Events25.11.2010

Amsterdam maakt zich op voor de TEDx


amsterdam-maakt-zich-op-voor-de-tedx.jpg
amsterdam-maakt-zich-op-voor-de-tedx.jpg

Op dinsdag 30 november vindt de tweede editie van TEDxAmsterdam plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Dit congres is een samenkomst van grote denkers en doeners uit de hele wereld, onder het motto ‘ideas worth spreading’. Sprekers zijn o.a. Nobelprijswinnaar Gerardus ’t Hooft, ‘The Iceman’ Wim Hof, plastisch chirurg Irene Mathijsen, cabaretier Hans Teeuwen en acteur en filmmaker Rutger Hauer.  Op het Amsterdamse Leidseplein, normaal gesproken een van de drukste plekken van de stad, maken alle lichten en geluiden op 30 november om exact 19.30 uur plaats voor een magische show.

In de geest van het TED-motto ‘ideas worth spreading’ wordt het TEDxAmsterdam event dat binnen plaatsvindt op een bijzondere manier weergegeven op de buitenmuren van de Stadsschouwburg. Deze projectie duurt vijf minuten en is ontwikkeld door kunstenaar Arnout Hulskamp die verschillende elementen – van dansers voor een blue screen tot met de hand gemaakte schetsen – samenbracht tot ware ‘eye candy’ in 3D.

Op 30 november is TEDxAmsterdam live in 3D te zien in Pathé Tuschinski. Dit is het eerste congres wereldwijd dat live in 3D te volgen is. Voor iedereen die geen officiële uitnodiging heeft is er dit 3D alternatief. CCAA/Creative Amsterdam nodigt iedereen uit om bij deze wereldprimeur aanwezig te zijn. Het aantal plaatsen is beperkt, aanmelden kan via http://www.ccaa.nl/page/44133/nl

Op TEDxAmsterdam worden dit jaar verschillende items geveild om geld op te halen voor de TEDxAmsterdam Award. De TEDxAmsterdam Award wordt toegekend aan de winnaar van de TEDxAmsterdam Challenge, waarbij men is uitgedaagd om ‘ideas worth doing’ in te sturen. De uiteindelijke genomineerden zijn: On the ground Reporter, een online game voor kinderen en jongeren over de werking van de media, Treemagotchi, een online tool om het ecologisch duurzame gedrag van jou en je vrienden bij te houden en Winddrinker, een machine die zout water kan omzetten in drinkwater. Gedurende de dag geven de drie genomineerden een korte presentatie. Het publiek mag vervolgens stemmen en al het gedoneerde geld gaat naar de uiteindelijke winnaar. De veiling is in handen van Job Ubbens, directeur van veilinghuis Christie’s. De unieke items die geveild worden bestaan onder andere uit een road trip met Rutger Hauer in de elektronische sportwagen Tesla, een originele zonnecel van de Hubble Space Telescope en niet minder dan twintig tickets voor TEDxAmsterdam 2011.