Gaming15.03.2012

P-Column: Jammer en helaas


p-column-jammer-en-helaas.jpg
p-column-jammer-en-helaas.jpg

Mass Effect 3 is het einde van een trilogie, de bestemming aan het einde van de weg die veel gamers zo’n vijf jaar geleden zijn gestart. Het einde is extra belangrijk, aangezien de serie voor het eerst zorgt voor een continuïteit door de voortgang en keuzes van de spelers in deel 1 en 2 te laten bepalen wie er in het derde deel nog leeft, hoe de verhoudingen liggen en hoe de held(in) van het verhaal er uitziet en zich gedraagt. Al die investering in dat karakter wordt beloond met een specifieke afwikkeling van het verhaal en hopelijk één van de (mogelijke) goede eindes aan het verhaal.

Maar er is een probleem: de fans zijn niet tevreden. Het einde staat de spelers niet aan en dus spreken ze zich nu uit tegen makers BioWare met de boodschap dat ze dat graag veranderd zouden willen zien. Na een petitie, een goed gevolgde twitteraccount is er nu zelfs een fundraiser gestart die geld aan een goed doel geeft om zo de aandacht te trekken van BioWare en EA, om maar te zorgen dat er gehoor gegeven zal worden aan hun schreeuw om een alternatief einde. De spelers zijn allemaal dusdanig geëmotioneerd door het ongewilde einde dat ze samen zo ver willen gaan om dat te veranderen. Ik zou die mensen even persoonlijk willen aanspreken:

Zijn jullie nou verdomme helemaal debiel geworden?

Ik snap dus echt niet waar mensen het gore lef vandaan halen om te denken dat het OK is (we heben het niet eens over hoe onmogelijk het is) om op deze manier invloed proberen te krijgen over een verhaal dat een ontwikkelstudio in de laatste vijf jaar heeft opgebouwd. Misschien is er sprake van een generationele verandering en vindt iedereen het een normale gedachte dat het feit dat ze een game hebben gekocht betekent dat ze inspraak hebben in hoe die game wordt gemaakt of dat de ontwikkelaar of uitgever ook maar een fuck te maken hebben met wat ze daarvan vinden nadat ze ‘m gekocht hebben. Het is een soort onmetelijke arrogantie die er voor zorgde dat er petities werden opgezet toen Blizzard het waagde om kleur in Diablo 3 te gebruiken, dat gamers zich samenpakten om Battlefield 3 te boycotten toen de pre-order bonussen niet naar wens waren en die recent nog van Valve eisten dat de communicatie rondom Half-Life 3 beter zou worden.

Jullie mening over al deze zaken is compleet oninteressant en compleet irrelevant voor al deze bedrijven, omdat ze geen geld verdienen aan meningen. Het enige dat helpt is de game niet kopen als ‘ie uitkomt, maar dat gaat in het geval van Mass Effect 3 ook niet helpen, want je hebt hem al gekocht. En dus kun je van mijn part de honger in Afrika oplossen om aandacht te vragen voor het einde van Mass Effect 3, EA zal het geen fluit uitmaken, zolang je de DLC maar koopt. En BioWare zal -terecht- boos op je worden. Alsof jij gekwalificeerd bent om te bepalen wat het “juiste” einde is. Ik heb genoeg films gezien en boeken gelezen waar ik het niet eens was met hoe het afliep, of hoe een bepaald element van het verhaal zich voltrok. Genoeg games gespeeld waarbij een element net niet gaaf was of een goed idee tegenhield. Het komt constant voor en daar is een mooie term voor bedacht: jammer, heet die.

Het is riskant van BioWare geweest om spelers zoveel mogelijkheden te geven om invloed te hebben op het verhaal, want met invloed komt eigenaarschap en met eigenaarschap komt een heel sterk instinct om alles te willen kunnen vormen. Maar net zoals je echt niet kon kiezen om de dodemansrit aan het einde van deel 2 over te slaan kun je ook niet echt kiezen hoe een verhaal dat een heel universum omspant afloopt. Dat moet vastgezet worden, anders wordt het een kutverhaal. Voor iedereen. Ze zullen het vermoedelijk al verwacht hebben, maar het toont niet de beste kant van de spelerscommunity dat ze zich dusdanig kinderachtig opstellen over een artistieke keuze die een ontwikkelaar heeft gemaakt. Dat hoort niet. Ik zou George Lucas ook wel eens een klap willen verkopen voor wat ‘ie met mijn geliefde Star Wars heeft gedaan, maar ik heb ook niet de illusie dat ik daar iets aan kan veranderen. En die zouden de “fans” (want nee, dat zijn jullie niet echt) ook niet moeten hebben. Stelletje gekken.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.