​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor

​Charmeoffensief van Matter: Nuki, Yale en Fritzbox! gaan ervoor

Vorig artikel Volgend artikel

De eerste helft van 2023 was geen goede helft voor Matter. De smarthomestandaard zou eigenlijk allang in heel veel producten moeten zitten, maar dat viel toch enorm tegen. Belkin stopte zelfs volledig met de ondersteuning ervoor en Philips liet weten dat het nog even niet klaar was om Matter te implementeren. Hierdoor kreeg de smarthomestandaard, die op zich met alle goede intenties was gestart, een nogal negatieve bijsmaak. Nu lijkt er een charmeoffensief te zijn gestart.

Fritz!box, Yale en Nuki

Tijdens en rondom IFA hebben verschillende bedrijven hun ondersteuning aangekondigd: Fritz!box, Yale en Nuki bijvoorbeeld. Drie merken in de smarthome-industrie die allemaal producten met Matter-ondersteuning hebben aangekondigd en zelfs al op de markt hebben. Fritz!box zegt: “We hebben onze ondersteuning toegezegd, dan moet je er ook voor gaan.” En daar heeft het wel een punt: het idee is nog altijd goed: zorgen dat er één smarthomestandaard is waardoor al je verschillende smarthomegadgets met elkaar kunnen praten.

Op die manier kun je namelijk pas echt gebruikmaken van smarthome. Heel tof als je een lamp met een app aan en uit kunt zetten, maar het wordt pas echt een smarthome als die lamp aangaat wanneer je slimme deurslot tegen die lamp zegt: ‘ze is thuis, ga maar aan.’ Die soort kettingreacties creëren kon eerst ook wel enigszins, als een merk in de app If This Then That aanwezig was, maar officieel gezien was er eigenlijk niets dat ervoor zorgde dat een product van bijvoorbeeld Philips zou samenwerken met een product van Google.

Matter-smarthomestandaard

Daarnaast is het eigenlijk wel bijzonder wat er gebeurde met het consortium dat is opgericht om Matter te starten: daarin zitten de grootste concurrenten van die markt toch met elkaar aan tafel met één doel, en dat is zorgen dat de eindgebruiker, jij en ik dus, op een relaxte manier gebruik kunnen maken van verschillende smarthomeproducten. Die bedrijven hebben daar ook baat bij: niet alleen verkopen zij dan eerder meer producten, maar ook vinden mensen het minder erg om buiten de reeks die ze al hebben te kijken. Als je alles van Hue hebt, dan wil je misschien niet een camera van een ander merk, wetende dat die niet zal werken met je Hue-apparatuur. Door Matter kan dat wel.

Het leek een revolutie toen het werd aangekondigd, maar het heeft dezelfde groeipijnen als we bijvoorbeeld bij Bluetooth hebben gezien. Nu denken we nergens anders meer aan: Bluetooth is er gewoon, maar dat was aan het begin ook een gehannes omdat niet elke smartphone ermee werkte (Symbian, anyone?). Matter is daarnaast ook wat gedoe: het is alleen een communicatiemethode, maar hij kan maar zoveel. Je bent alsnog genoodzaakt om de app van de gadget zelf te hebben om bepaalde informatie in uit te lezen: niet alles kan via Matter worden geregeld.

Gelimiteerd

Daarnaast werkt Matter ook nog niet met alle apparaten, waardoor het wat gelimiteerd is. Zelfs toen er dit jaar (nadat Matter in november 2022) verscheen een update kwam, werden er nog geen nieuwe apparaatsoorten toegevoegd. Ook zijn er nog veel grote merken missing in action, zoals Samsung en Xiaomi. Kijkend naar Samsung dat graag zijn eigen ecosysteem wil neerzetten, verwachten we ook niet heel snel veranderingen op dat gebied.

Matter komt dus zeker nog wel met heel veel nadelen, maar tegelijkertijd zien we dus ook dat diverse bedrijven nu juist heel fanatiek zijn in het pushen van de technologie. Gaat dit charmeoffensief genoeg zijn voor de standaard? Dat hangt uiteindelijk, net als veel techsuccessen, af van de grote bedrijven: gaan zij mee, want dan komen de klanten ook wel. Philips heeft voor wat betreft Hue ook wel wat toezeggingen gedaan, maar niet meteen all the way. Nuki of Yale gaat die verandering echter niet kunnen maken. Niet alleen, en daarom was de standaard natuurlijk nodig in the first place…

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...