Gaming23.07.2012

EA: de toekomst van gamen zit in de pc


ea-de-toekomst-van-gamen-zit-in-de-pc.jpg
ea-de-toekomst-van-gamen-zit-in-de-pc.jpg

John Riccitiello, de CEO van Electronic Arts, gelooft dat de toekomst van gamen te vinden is in de PC. In een interview met CNBC wijst hij op het feit dat de meeste investeerders in de game-industrie liever geld investeren in pc-games dan in games voor andere platformen. ‘Vijf jaar geleden zeiden mensen dat de pc-games industrie volledig zou instorten omdat de verkoop elk jaar daalde met tien tot dertig procent. Vandaag de dag is het snelst groeiende platform opnieuw de pc, maar nu gaat het voornamelijk via abonnementen, micro-transacties en downloads.

 

Pc-gaming heeft het voordeel van gemak ten opzichte van andere gaming platforms. Het kopen en downloaden van een pc-spel, het spelen van een spel, het kopen van uitbreidingspaketten en aanvullingen kan allemaal zonder het verlaten van de computers. Steeds meer spelers maken gebruik van de pc. Daarnaast is het met een pc ook mogelijk om andere dingen te doen dan gamen. Veel mensen doen alles het liefst vanaf één apparaat en daar is de pc uitermate geschikt voor.

EA verschuift van een verpakte goederenbedrijf naar een zakelijke dienstverlening, aldus Riccitiello. Als voorbeeld gebruikt hij de FIFA-games. Met FIFA 12 hadden ze vijf miljoen spelers de eerste week en nu bijna een jaar later is dat aantal nog steeds gelijk gebleven. Ook het free-to-play-aanbod van EA groeit, iets wat ook succesvol is geworden. Door de gratis games zijn consumenten eerder geneigd om ook betaalde spellen aan te schaffen. De uitgevers en ontwikkelaars vermoeden dat de Xbox 360 en de PlayStation 3 de hoogtijdagen al hebben gekend. Ook bedrijven als Valve, Blizzard en RIOT Games hebben bewezen dat de pc een zeer sterk platform is als het gaat om gaming.