Nieuws28.08.2020

Goed Nieuws op vrijdag: pot met goud eindelijk gevonden, zo dragen olifanten hun slurf en bijzondere fontein


Geen zonnige week, maar we hebben wel veel goed nieuws voor je. Dus start je weekend weer met een portie positiviteit. Deze week vertellen we je alles over hoe olifanten hun slurf dragen, waar je een pot met goud vindt en hoe je een goede colafontein bouwt. Sit back, relax en verbluf je vrienden en familie met de weetjes uit onze goed nieuws overzichten!

Pot met goud eindelijk gevonden

De pot met goud stond niet aan het einde van een regenboog, maar kwam tevoorschijn op een plek waar binnenkort gebouwd zou worden. In Israël groef een groep tieners op expeditie vorige week een 1100 jaar oude schat op. Ooit in de grond gestopt door iemand in een pot klei. De pot zat vol met gouden munten. Een bijzondere vondst en bovendien zijn de munten nog in uitstekende conditie. Zo’n oude pot wordt zelden gevonden. Logisch, want eerdere generaties hadden het goud hoogstwaarschijnlijk zelf gebruikt. De meeste van de 24-karaats gouden munten dateren uit de Islamitische Gouden Eeuw (750 – 1258).

Bekijk hieronder het filmpje van de opgraving:

Olifanten zijn linksslurfig of rechtsslurfig

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar een olifant heeft een bepaalde voorkeur voor het gebruiken van zijn of haar slurf. Zoals wij rechts- of linkshandig zijn, heeft de olifant ook een voorkeur voor de kant waarop hij de slurf krult. Die kennis hebben we te danken aan de Freie Universität Berlin, die 41 Aziatische olifanten hebben bestudeerd en tot deze conclusie kwamen, zo lezen we op de site van Quest. Er is geen duidelijke algemene voorkeurskant, de verdeling is ongeveer fiftyfifty. En omdat we olifanten fantastische beesten vinden en je willen verbluffen met meer nieuwtjes, volgt hieronder een video met uitleg waarom olifanten niet kunnen springen.

The Lawyer op Netflix

Ben je liefhebber van Scandinavische thrillers? Dan is The Lawyer echt iets voor jou. Misschien ken je de serie al, want hij was al te zien op televisie. Gelukkig staat het eerste seizoen binnenkort op Netflix en kunnen we alle afleveringen van de Deens-Zweedse thriller achter elkaar bekijken. Op NPO 3 start binnenkort het tweede seizoen, dus als je opschiet val je daar meteen in. O ja, de serie is bedacht door dezelfde mensen die achter de succesvolle serie The Bridge zitten. Wij gaan het eerste seizoen zeker bingen!

Extreme colafontein

Het is altijd een leuk experimentje: even een paar Mentos-snoepjes in een fles cola doen en kijken wat er gebeurt. Nu is dat op kleine schaal al grappig, maar een Russische YouTuber leek het wel een goed idee om dat te doen op grotere schaal. Hij verruilde Mentos voor baking soda, liet met een speciale machine alle cola in een enorme silo gieten en ontwikkelde een systeem om de twee in één keer samen te brengen. Dit is het resultaat:

Steeds meer vrouwen willen de ruimte in

Als je Hidden Figures hebt gezien, dan weet je dat vrouwen altijd al een belangrijke rol hebben gespeeld in grote gebeurtenissen in de wereld. Het blijkt van alle tijden te zijn, al schijnt er bij NASA tegenwoordig wel nog meer aandacht te zijn voor vrouwen dan ooit. Hieronder kun je er meer over horen. Een giant leap for womenkind!

Fabien Cousteau wil ISS van de oceaan bouwen

De kleinzoon van de bekende zeebioloog Jacques Cousteau heeft ook ruimteplannen. Tenminste, als je ook vindt dat de diepzee eigenlijk net zo is als de ruimte: we kunnen lang niet overal komen en er is nog veel onontdekt. Fabien hoopt een soort internationaal zeestation te bouwen, enorm diep in de zee, om zo meer ontdekkingen te doen over de plekken waar het allemaal begon.

Fotocredit: IgnaceAleya

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Space

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

Het is één van de meest besproken ruimte-onderwerpen allertijden: is de maanlanding nou echt of niet? Het maakt niet uit tot welk kamp je behoort, waarschijnlijk zal je plezier halen uit de nieuwe film Fly Me To The Mo...

Entertainment09.04.2024

Scarlett Johansson wil maanlanding faken in Fly Me To The Moon

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Waar we eerst al blij waren wanneer we een stapje op de maan zetten, willen we nu een hele bolide naar de maan meenemen om de boel te herkennen. De astronauten die tijdens de Artemis V-missie voet op de maan zetten, zull...

Technology04.04.2024

​Drie bedrijven mogen zich wagen aan de maanauto voor NASA

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

Een gezin in Florida had de schrik van hun leven: ruimtepuin afkomstig van het ISS kwam dwars door hun huis heen vallen. Het stuk puin weegt maar een kilo, maar gezien waar het vandaan komt, komt dat hard aan. Het komt...

Technology02.04.2024

Ruimtepuin van NASA gaat dwars door huis heen

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

NASA is zich de afgelopen tijd bijna volledig aan het focussen op Artemis, de maanmissies die ervoor gaan zorgen dat we veel meer ontdekken over wat wij met de maan kunnen. Maar ook de eerste keer dat een vrouw en een zw...

Technology29.03.2024

NASA: Dit is wat astronauten straks op de maan moeten doen

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte

Eten in het donker al gedaan? Een drie-sterren-restaurant geprobeerd? Als je op zoek bent naar een nieuwe, grensverleggende manier van dineren, dan hoef je niet verder te zoeken. Je kunt straks namelijk op grote hoogten...

Technology19.03.2024

Leuk date-idee: dineren op het randje van de ruimte