Online28.04.2010

Merkwaarde Google is meer dan 114 miljard dollar


merkwaarde-google-is-meer-dan-114-miljar.jpg
merkwaarde-google-is-meer-dan-114-miljar.jpg

Google is nog altijd het sterkste merk ter wereld, met een merkwaarde van ruim 114 miljard dollar, een waardestijging van 14% ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de BrandZ Top100 (PDF) van Millward Brown, de lijst van de 100 sterkste en meest waardevolle merken wereldwijd.

Google wordt gevolgd door IBM (ruim 86 miljard dollar) en Apple (ruim 83 miljard dollar). Microsoft en Coca-Cola, vorig jaar nog tweede en derde op de lijst, moeten dit jaar genoegen nemen met plaats vier en vijf. De BrandZ Top 100 is de enige waardebepaling ter wereld die rekening houdt met het belang van merken voor consumenten en becijfert deze in dollars. De waarde is opgebouwd uit de financiële bijdrage van merken, de merkbijdrage vanuit de consument en een schatting van de merkgroei.

De BrandZ database bevat informatie over duizenden merken in meer dan dertig landen. Daarvoor worden jaarlijks vele (dit jaar meer dan één miljoen) mensen ondervraagd.

Prominente rol voor technologie en mobiele telefonie

Technologiemerken zijn sterk vertegenwoordigd in de top 100. Er staan zeventien merken in de lijst en de eerste vier posities worden door technologiemerken Google, IBM, Apple en Microsoft ingenomen. Waar vele andere categorieën in het afgelopen jaar merkwaarde verloren, won deze sector 6%. Nieuw in de lijst is social media merk Facebook, met een merkwaarde van 5,5 miljard dollar.

Ook de dertien aanbieders van mobiele telefonie in de top 100 vormen een belangrijke groep. China Mobile staat op plaats acht (ruim 52 miljard dollar). Vodafone, dat in Nederland ook een belangrijke positie inneemt, staat op de tiende plaats met een merkwaarde van ruim 44 miljard dollar en is daarmee Europa’s meest waardevolle merk.

Rob van Benthem, Account Director bij Millward Brown, zegt: “In het afgelopen jaar is de totaalwaarde van de top 100 gestegen met zo’n vier procent en in de afgelopen vijf jaar is dit zelfs meer dan veertig procent. Hoewel vele merkcategorieën onder invloed van de economische crisis aan merkwaarde moesten inleveren, wordt de totaalwaarde hoog gehouden door sterke categorieën als technologie en mobiele telefonie. Automerken vormen de grootste groep dalers: hun merkwaarde daalde vijftien procent.

Nederlandse bedrijven in de lijst. Dit jaar staat Shell, met een merkwaarde van ruim vijftien miljard dollar op de veertigste plaats in de wereldwijde lijst. Als enkel gekeken wordt gekeken naar de ranking in Europa, neemt Shell de negende plaats in. Douwe Egberts staat niet in de top 100, maar neemt wel de zesde plaats in op de lijst van merken met de grootste brand contribution: de tweede peiler van de BrandZ score. Het gaat hier om de kracht van het merk onder consumenten. Het Nederlandse biermerk Heineken tenslotte, is de nummer drie op de lijst van meest waardevolle biermerken wereldwijd.

De hele top 100 ziet er als volgt uit:

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

De meest recente Chromecast dateert uit 2022 en is de Chromecast with Google TV. De nieuwe lijkt daar echter totaal niet op.

Gadgets23.07.2024

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Er zijn nieuwe emoji voor dit jaar gepresenteerd. Eén van de sterren van de show is… een dorre boom met kale takken.

Online17.07.2024

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Op Android doet de app dit al jaren, maar nu krijgt Apple die mogelijkheid eindelijk ook. 

Mobile12.07.2024

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?