Gaming05.09.2011

Microsoft maakt de Kinect-belofte nog steeds niet echt waar


Helaas was Kudo Tsunoda niet aanwezig op de Gamescom dit jaar. Microsoft’s altijd on-message PR-fenomeen met zijn eindeloze zonnebril heeft me vorig jaar namelijk beloofd dat de games voor de Kinect sensor wel degelijk hardcore zouden worden en ik had daar graag nog eens met hem over gepraat dit jaar. Nu krijgen we een presentatie van een aantal aankomende Kinect games en weinig inhoudelijke gesprekken over de toekomst van Kinect. Wat we zagen was in sommige gevallen erg leuk, maar onderstreepte alleen maar mijn punt van vorig jaar: Microsoft lijkt zich niet echt hard te maken om Kinect aantrekkelijk te maken voor de spelers die er al een hebben, maar zich meer te richten op het verkopen van nieuwe sensoren.

microsoft-maakt-de-kinect-belofte-nog-st.jpg
microsoft-maakt-de-kinect-belofte-nog-st.jpg

We kregen in de demonstratie eerst Kinect Air Band te zien, die promt daarna op Xbox Live te downloaden was. Als onderdeel van ‘Fun Labs’ is dit een applicatie waarbij je ergens kunt gaan staan en als je doet alsof je een gitaar in je handen hebt komt er een gitaar op het scherm, idem met een drumstel. De muziek de dan speelt op de achtergrond is geenszins te beïnvloeden door wat je doet, het is puur de gimmick van de gekleurde instrumenten die het leuk maakt. Wel grappig en zeker leuk als je een muzikantenmoment wilt zonder de druk van de naar beneden vallende noten in Guitar Hero of Rock Band.

airband

Probleem is echter dat daar keihard 800 Microsoft Points (€10) voor gevraagd wordt. Gemiste kans: als je Kinect Fun Labs gratis maakt (al was het alleen voor Xbox Live abonnees) laat je namelijk veel meer mensen dit soort grappigheden proberen en laten zien aan hun vrienden en bekenden. Als je het nu koopt zul je denk ik met een heel ander gevoel achterblijven, want de waarde staat niet in verhouding met wat je krijgt.

Daarna kregen we een demonstratie van Kinect Star Wars, om precies te zijn de ‘Rancor Rampage’ mode, waarbij je door woestijndorp Mos Eisley rondloopt als een Rancor, wat een beetje speelt alsof je Godzilla bent. Of een Gorilla, want de bewegingen van de Rancor lijken daar verdacht veel op. Het is net als de andere onderdelen van Star Wars Kinect een minigame, dus je enige doel is gewoon om alles neer te maaien, als een Rancor in de porseleinkast, zullen we maar zeggen. Je hebt een ‘Ground Pound’ waarmee je op alles kunt springen om het te pletten en tussendoor kun je Stormtroopers oppakken en opeten. In een later gedeelte van de demo kwamen er dan nog een bataljon TIE-fighters langs en die moesten ook uit de lucht getrokken worden. Zag er goed uit met mooi detail voor de Star Wars fan, maar de respons van de game ten opzichte van de bewegingen van de demonstrerende mevrouw lieten hetzelfde beeld zien als de andere Star Wars Kinect demo’s: zeer vertraagd. Nu is het wel zo dat de game naar achteren verschoven is om de kinken uit de kabel te halen, wat betekent dat mijn oh zo gewilde Star Wars Xbox ook nog langer op zich laat wachten, dus dat geeft de burger moed.

Release: 2012
Prognose: achterblijver met potentie

Screen Shot 2011-09-04 at 10.27.04

Disneyland Adventures daarentegen ziet er nu al uit als the real deal: een Kinect game waarbij je van steen moet zijn om het niet schattig te vinden. Volledig gemodelleerd op het echte Adventureland in Disney laat deze game je rondlopen door het hele park en daar allemaal ritjes (=minigames) beleven. We kregen te zien hoe je door het park loopt (bizar genoeg door gewoon te wijzen waar je heen wilt gaan) en praat met de verschillende karakters, in dit geval Peter Pan. We konden met hem dansen, hem knuffelen of een hi-five geven en op alles reageert hij anders. Je kunt met al de Disney-karakters op de foto, een handtekening vragen, noem het maar op. Maar de interactie beperkt zich niet tot de karakters, je hebt een toverstok die je op bijna alle objecten kunt richten om ze te betoveren. Dat levert je soms muntjes op of in sommige gevallen het tot leven komen van wat je hebt betoverd, of dat nu een lantaarnpaal is of een beeld van een walvis.

De ritjes zelf zijn allemaal in de zelfde trant als je kent van Kinect Adventures, met de toevoeging van een Disney-sausje. Falen is letterlijk geen optie, het enige dat je kan gebeuren is dat je rating niet zo goed is, maar verder is het alles pret wat de klok slaat: de Matterhorn rollercoaster, Pirates of the Caribbean, Big Thunder Mountain, alle soorten ritjes zijn vertegenwoordigd en wat opvalt is dat allerlei details minitieus ingevuld zijn. Ja, dit is een titel voor kids, maar denk niet dat dit betekent dat er bezuinigd is op de afwerking. Van de sfeer en de algehele vibe kunnen veel hardcore games nog wat leren en ik kan in elk geval niet wachten om door het park te lopen.

Race en sneeuwballen gooien

Release: 15 november 2011
Prognose: Zeer geschikt voor kinderen van alle leeftijden

kinectimals-with-bears-2

En dan de pièce de résistance: Kinectimals: Now With Bears! Inderdaad, met beren. Ja, ik verzin het ook niet. Maar goed, als Nintendo Nintendogs+cats mag maken, is Kinectimals met Panda’s en andere beren in plaats van tijgertjes ook meer dan terecht. Want, mensen houden van blije beren. Er lijkt op het eerste gezicht weinig veranderd ten opzichte van de vorige Kinectimals maar de vertegenwoordigster bezweert dat er technisch allerlei verbeteringen doorgevoerd zijn. Gelukkig is het voor bestaande Kinectimals-bezitters ook te krijgen als aparte downloadable content. Wat dat mag kosten is nog niet bekend, maar ik hoop dat het niet te veel is, want het voelt een beetje als de content die eigenlijk al in het (vrij lege) Kinectimals had moeten zitten.

Wel werd er trouwens ook nog melding gemaakt van een mobiele (Windows Phone only, natuurlijk) versie van de game waar je beer of tijger à la Tamagochi ook kunt voederen of bezighouden onderweg. Die mogen we eind van het jaar verwachten, als er dan tenminste als Windows Phones te koop zijn.

Release: 11 oktober 2011
Prognose: De berenboot in

Ook hebben we nog Double Fine’s Once Upon a Monster mogen spelen in Duitsland, maar vanwege onze “onbelangrijk vanwege te klein”-status voor Microsoft is de kans erg klein dat we deze waanzinnig leuke Sesamstraat-game, waarin je speelt als Elmo en het koekiemonster, niet zullen gaan krijgen. Vertaling en Nederlandse stemmen zijn niet te verantwoorden qua kosten voor zo’n kleine oplage, dus het zal aan ons voorbij gaan helaas. Erg jammer! Ook jammer is dat de paar serieuze games die gebruik maakten van Kinect niet echt uitgelicht werden door Microsoft Zelfs Fable: on rails werd niet getoond, terwijl dat tochalsof ze geen enkele interesse hebben in het gevecht met de immer zeurende hardcore spelers en dat verhaal dus maar helemaal overlaten aan de andere uitgevers. Het zij zo.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Disney

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Het is een van de visueel mooiste series die we in jaren hebben gezien en nu komt er in ieder geval nog een seizoen 2 en 3: Shōgun.

Entertainment20.05.2024

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

May the Fourth be with you. Het is vandaag 4 mei en die staat wereldwijd in het teken van Star Wars. Deze merken besteden er aandacht aan.

Nieuws04.05.2024

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

Mufasa: The Lion King komt dit jaar nog uit: dit is de trailer

Mufasa: The Lion King komt eraan. de vertelling over de vader van Simba. Het is wederom computeranimatie in optima forma. Dit is de trailer.

Entertainment29.04.2024

Mufasa: The Lion King komt dit jaar nog uit: dit is de trailer

Disney’s nieuwe animatronics zijn levensecht

Disney maakt al vanaf het prille begin dat het startte met pretparken animatronics dankzij zijn imagineers: het zijn een soort robots die personages moeten voorstellen. De presidenten van de Verenigde Staten bijvoorbeeld...

Entertainment07.04.2024

Disney’s nieuwe animatronics zijn levensecht

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Even een paar dagen helemaal ondergedompeld worden in de wondere wereld van Disney. Het is voor velen een bijzondere beleving. Herinneringen ophalen aan vroeger (als kind?), of nieuwe herinneringen maken (met kinderen?)....

Entertainment06.04.2024

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Disney komt met Star Wars-shorts: releasedatum is geen verrassing

Disney heeft aangekondigd dat het met nieuwe Star Wars-shorts komt op Disney+. Deze korte video’s zijn bedoeld om op Star Wars-dag uit te komen. Dat mag geen verrassing zijn: May the Fourth (4 mei dus) is al heel veel...

Entertainment05.04.2024

Disney komt met Star Wars-shorts: releasedatum is geen verrassing

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Helaas, Netflix heeft een trend gezet in de wereld van streaming waar we niet zo op zitten te wachten: de strijd tegen accounts delen is er eentje die Netflix van zijn kijkers heeft gewonnen en waarmee het andere streami...

Entertainment05.04.2024

Disney+ verbiedt het straks ook om accounts te delen

Doctor Who krijgt de Disney-behandeling: check de nieuwe trailer

We hebben al een teaser gekregen, maar nu is er ook een trailer. Een volle trailer waarin we nog meer kunnen genieten van Ncuti Gatwa als de doctor. Doctor Who is terug op 14 mei en is dan te zien op Disney+. Hoewel, de...

Entertainment25.03.2024

Doctor Who krijgt de Disney-behandeling: check de nieuwe trailer

Verder lezen over Kinect

Kinect Hackathon: Serieus spelen met de Kinect v2 sensor in Amsterdam

Van 5 september op 6 september organiseren DARE TO DIFR en Microsoft de 24 uur Kinect Hackathon in Pakhuis de Zwijger. De makers van het Kinect platform bij Microsoft US en het team van Ripple zullen je met raad en daad...

Technology27.08.2014

Kinect Hackathon: Serieus spelen met de Kinect v2 sensor in Amsterdam

Kinect 2 vanaf 15 juli verkrijgbaar voor PC

De nieuwste versie van Kinect die te gelijkertijd met de Xbox One werd uitgebracht, zal op 15 juli ook beschikbaar zijn voor Windows. Dat blijkt uit een pagina in de Microsoft Store. Uit de beschrijving en prijs valt af...

Gaming07.07.2014

Kinect 2 vanaf 15 juli verkrijgbaar voor PC

Microsoft brengt Kinectloze Xbox One op de markt

Ut giet oan. Microsoft trekt zijn shirt uit voor het definitieve gevecht met Sony. Vandaag maakte de consolegigant bekend dat er vanaf 8 juni een Xbox One pakket zonder Kinect uitkomt. De prijs kan je wel raden. Hij z...

Gaming13.05.2014

Microsoft brengt Kinectloze Xbox One op de markt

Xbox One vrijelijk rond te schuiven binnen Europa, Kinect stemondersteuning ook in Engels beschikbaar.

Is er toch nog goed nieuws. Terwijl we vandaag een demo van het verder heel aardig uitziende Kinect Sports Rivals te zien kregen en er achter kwamen dat de Kinect een veel en veel beter apparaat is dan het op de Xbox 360...

Gaming21.08.2013

Xbox One vrijelijk rond te schuiven binnen Europa, Kinect stemondersteuning ook in Engels beschikbaar.

Kinect zet gebarentaal om in tekst

Tijdens het jaarlijkse "Microsoft Research Faculty Summit's DemoFest" is dit jaar onder andere een demonstratie gegeven van het project "Toward Better Communication with Kinect" zo meldt de Seattle Times. Dit project is...

Technology24.07.2013

Kinect zet gebarentaal om in tekst

Apple koopt Primesense

Volgens de Israëlische krant Calcalist wil Apple het tevens Isralëische PrimeSense kopen voor ongeveer 280 miljoen dollar, zegt The Verge. PrimeSense is het bedrijf dat achter de ontwikkeling van de beweginggestuurde K...

Technology16.07.2013

Apple koopt Primesense

Kinect voor Windows SDK met handherkenning en 3D-modellen

Vandaag is een nieuwe update verschenen van Kinect SDK voor Windows, waarbij handherkenning en real-time 3D-modellen zijn toegevoegd. Volgens Engadget zou het mogelijk zijn om dankzij handherkenning verschillende nieuwe...

Technology18.03.2013

Kinect voor Windows SDK met handherkenning en 3D-modellen

Dance Central 3: dance that same dance

Dat Kinect wel een commercieel succes maar niet de harten van de hardcore heeft kunnen veroveren is intussen al bijna een cliché. Hoewel het nog even afwachten wordt welke versie van de camera die ons de controller maak...

Gaming30.10.2012

Dance Central 3: dance that same dance

Verder lezen over Star wars

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace

The Phantom Menace is een populaire Star Wars-film, want Darth Maul. Zeker de geremasterde versie is de moeite waard: bekijk nu de trailer.

Entertainment21.05.2024

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

May the Fourth be with you. Het is vandaag 4 mei en die staat wereldwijd in het teken van Star Wars. Deze merken besteden er aandacht aan.

Nieuws04.05.2024

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

LEGO komt met een nieuwe TIE Interceptor

Gadgets15.04.2024

LEGO komt met een nieuwe TIE Interceptor

May the 4th be with you!
Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet

Star Wars kent meer dan 100 videogames, maar toch blijft het fijn - en best spannend- wanneer er weer eentje bij komt.

Gaming10.04.2024

Star Wars Outlaws: waar je de criminele onderwereld van Star Wars ontmoet

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Even een paar dagen helemaal ondergedompeld worden in de wondere wereld van Disney. Het is voor velen een bijzondere beleving. Herinneringen ophalen aan vroeger (als kind?), of nieuwe herinneringen maken (met kinderen?)....

Entertainment06.04.2024

​Dit is wat Disney World zo bijzonder maakt!

Disney komt met Star Wars-shorts: releasedatum is geen verrassing

Disney heeft aangekondigd dat het met nieuwe Star Wars-shorts komt op Disney+. Deze korte video’s zijn bedoeld om op Star Wars-dag uit te komen. Dat mag geen verrassing zijn: May the Fourth (4 mei dus) is al heel veel...

Entertainment05.04.2024

Disney komt met Star Wars-shorts: releasedatum is geen verrassing

Star Wars: The Acolyte – Dit is de eerste trailer van de serie

Star Wars-serie The Acolyte speelt zich 100 tot 500 jaar voor de Star Wars-films die we zo goed kennen af. Een tijd die Star Wars-fans niet heel bekend is, waardoor er weer een flink arsenaal aan nieuwe personages kan wo...

Entertainment19.03.2024

Star Wars: The Acolyte – Dit is de eerste trailer van de serie

Star Wars-attractie in Disneyland krijgt 250 verhalen

Star Tours krijgt binnenkort maar liefst 250 verschillende variaties in het verhaal. Zo blijft de attractie elke keer weer leuk om te doen. Star Tours is de simulator van Star Wars die je kunt vinden in Disney-parken, wa...

Entertainment06.03.2024

Star Wars-attractie in Disneyland krijgt 250 verhalen