Online29.07.2013

De man die kleuren hoort [video]


de-man-die-kleuren-hoort-video.jpg
de-man-die-kleuren-hoort-video.jpg

Heeft het zin om een museum te bezoeken om schilderijen van Picasso of impressionisten als Cézanne of Monet te bekijken als je volledig kleurenblind bent? En hoe zoek je je kleren bij elkaar als je wereld uit enkel grijstinten bestaat? Neil Harbisson lost dat op met ‘muziek’: Hij luistert naar kleuren.

De Huffington Post plaatste dit weekend zijn TEDTalk in het kader van de TEDWeekends die zij wekelijks op vrijdag samen met TED introduceren. De eerste TEDTalk die bekeken en (liefst ook) bediscussieerd kan worden is die van de volledig kleurenblinde Neil Harbisson die, dankzij een vernuftig apparaat dat hij op zijn hoofd draagt, kleuren kan horen. Bij elke kleur die het apparaat registreert produceert het een specifieke toon en zo bestaat de wereld van Harbisson letterlijk uit een kakofonie van kleuren.

Volgens de kleurenblinde man is een bezoek aan de supermarkt nu als een avondje uit, vooral in de gang van de kleurige schoonmaakproducten. Ook grapt hij dat zijn kleren niet meer goed bij elkaar moeten stáán, maar moeten klínken.

Hij beschouwt het “elekronische oog” dat hij op zijn hoofd draagt inmiddels als een verlengde van zijn brein, zo legt hij uit in zijn TEDTalk. Het is onderdeel geworden van zijn lichaam en geest; hij noemt zich dan ook een cyborg. Hij droomt inmiddels in kleuren en hoeft niet meer na te denken bij de klanken die hij hoort, hij voelt direct uit welke kleuren zijn omgeving bestaat. Dit demonstreert hij, met de nodige humor, in het filmpje.

“Een van de opwindende aspecten aan cyborg zijn, is dat je zintuigen er niet op achteruit gaan naarmate je ouder wordt. Ze worden alleen maar beter, omdat technologie zich blijft ontwikkelen”, aldus Harbisson in zijn blogpost.