Online28.04.2010

Merkwaarde Google is meer dan 114 miljard dollar


merkwaarde-google-is-meer-dan-114-miljar.jpg
merkwaarde-google-is-meer-dan-114-miljar.jpg

Google is nog altijd het sterkste merk ter wereld, met een merkwaarde van ruim 114 miljard dollar, een waardestijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de BrandZ Top100 (PDF) van Millward Brown, de lijst van de 100 sterkste en meest waardevolle merken wereldwijd.

Google wordt gevolgd door IBM (ruim 86 miljard dollar) en Apple (ruim 83 miljard dollar). Microsoft en Coca-Cola, vorig jaar nog tweede en derde op de lijst, moeten dit jaar genoegen nemen met plaats vier en vijf. De BrandZ Top 100 is de enige waardebepaling ter wereld die rekening houdt met het belang van merken voor consumenten en becijfert deze in dollars. De waarde is opgebouwd uit de financiële bijdrage van merken, de merkbijdrage vanuit de consument en een schatting van de merkgroei.

De BrandZ database bevat informatie over duizenden merken in meer dan dertig landen. Daarvoor worden jaarlijks vele (dit jaar meer dan één miljoen) mensen ondervraagd.

Prominente rol voor technologie en mobiele telefonie

Technologiemerken zijn sterk vertegenwoordigd in de top 100. Er staan zeventien merken in de lijst en de eerste vier posities worden door technologiemerken Google, IBM, Apple en Microsoft ingenomen. Waar vele andere categorieën in het afgelopen jaar merkwaarde verloren, won deze sector 6%. Nieuw in de lijst is social media merk Facebook, met een merkwaarde van 5,5 miljard dollar.

Ook de dertien aanbieders van mobiele telefonie in de top 100 vormen een belangrijke groep. China Mobile staat op plaats acht (ruim 52 miljard dollar). Vodafone, dat in Nederland ook een belangrijke positie inneemt, staat op de tiende plaats met een merkwaarde van ruim 44 miljard dollar en is daarmee Europa’s meest waardevolle merk.

Rob van Benthem, Account Director bij Millward Brown, zegt: “In het afgelopen jaar is de totaalwaarde van de top 100 gestegen met zo’n vier procent en in de afgelopen vijf jaar is dit zelfs meer dan veertig procent. Hoewel vele merkcategorieën onder invloed van de economische crisis aan merkwaarde moesten inleveren, wordt de totaalwaarde hoog gehouden door sterke categorieën als technologie en mobiele telefonie. Automerken vormen de grootste groep dalers: hun merkwaarde daalde vijftien procent.

Nederlandse bedrijven in de lijst. Dit jaar staat Shell, met een merkwaarde van ruim vijftien miljard dollar op de veertigste plaats in de wereldwijde lijst. Als enkel gekeken wordt gekeken naar de ranking in Europa, neemt Shell de negende plaats in. Douwe Egberts staat niet in de top 100, maar neemt wel de zesde plaats in op de lijst van merken met de grootste brand contribution: de tweede peiler van de BrandZ score. Het gaat hier om de kracht van het merk onder consumenten. Het Nederlandse biermerk Heineken tenslotte, is de nummer drie op de lijst van meest waardevolle biermerken wereldwijd.

De hele top 100 ziet er als volgt uit:

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom