Goed Nieuws op vrijdag: pot met goud eindelijk gevonden, zo dragen olifanten hun slurf en bijzondere fontein

Goed Nieuws op vrijdag: pot met goud eindelijk gevonden, zo dragen olifanten hun slurf en bijzondere fontein

Vorig artikel Volgend artikel

Geen zonnige week, maar we hebben wel veel goed nieuws voor je. Dus start je weekend weer met een portie positiviteit. Deze week vertellen we je alles over hoe olifanten hun slurf dragen, waar je een pot met goud vindt en hoe je een goede colafontein bouwt. Sit back, relax en verbluf je vrienden en familie met de weetjes uit onze goed nieuws overzichten!

Pot met goud eindelijk gevonden

De pot met goud stond niet aan het einde van een regenboog, maar kwam tevoorschijn op een plek waar binnenkort gebouwd zou worden. In Israël groef een groep tieners op expeditie vorige week een 1100 jaar oude schat op. Ooit in de grond gestopt door iemand in een pot klei. De pot zat vol met gouden munten. Een bijzondere vondst en bovendien zijn de munten nog in uitstekende conditie. Zo'n oude pot wordt zelden gevonden. Logisch, want eerdere generaties hadden het goud hoogstwaarschijnlijk zelf gebruikt. De meeste van de 24-karaats gouden munten dateren uit de Islamitische Gouden Eeuw (750 - 1258).

Bekijk hieronder het filmpje van de opgraving:

Olifanten zijn linksslurfig of rechtsslurfig

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar een olifant heeft een bepaalde voorkeur voor het gebruiken van zijn of haar slurf. Zoals wij rechts- of linkshandig zijn, heeft de olifant ook een voorkeur voor de kant waarop hij de slurf krult. Die kennis hebben we te danken aan de Freie Universität Berlin, die 41 Aziatische olifanten hebben bestudeerd en tot deze conclusie kwamen, zo lezen we op de site van Quest. Er is geen duidelijke algemene voorkeurskant, de verdeling is ongeveer fiftyfifty. En omdat we olifanten fantastische beesten vinden en je willen verbluffen met meer nieuwtjes, volgt hieronder een video met uitleg waarom olifanten niet kunnen springen.

The Lawyer op Netflix

Ben je liefhebber van Scandinavische thrillers? Dan is The Lawyer echt iets voor jou. Misschien ken je de serie al, want hij was al te zien op televisie. Gelukkig staat het eerste seizoen binnenkort op Netflix en kunnen we alle afleveringen van de Deens-Zweedse thriller achter elkaar bekijken. Op NPO 3 start binnenkort het tweede seizoen, dus als je opschiet val je daar meteen in. O ja, de serie is bedacht door dezelfde mensen die achter de succesvolle serie The Bridge zitten. Wij gaan het eerste seizoen zeker bingen!

Extreme colafontein

Het is altijd een leuk experimentje: even een paar Mentos-snoepjes in een fles cola doen en kijken wat er gebeurt. Nu is dat op kleine schaal al grappig, maar een Russische YouTuber leek het wel een goed idee om dat te doen op grotere schaal. Hij verruilde Mentos voor baking soda, liet met een speciale machine alle cola in een enorme silo gieten en ontwikkelde een systeem om de twee in één keer samen te brengen. Dit is het resultaat:

Steeds meer vrouwen willen de ruimte in

Als je Hidden Figures hebt gezien, dan weet je dat vrouwen altijd al een belangrijke rol hebben gespeeld in grote gebeurtenissen in de wereld. Het blijkt van alle tijden te zijn, al schijnt er bij NASA tegenwoordig wel nog meer aandacht te zijn voor vrouwen dan ooit. Hieronder kun je er meer over horen. Een giant leap for womenkind!

Fabien Cousteau wil ISS van de oceaan bouwen

De kleinzoon van de bekende zeebioloog Jacques Cousteau heeft ook ruimteplannen. Tenminste, als je ook vindt dat de diepzee eigenlijk net zo is als de ruimte: we kunnen lang niet overal komen en er is nog veel onontdekt. Fabien hoopt een soort internationaal zeestation te bouwen, enorm diep in de zee, om zo meer ontdekkingen te doen over de plekken waar het allemaal begon.

Fotocredit: IgnaceAleya

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario...