Gaming26.01.2012

2012 wordt het jaar van de drie


Het is 2012. Het wordt een jaar van veel games en vermoedelijk ook hardware. Misschien een goed jaar, of toch een slecht jaar? Kortom, het is tijd voor een vooruitblik op wat er ons dit jaar te wachten staat! In maart staan al heel wat mooie games gepland, waarvan een aantal ‘deel 3’ in een serie is. Mass Effect 3 bijvoorbeeld. Dit is het laatste deel in de serie – Het laatste deel over Shepard in ieder geval – en laat ons het epos afsluiten. Dat wat je in deel 1 en 2 hebt opgebouwd wordt nu afgemaakt. Het zal een ongeëvenaarde game worden van wat we nu kunnen zien, en dat moet ook, want wie redt nu de wereld in een slechte game?

2012-wordt-het-jaar-van-de-drie.jpg
2012-wordt-het-jaar-van-de-drie.jpg

Naast Mass effect 3 hebben we ook nog het lang verwachte Diablo 3. Meer dan tien jaar hebben we moeten wachten, maar hij komt. Urenlang zul je door dungeons lopen, spullen verzamelen en vijanden afslachten. Gaat dit vervelen? Nee. En dankzij een Player-versus-player modus en een co-op wordt de speeltijd nog drie keer zo lang! Blizzard gaat weer een prestatie neerzetten die ongekend is, durf ik nu al te zeggen.

Screen Shot 2012-01-25 at 24.15.01

Maar Blizzard en EA zijn niet de enigen die topgames voor maart hebben. Rockstar komt met niets minder dan Max Payne 3. Als je Max Payne zegt, dan zeg je ook bullet-time. Wees niet ongerust, want in de trailers is te zien dat bullet-time erin zit! Heerlijk lijkt het me, om van die Matrixachtige actie te zien. Helaas vrees ik dat de meeste gamers niet weten wat ze hiermee moeten. Waarschijnlijk heeft Rockstar daarom (tot nu toe) de bekende ‘flapperjas’ weggelaten.

Naast Diablo 3 komt Blizzard met nog 2 andere games. World of Warcraft: Mists of Pandaria en Starcraft 2: Heart of the Swarm. Waar Mists of Pandaria een uitbreiding is, is Heart of the Swarm een volwaardige game. Hoewel het zich in het Starcraft 2 universum afspeelt is deze toch zwaar anders. Nu wordt de campaign van de Zerg centraal geplaatst. Op deze manier krijgt elke factie zijn eigen portie aandacht en kan Blizzard rustig doen waar ze goed in zijn, perfectioneren!

Maar ook EA heeft meer te bieden dan Mass Effect 3. Wat dacht je van SSX? Het lijkt erop dat SSX weer terug gaat naar zijn roots, gewoon snowboarden. Dat mag ook wel, want de laatste paar snowboardgames waren matig of zelfs teleurstellend. Naast SSX toonde EA vorig jaar ook een trailer van een game die Overstrike heet. Daar gaan we ongetwijfeld meer van zien. Ook kunnen we er gif op in nemen dat er nog een Sims 3 uitbreiding komt. En dan is er nog dat nieuwe project van Bioware waarvan bleek dat het om Command & Conquer Generals 2 ging. Conclusie: EA heeft weer een solide line-up voor 2012!

Screen Shot 2012-01-25 at 24.18.59

Blizzard en EA hebben dus een solide line-up, maar hoe zit het met Activision en Ubisoft. Over die twee kunnen we kort zijn. Zo komt er zeker een nieuwe Call of Duty, volgens geruchten Black Ops 2, en Ubisoft heeft waarschijnlijk een Assassin’s Creed. Of die dit jaar gaat halen weet ik niet. 2K heeft Bioshock Infinite, waarschijnlijk de meest originele game van dit jaar in handen. Of dat genoeg is weet ik niet. In ieder geval hebben ze de NBA licentie in handen, dus die wordt vast gebruikt in de – toch wel standaard voor sport games – NBA 2K13 vorm. Of The Darkness 2 een beetje licht gaat laten schijnen weet ik niet. Volgens mij is de fan-base er wel, maar zijn die fans genoeg?

Codemasters gaf vorig jaar aan, na het maken van een van de grootste fouten ooit in de gamesindustrie met Bodycount, dat ze alleen nog maar race-games doen maken. Dat is eigenlijk geweldig nieuws. Zo kunnen we dit jaar een nieuwe F1 verwachten, samen een casual DiRT game. Als laatste, maar zeker niet als slechtste hebben we nog Square Enix. Zij hebben wat pracht en praal in huis. Een nieuwe Hitman, die wordt vergezeld door Final Fantasy XIII-2 en een nieuwe Tomb Raider. Dat wordt dus een groot spektakel!

Screen Shot 2012-01-25 at 24.20.14

Nintendo heeft de Wii U vorige E3 al aangekondigd. Sony had de PS Vita. Alles wijst erop dat Microsoft met iets komt en dan heb ik het niet over een extraatje zoals Kinect. De grote drie moeten allemaal aan de bak. Dit jaar moet Microsoft met De Opvolger voor de Xbox 360 komen of ze missen het schip. Persoonlijk denk ik dat het niet heel bijzonder wordt, de ‘gewone’ controller, misschien wat betere grafische prestaties. Waar Microsoft echt zal moeten innoveren is het medium waarop de game staat. Sony heeft de Blu-ray, maar die kan Microsoft niet gaan gebruiken, dat zou enorm gezichtsverlies zijn. Toch denk ik dat het wel in de beurt zou komen van de Blu-ray als ze met iets nieuws komen. De bekende ronde schijf – die begon als CD en eindigde als Blu-ray – heeft zijn functionaliteiten bewezen. Qua uiterlijk zal het dus niets nieuws worden, maar ach, het gaat om inhoud!

Nintendo heeft ook veel te bewijzen. Ze moeten de Wii U tot een succes weten te krijgen, anders missen ook zij het schip. Een paar goeie launch-titels zouden goed kunnen helpen, maar echt belangrijk is een nagenoeg perfect netwerk, zonder onhandige friend-codes. Nintendo heeft dus flink wat te doen! Als laatste zal Sony met een mooie portie games moeten komen. We hebben Uncharted voor de Vita al gezien. Maar wat is er eigenlijk nog voor de PS3 vanuit Sony zelf? Misschien is het een stilte voor de storm, en steelt Sony de show met de opvolger van de PS3. Hiervoor zullen ze wel moeten beseffen dat ze deze pas geruime tijd na de Vita in de winkel moeten leggen, anders snijden ze zichzelf in de vingers!

Marnix Suilen

Schrijft al jaren over games, van de kleine indie-games tot de grote najaarstitels. Liefhebber van Dota 2, twijfelt nog over Destiny.