13.02.2024

Tributo Italiano; een eerbetoon met een hoofdrol voor de Alfa Romeo Giulia, Stelvio en Tonale PHEV

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Lucid is van plan om nieuwe standaarden te zetten voor luxe elektrische voertuigen. Tijdens de Geneva International Motor Show in Zwitserland toont de fabrikant drie voor Europa nieuwe elektrische voertuigen. Het in Cali...

Automotive05.02.2024

Dit zijn de 3 nieuwe EV’s van Lucid

Te zien tijdens de Geneva International Motor Show 2024
World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten