Nieuws16.07.2013

In India is de laatste telegramdienst ermee opgehouden


in-india-is-de-laatste-telegramdienst-er.jpg
in-india-is-de-laatste-telegramdienst-er.jpg

Waren telegrammen lang de enige manier om berichten snel en altijd over langere afstanden over te brengen, nu is het laatste grote bedrijf ter wereld dat deze dienst nog verzorgde er mee gestopt. Het Indiase bedrijf BSNL verzond nog steeds honderduizenden telegrammen per jaar, maar kwam al jaren niet meer uit de rode cijfers.

In 1838 werd het eerste telegram in de Verenigde Staten verstuurd door Samuel Morse (van de Morse code). Het legde een afstand van enkele kilometers af. In Nederland werd het eerste telegram pas in 1852 verzonden. 

Stond PTT nog voor “Posterijen, Telegrafie en Telefonie”, het latere KPN stopte in 2001 met het aannemen en bezorgen van telegrammen. In Nederland is de markt voor deze dienst beperkt tot het verzenden van (al dan niet eetbare) gelukstelegrammen. Ook voor marketingdoeleinden worden nog steeds veel telegrammen verstuurd. De opkomst van internet en (mobiele) telefonie heeft de noodzaak om berichten via telegrammen te versturen weggenomen en nu zei ook BSNL [STOP].