Google laat je eindelijk automatisch je locatie- en activiteitsgegevens wissen

Google laat je eindelijk automatisch je locatie- en activiteitsgegevens wissen

Vorig artikel Volgend artikel

Google heeft een nieuwe functie geïmplementeerd waarmee je als gebruiker je locatie- en activiteitsgegevens automatisch kan wissen in je Google app. Tot op heden moest je dit altijd handmatig in de app bij instellingen doen.

Het techbedrijf heeft altijd aangegeven deze gegevens te verzamelen om de app-ervaring te verbeteren en waar nodig aan te passen. Dit heeft altijd op veel kritiek gestuit van gebruikers. Maar voortaan stel je een tijdslimiet in waarna de locatie- en activiteitsgegevens die het bedrijf van je bijhoudt automatisch worden verwijderd.

De nieuwe functie werd in mei aangekondigd en wordt nu stapsgewijs uitgerold voor Android- en iOS-gebruikers. Voor hen is het dan mogelijk om een interval van 3 of 18 maanden in te stellen om data te verwijderen. Vanaf het moment dat je de auto-delete instelt, wordt alle data die ouder is dan het gekozen interval uit je account verwijderd.

Gif showing how to choose how long to keep your web and app activity. gif

(Bron: Google)

Aanhoudende kritiek

Dat de mogelijkheid nu geïntegreerd wordt is geen toeval. Er is aanhoudende kritiek op de manier hoe Google omgaat met het verzamelen van data en dat het techbedrijf daar niet altijd even transparant over is. Zo was er vorig jaar ophef na een onderzoek van Associated Press (AP) waaruit bleek dat Google de locatiegeschiedenis van gebruikers bijhield ook al hadden zij expliciet aangegeven om dat niet te doen.

Het lijkt erop dat de grote techbedrijven door hebben dat gebruikers en overheden meer transparantie eisen. Daarbij aanvaarden gebruikers het steeds minder dat hun privacy wordt geschonden en hun data wordt gebruikt voor commerciële doeleinden.

Veel van de bedrijven introduceren daarom nieuwe tools die gebruikers meer controle moeten geven over hun eigen data. Of in ieder geval hen het gevoel moeten geven dat ze meer controle hebben. Deze stap van Google valt daar ook onder. Het was namelijk al mogelijk om deze gegevens uit je account te verwijderen. Alleen moest je dat handmatig doen in de instellingen van de Google app.

[Fotocredits © vegefox.com - Adobe Stock]

Meer content

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies