Gaming13.02.2016

Lego Marvel Avengers: blijft bij zijn leest


Een stap terug na Lego Dimensions?

Lego games zijn al bijna niet meer weg te denken uit de industrie. Wat ooit begon als een probeersel is nu redelijk mainstream geworden en bij eigenlijk elke grote actie-film komt er een gelijksoortige Lego game. Ik wil niet zeggen dat dit slecht is hoor, maar worden gamers dit trucje ondertussen niet een beetje beu? In hoeverre mogen we van deze games nog vernieuwing verwachten? Ik ga het ditmaal onderzoeken met de laatste telg in de franchise, Lego Marvel Avengers.

Zoals gezegd volgt Lego Avengers in praktisch elk opzicht zijn voorgangers en weet je dus eigenlijk al precies wat er te verwachten is, zij het met hier en daar een kleine aanpassingen in het vechtsysteem met de andere karakters die nu speelbaar zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat na het spelen van Lego Dimensions, die veel vernieuwing met zich meebracht, deze game eigenlijk maar wat ouderwets overkomt en een stap terug lijkt in de franchise. Ja, je kunt weer meer danhonderd karakters vrijspelen en daar gaan de verzamelaars behoorlijk wat uren aan kunnen spenderen, maar je komt er al snel achter dat het verschil qua skills tussen de characters minimaal is.

img
img

Maar is het tijdperk van de Lego games dan aan een einde aan het komen? Nee, niet per se. Wat ik eigenlijk altijd het belangrijkste heb gevonden in deze games is de humor. De Lego games volgen altijd wel het globale verhaal van de gelijknamige film, maar ze zitten bomvol eigen grappen die je enkel kunt maken met Lego poppetjes. En we moeten natuurlijk ook niet vergeten dat Lego games nou ook niet bepaald bedoeld zijn voor de hardcore gamer, maar voor de wat jongere gamers onder ons. Begrijp me niet verkeerd, want ook ik met mijn 33 jaar kan er van genieten om in co-op met mijn zoontje de puzzels in de game op te lossen, maar zoals gezegd geniet ik meer van de onderliggende humor die soms wel echt op volwassenen gericht is.

Het vechtsysteem in Lego games zit altijd lekker basic in elkaar. Springen, slaan en soms een speciale aanval. In Lego Avengers komt hier dan nog de duo-move bij waarmee de twee speelbare helden samen een soort speciale aanval doen. Thor kan bijvoorbeeld op het schild van captain America slaan om een gigantische bliksemstraal te laten inslaan op de vijanden. Een leuke toevoeging op zich, maar veelal blijf je toch gewoon je normale aanvallen gebruiken, omdat er nog altijd geen gevolgen zijn aan doodgaan in de game. Je spawnt gewoon direct weer en kunt verder gaan meppen. Ja, de drempel moet laag blijven, maar hier zouden ze bij Lego wel eens iets in mogen veranderen naar mijn mening.

Wat betreft de content in de game zit het wel goed. De game beperkt zich namelijk niet tot één specifieke film, maar je speelt diverse scenes uit de beide Avengers films en dan ook nog eens scenes uit de stand-alone films van de helden. Er is dus absoluut meer dan genoeg te ontdekken en te doen in deze game. Als je dan klaar bent met de verhaallijn kun je ook nog verder in de grote open wereld gebieden die vol zitten met zij-missies, checkpoint races en diverse verzamelobjecten. Dat ik vaak verloren liep in deze open gebieden komt door twee dingen. Ten eerste zijn ze gewoon lekker groot en is er voldoende te doen, maar de minimap is alles behalve vergevingsgezind en hierdoor loop je veelal blind op zoek naar missies. Een mogelijkheid om een grote map te openen was hier meer dan welkom geweest.

Lego games moeten een beetje je ding zijn, maar Lego Avengers heeft mij positief weten te verassen. Het helpt natuurlijk ook wel mee dat ik een grote Marvel fan ben en het gewoon tof vind om met die helden rond te lopen en te spelen, ook al zijn ze dan van Lego. Zoals gezegd zitten er heel erg veel helden in de game die je kunt vrijspelen en hier zitten ook behoorlijk wat minder bekende helden bij. Zeker voor de Marvel fans is dit tof om ze te ontdekken en hiermee te spelen. Hoewel ik het weer even wennen vond om na het vernieuwende Lego Dimensions terug te gaan naar het oude concept, is de game zeker een aanrader voor Marvel fans en de wat jongere gamers.

Robin Sprokkereef

Robin speelt alles wat los en vast zit zo lang hij zich kan herinneren. Heeft een passie voor PC's, motors en reizen