Gaming25.08.2010

Tweedehands gaming wordt steeds duurder


Of je het er nu mee eens bent of niet: het idee dat EA gestart is met Project $10 en dat uiteindelijk naar Online Pass is gemuteerd lijkt aan te slaan. Zowel THQ als Sony hebben nu openlijk toegegeven dat ze interesse hebben in zo’n systeem, wat zeker in het geval van Sony saillant is: die schermt altijd met gratis online gamen als de vergelijking met Microsoft positief gedraaid moet worden.

Maar bij hun games ligt dat natuurlijk anders. Net zoals THQ al aangaf geen compassie te hebben met de koper van tweedehandsgames wil Sony ook bij de God of Warren en Killzones gaan kijken of ze de originele koper iets kunnen geven dat een tweedehands-gamer niet krijgt. Althans, niet zonder te betalen.

tweedehands-gaming-wordt-steeds-duurder.jpg
tweedehands-gaming-wordt-steeds-duurder.jpg

Europees president van Sony Andrew House zei positief te staan tegenover het wegstoppen van online mogelijkheden achter een code, al gaf hij wel direct aan dat ze natuurlijk geen restricties wil gaan leggen op het gratis Playstation Network. Sony wil die troef in handen houden, want dan kan de platformhouder blijven vertellen dat hun online service wél gratis is. Maar een beetje vals is het natuurlijk wel.

Op het risico af dat ik me ga herhalen vind ik het redelijk waardeloos om alleen de tweedehands-koper te bestraffen en niet op zijn minst ook de originele koper te belonen. Eigenlijk zou dat laatste ook prima zijn, maar het probleem daarin zit natuurlijk dat dat extra werk met zich mee brengt. Dat kost ook weer geld, en de multiplayer zat er toch al in, dan is het een koud kunstje om die te locken en zo nog makkelijk wat extra inkomsten te scoren aan de tweedehandsers.

In een bizarre twist vind ik de methode die Bobby Kotick voorstelt nog eerlijker (en dan hebben we een probleem): gewoon helemaal online gaan à la World of Warcraft. Geen verborgen kosten meer, gewoon netjes elke maand betalen en dan de content gewoon krijgen. Maar dat werkt voor platformhouders niet, dus ze moeten iets anders verzinnen.

De grote vraag is: hebben uitgevers deze “bescherming” wel nodig of klagen ze op gezonde benen? De winstcijfers van iedereen (Activision uitgezonderd) laten zien dat het niet goed gaat in de gamesbusiness, maar of dat aan Henkie, de koper van tweedehands games ligt is nog maar de vraag. Natuurlijk is het vooral in de States een groot probleem, waar een machtige keten als GameStop games voor $5 minder dan de nieuwprijs kan verkopen aan grote delen van de bevolking, een enorme marge waar de uitgevers niets van terugzien. De situatie in Nederland is toch iets anders, maar de consequenties krijgen wij net zo goed op ons bord.

Het lijkt er door deze reacties in elk geval sterk op dat de “unlock code” een integraal onderdeel gaat worden van onze toekomstige games die we in de winkel kopen, welke draai je er ook aan geeft.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Sony

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Als je een 8K-televisie hebt, dan is het tof om daar ook 8K-films, series en games op te spelen. Echter wordt dat laatste je een stuk moeilijker gemaakt, want Sony lijkt 8K toch niet te gaan ondersteunen op PlayStation 5.

Gaming07.06.2024

Sony belooft geen 8K-ervaring meer op PlayStation 5

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Venom: the Last Dance draait vanaf 25 oktober dit jaar in de bioscoop en wordt het laatste deel van de trilogie.

Entertainment04.06.2024

Venom is terug in zijn voorlopig laatste film

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Toegankelijkheid is belangrijk, maar het wordt vaak vergeten waardoor mensen met een visuele uitdaging bijvoorbeeld niet goed gebruik kunnen maken van tech. Sony zet zich hiervoor in.

Gadgets17.05.2024

Sony wil laten zien wat toegankelijkheid is en doet dat zo

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Sony had wilde plannen met PSN en Helldivers 2, maar na een reviewbom op Steam en veel negatieve feedback in het algemeen draait het 't terug.

Gaming06.05.2024

Sony draait controversiële keuze voor Helldivers 2 toch weer terug

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

De Handycam was voor camcorders wat Chocomel is voor chocolademelk. Het was dé bekende camcorder, en hij werd gemaakt door Sony. De camcorder is nu vrijwel volledig verdwenen, op wat retrofans na, maar er zijn decennia...

Gadgets18.03.2024

Tijdmachine: de handycam werd vooral door vader gehanteerd

Ode aan de camcorder
​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

PlayStation 5 is een tegenvaller gebleken voor Sony. De console heeft de verkoopdoelen niet gehaald en voor Sony is het wel een beetje klaar met de console. Het wilde 25 miljoen PlayStation 5’s verkopen dit jaar (en di...

Gaming15.02.2024

​Sony: PlayStation 5 is bijna end of life

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

Een paar keer per jaar komt Sony met een grote streamingvideo waarin het vanalles laat zien wat eraan komt in de komende periode. Gisteren was het ook zover, en hoeveel er veel was gelekt, zijn er ook wat verrassingen te...

Gaming01.02.2024

Sony presenteert heel veel games voor 2024 in State of Play

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Aibo: zegt het jou iets? Waarschijnlijk heb je er wel eens eentje gezien. Aibo is de robothond van Sony. Hij werd geïntroduceerd in 1999, maar met de eerste Aibo was de kous niet af, er volgden er meer. We stappen in de...

Technology29.01.2024

​Tijdmachine: Sony robothond Aibo was een gewild apparaat

Maar hij is niet dood hoor