Online16.12.2012

Mooiste en lelijkste woord 2012: Pandapunten en Grexit


Aan het einde van het jaar verschijnen er talloze lijstjes. Zo ook woordenlijstjes. Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) ging niet alleen op zoek naar mooie en lelijke woorden, maar ook naar de motivatie van de voorkeur voor en afkeur van een lettercombinatie. Vanaf november konden mensen online mooie en lelijke woorden nomineren. Kanshebbers voor het mooiste woord waren aardhommel, hybridekameel, lentezon, pandapunten en zwijgprotest. Grexit, Hop!-koffer, schurftmijt, taalnazi en worstcasescenario concurreerden voor het lelijkste.  

Met bijna 40% van de stemmen is pandapunten een overtuigende winnaar van de verkiezing Mooiste Woord 2012. Met bijna 40% van de stemmen is pandapunten (pandapunten krijg je voor elke seksloze maand. Studenten krijgen zo’n punt voor elke week zonder seks).  een overtuigende winnaar van de verkiezing Mooiste Woord 2012. Ruim 31% van de Nederlandse taalgebruikers gruwelt van Grexit: Lelijkste Woord van 2012.

mooiste-en-lelijkste-woord-2012-pandapun.jpg
mooiste-en-lelijkste-woord-2012-pandapun.jpg

De achterliggende gedachte van het woord pandapunten: heb je te lang geen seks, en dus veel pandapunten? Dan word je bedreigd met uitsterving, net als de panda. De punten zijn dus een herinnering aan het gevolg van te weinig seks: uitsterving. Verreweg de meeste mensen kennen deze betekenis: “Een hot item binnen mijn studentenvereniging”. Ook zaten er onschuldige en onwetende stemmers tussen. Zij stemden vanwege de associatie met de panda: “Wat een lief woord”.

Grexit, gevormd uit Griekenland en exit, maakte nogal wat los bij menigeen: “Lollig doen over een crisis, afschuwelijk.” Het woord sluit aan bij het woord twexit (uit Twitter en exit) “Onnodig anglicisme” is ook een veelgebruikte motivatie om het woord te nomineren voor lelijkste woord van 2012. Stemmers ergerden zich ook aan het type samentrekking “Geforceerd!”, of ze vinden Grexit gewoon lelijk klinken.

Bekijk hier de einduitslag en een omschrijving van alle genomineerde woorden.