Lifestyle11.06.2019

​Hoe maak je de beste Tomahawk steak klaar?


Het is misschien wel een van de mooiste stukken vlees: de Tomahawk steak. Een rib-eye met de volledige rib er nog aan. Door dit uiterlijk zijn er genoeg mensen die er geen klaar durven maken. Helemaal niet nodig! We hebben een paar manieren verzameld hoe je de beste Tomahawk steak klaarmaakt.

Het is natuurlijk van belang dat je een goed stuk vlees koopt. Ga daarvoor dus altijd naar een lokale slager en niet de supermarkt. De prijzen variëren natuurlijk dus kijk naar het gewicht en wat je er maximaal aan kwijt wil zijn. Uiteindelijk is dit de belangrijkste stap.

Tomahawk steak bereiden

Op welke manier je het vlees ook klaarmaakt, neem altijd de volgende stappen. Voor je iets met het vlees doet: haal de steak uit de koelkast en laat ‘m op kamertemperatuur komen. Dep daarna het vlees droog en doe er het (zee)zout overheen en wrijf dit in. Hiermee haal je vocht uit het vlees én het versterkt de smaak. Dat neemt zo’n 10 a 15 minuten in beslag. Daarna is het tijd om je favoriete kruidenmengsel (rub) te maken en de Tomahawk steak hiermee in te smeren. Geef dit ook weer zo’n 15 minuten om in te trekken.

De lekkerste manier van bereiden is natuurlijk op de barbecue. Ook omdat het best een groot stuk vlees is, je hebt dus een goed warm oppervlakte nodig om de steak te bereiden. Dé tip voor als je de steak klaarmaakt op de barbecue: suiker. Je leest het goed! Als je de steak met suiker besprenkelt, zorgt dit op het laatste moment dat de steak heerlijk karameliseert.

Heb je een laag vuur gaande: leg de steak erop en zorg dat hij aan de binnenkant 50 graden wordt. Als dat zo is, is het tijd om het vuurtje op te stoken en de steak af te maken. Leg hem maximaal 30 seconden aan beide kanten op hoog vuur zodat hij lekker bruin wordt. Volgende pro-tip: laat je steak rusten. Hoelang dit precies is, ligt een beetje aan de dikte. Maar een steak van één kilo mag met gemak 15 minuten rusten.

Oven en pan

Natuurlijk is een Tomahawk steak ook op een andere manier klaar te maken. Daarvoor heb je een goede koekenpan nodig die in de oven kan. De voorbereiding is hetzelfde als hierboven alleen mag je de suiker achterwege laten en het vlees besprenkelen met olijfolie. Verwarm de oven voor op 140 graden. Laat eerste de pan goed heet worden en als dat het geval is, schroei je het vlees dicht. Dat heeft maximaal twee minuten per kant nodig.

Zet daarna de pan in de voorverwarmde oven en laat het vlees daar zo’n 30 tot 35 minuten in garen. Als je slim bent zorg je dat je met een voedselthermometer de kernwaarde kan checken. Deze moet het volgende aantal graden zijn voor:rare (52), medium rare (55) en voor medium (58). En vergeet wederom niet het vlees goed te laten rusten.

Eet smakelijk!

[Fotocredits © exclusive-design – Adobe Stock]

Verder lezen over Food

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

Heerlijk om in dit techno tijdperk even een berichtje te maken over een 100-jarig fenomeen. Gisteren was het namelijk precies 100 jaar geleden dat Douwe Egberts haar legendarische spaarprogramma lanceerde. Het sparen van...

Coffee corner05.03.2024

Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

KLM zorgt ervoor dat ze aan boord van vliegtuigen minder voedsel verspillen door het toepassen van kunstmatige intelligentie. AI-programma’s stellen de vliegmaatschappij in staat beter te voorspellen hoeveel passagiers...

Nieuws07.02.2024

KLM zet AI in tegen voedselverspilling

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Domino’s blijft innoveren en nieuwe manieren bedenken voor maaltijdbezorging. De volgende stap is Domino’s DxB, een e-bike die speciaal is ontwikkeld om kwaliteit en warmte te waarborgen tijdens het bezorgen van pizz...

Gadgets16.01.2024

Domino’s DxB: een e-bike met ingebouwde pizza-oven

Het is wel nog een demo-model
HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

HelloFresh is een populaire maaltijd bezorgservice, vooral bij werkende millennials. Elke week een doos met een aantal kant en klare ingrediënten en de bijbehorende recepten. Kruiden, zoals zout en peper, moet je zelf t...

Nieuws19.09.2023

HelloFresh en Nierstichting gaan voor minder zout

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

Iets meer dan twee jaar geleden besloot Volkswagen dat het tijd was om de bedrijfskantine van het bedrijf te ontdoen van vlees. Een van de populairste lunchsnacks wat nota bene de Volkswagen Curryworst. Inderdaad, een wu...

Nieuws31.08.2023

Volkswagen verhoort curryworst smeekbedes

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

Sta je graag in de keuken en kun je ook nog eens goed koken? Dan droom je er misschien van om een eigen restaurant te beginnen. Een spannende onderneming, zeker als je nog niet eerder voor jezelf gewerkt hebt. Voordat je...

DC Business03.07.2023

​Een eigen restaurant beginnen? Hier moet je op letten

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

Barbecueën kan heel goed vegetarisch, maar traditioneel gezien wordt deze vorm van koken gezien als het summum voor vleeseters. Kijk bijvoorbeeld maar naar een Netflix-serie als Barbecue Showdown. Maar wat die koks als...

Lifestyle28.06.2023

​Het is BBQ-tijd: drie tips voor goed vlees

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots

Als liefhebber van whisky, en dan bedoel ik wel het échte goede ‘spul’, is Schotland natuurlijk dé place to be. Welnu, onlangs was ik op bezoek bij The GlenDronach. Een kleine distilleerderij in de East-Highlands,...

Nieuws20.06.2023

The GlenDronach, Schotse whisky met Spaanse roots