Mobile18.06.2015

​Van Samsung naar Apple, of andersom? Het kan!


Het komt vrijwel iedereen bekend voor: het uitnodigende bericht van je provider ‘Je mag je mobiele abonnement verlengen!’. Tijd voor een grote wisseltruc, of toch niet? De natuurlijke weerstand tegen verandering wint het keer op keer van de nieuwsgierigheid. Never change a winning team, right? Of stel dat je nieuwe keuze het halverwege je contract begeeft? Dan sta je noodgedwongen voor de keuze om te switchen naar je oude vertrouwde merk en baal je enorm. Hoewel hier steeds meer verschuiving in komt richting nieuwe toetreders op de smartphone-markt, is het gros van de mensen nog steeds verdeeld in twee teams: Apple óf Samsung. Wie heeft gelijk en wat is waar? We ontkrachten de vijf grootste mythes, zodat jij je keuze het beste kunt afwegen.

1: “Overstappen is duur en lastig.”

Eenmaal een goede ervaring met Apple, altijd Apple want je kunt direct verder zonder gedoe. Niet meer dan logisch en vaak de oorzaak dat consumenten besluiten om alles aan te schaffen van één merk. Momenteel in het bezit van een iPhone, MacBook of iPad? Laat je verassen en geef Samsung of een alternatief merk ook een kans. Bij een overstap van iOS naar Android zijn al je gegevens zoals foto’s, muziek, contacten en je kalender eenvoudig mee te nemen. De meeste gadgets of accessoires kun je bij een overstap naar een ander merk overigens perfect blijven gebruiken. Vaak is dit zo eenvoudig als een nieuw verloopstekkertje of een kleine aanpassing in de software. En duur hoeft een overstap zeker niet te zijn, in veel gevallen kun je juist besparen door op een goede aanbieding te wachten en een beter of vergelijkbaar toestel te kiezen.

2: “Een iPhone is voor Apple- en gadgetfreaks.”

Waar Apple een aantal jaar geleden het imago had van een luxe en exclusief merk is hier een grote verandering zichtbaar. Tegenhanger Samsung heeft een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van design en specs en producten van Apple zijn gemeengoed geworden. Grote kans dat jouw buurman, kleinkind of schoonzus in het bezit is van een iPhone. Vooral in vergelijking met de nieuwe toestellen van Samsung, zoals de S6 Edge, is een iPhone geen uitzonderlijk duur toestel meer. En je hoeft niet meteen de allernieuwste iPhone te kiezen, een ‘verouderd’ model zoals de iPhone 5 kun je voor een prima prijs op de kop tikken waarvan je nog jarenlang plezier hebt.

3: “Ik kan niet overweg met iTunes.”

iTunes is voor veel mensen een drempel om over te stappen op Apple. Het omzetten van je muziekcollectie naar iTunes is kinderlijk eenvoudig, ook op je smartphone. Belangrijk is om eerst alle muziek op je desktop of iMac te hebben staan en lokaal in te laden in iTunes. Vervolgens sluit je je iPhone aan op je computer en kun je deze twee eenvoudig met elkaar synchroniseren. Een alternatief is het downloaden van een app waarmee je direct kunt streamen, zoals Spotify. Met diensten als Spotify, Netflix en vele andere anderen, is het niet meer nodig om je telefoon vol te laden muziek- of videobestanden. Het excuus dat iTunes een omslachtig en lastig programma is, gaat dus niet meer op.

4: “Ik ben straks al mijn app’s kwijt.”

App’s! Wat is een smartphone zonder apps? De meesten van ons kunnen absoluut niet zonder ze. Social media, sport, games, fotografie of nieuws: op elk gebied heeft iedereen wel zijn of haar favoriet. Ben jij een echte appaholic? Ga dan voor iOS: de meeste apps worden als eerst voor dit besturingssysteem uitgebracht en pas later voor Android en eventueel andere besturingssystemen. Als je toch besluit de grote overstap te wagen, wil je natuurlijk niet al je highscores, favoriete recepten of unieke foto’s kwijt zijn. Voor (betaalde) app’s zit er niets anders op dan deze opnieuw aan te schaffen of te downloaden. Voordeel is wel dat je in veel gevallen met je bestaande account kunt inloggen en de informatie op je nieuwe device kunt inladen, niets aan de hand dus. Om bestanden eenvoudig over te zetten maak je het beste gebruik van een Cloud-service. Producten van Apple hebben geen slot voor extern geheugen waardoor de Cloud voor het overzetten van bestanden een perfect alternatief is voor het oude vertrouwde geheugenkaartje. Ga je juist van iOS naar Android? Dan doe je dit via de Google+-app. Kwestie van inloggen met je Google-account en bestanden uploaden naar de Cloud. Vervolgens op je nieuwe Samsung device inloggen, importeren en klaar!

5: “Een nieuwe smartphone is te duur, ik doe het nog wel een tijdje met mijn huidige.”

De aanschaf van een nieuw toestel of verlengen van je abonnement is het uitgelezen moment om je persoonlijke situatie eens goed te evalueren. Wat zijn je specifieke wensen, hoe was je smartphonegebruik de afgelopen 2-3 jaar en welke extra functies hebben in jouw dagelijkse leven nu écht toegevoegde waarde? Zo kan overstappen juist een besparing opleveren.

Wil je niet veel uitgeven? Kies dan voor een mid-range toestel in plaats van een gloednieuw vlaggenschip. Ook het kiezen voor een tweedehands toestel is niet altijd de juiste keuze. Door voor een nieuw en betaalbaar mid-range toestel te kiezen, voorkom je problemen met verouderde software of achterstallig onderhoud en profiteer je wel van de voordelen van de laatste technologie. Alle smartphone fabrikanten bieden betaalbare toestellen aan zoals de iPhone 5C van Apple en de Samsung Galaxy Trend-serie of de gloednieuwe Galaxy A-serie. Ook Huawei, Sony en LG hebben een scala aan betaalbare toestellen. Bescherm je toestel met een bijpassend budgetproof hoesje en je bent verzekerd van een goede keuze. Let je op de kleintjes? Dan kun je ook voor een universeel telefoonhoesje gaan en met een beetje geluk past je nieuwe aanwinst hier ook in!

Start je eigen onderzoek, weeg de opties af en ga voor een smartphone die past bij jouw wensen en lifestyle. Wil je eenvoud en kwaliteit, dan kies je voor Apple, wil je flexibiliteit en veel vrijheid om aanpassingen te maken? Dan kies je voor Samsung.

Verder lezen over Apple

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

Apple werkt met Brad Pitt al een hele tijd aan een film over de Formule 1. Geen Drive to Survive-praktijken, maar over het racen zelf: F1.

Automotive08.07.2024

Eerste teaser voor Apple’s F1-film bevat glimp van Max Verstappen

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

iPhone zou best eens een stuk duurzamer kunnen worden en dat heeft alles te maken met de accu.

Mobile01.07.2024

iPhone 16 krijgt waarschijnlijk grotere, vervangbare batterij

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Het zijn geen foto’s van een prototype, maar wel in CAD gemaakte afbeeldingen van hoe de Apple Watch X er hoogstwaarschijnlijk uit komt te zien. 

Gadgets27.06.2024

Apple Watch X gelekt: zo komt de nieuwe smartwatch eruit te zien

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Ja, Apple werkt wel degelijk aan een nieuwe bril die het even helemaal anders doet, maar nee, snel komt die niet.

Gadgets24.06.2024

Augmented reality-bril van Apple komt nog lang niet

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

De nieuwe Apple TV-serie heet Sunny en hierin gaat Rashida Jones' personage samen met een robot op pad in Kyoto om een mysterie te ontrafelen.

Entertainment14.06.2024

Een robot moet een vermissingszaak oplossen in Apple’s Sunny

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Je wil natuurlijk altijd de activiteitsringen van de Apple Watch vol hebben, maar soms kan het echt niet. Gelukkig kun je ze nu pauzeren.

Gadgets13.06.2024

Apple Watch laat je nu je Activity Rings pauzeren

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Verder lezen over Samsung

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Samsung heeft in Parijs tijdens Galaxy Unpacked nieuwe telefoons, smartwatches, oordopjes en een slimme ring aangekondigd.

Mobile10.07.2024

Samsung laat Galaxy AI hoogtij vieren in nieuwe foldable Galaxy Z Flip 6

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

De lekken van de aankomende Samsung-producten zijn zodanig serieus, dat het erop lijkt dat alles al bekend is. Dit is wat we weten.

Mobile04.07.2024

Alles over de aankomende Samsung-producten lijkt al gelekt

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung heeft sneakers gemaakt in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Roel van Hoff. Je kunt ze alleen winnen, en alleen in Nederland.

Gadgets13.06.2024

Samsung maakt Shortcut Sneaker: schoenen om mee te bellen

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

Samsung is verdacht open over zijn aankomende gadget, de slimme ring. Het laat het juist heel bewust weten om Oura voor te zijn.

Gadgets04.06.2024

Samsung klaagt bij voorbaat grootste slimme ringfabrikant Oura aan

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Er wordt verwacht dat Samsung Galaxy Ring aankondigt in juli, samen met nieuwe slimme horloges, foldables en oordopjes. Wat kan-ie?

Gadgets30.05.2024

5 dingen die we al weten over de Samsung Galaxy Ring

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Ondertussen is Keukenhof tijdelijk gesloten, maar wij mochten een laatste magische night meemaken: A night at Keukenhof. Klinkt als een horrorfilm, is het verre van. Samen met de Samsung Galaxy S24 gingen we op pad, nachtfoto’s maken.

Mobile30.05.2024

Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

Samsung staat op het punt om een geheel nieuwe tak van sport aan te boren: slimme ringen. Helemaal nieuw is het niet, want het apparaat lijkt erg op een smartwatch, maar dan in een kleinere vorm, maar het is wel een nieu...

Gadgets21.03.2024

Samsung maakt van zijn Galaxy Ring een dieetcoach

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?

De telefoons van Apple worden vaak gezien als een soort heilige graal van telefonie. Hoewel de toestellen zeker hun voordelen hebben, is het niet per definitie zo dat Android-toestellen minder goed zijn. Regelmatig hebbe...

Mobile07.03.2024

​Zijn er telefoons die beter zijn dan de iPhone 15 Pro?