Events16.09.2010

eDay: Brazilian social media


eday-brazilian-social-media.jpg
eday-brazilian-social-media.jpg

Als je aan Brazilië denkt, dan denk je aan witte stranden, goede voetballers en ja vooral mooie vrouwen. Je staat er niet direct bij stil dat Brazilië een van de snelst groeiende landen is wat betreft social media gebruik. Toch is dit wel het geval, zo blijkt uit onderzoek van Nielsen. 86% Van de Braziliaanse internetgebruikers is tenminste op 1 platform actief op social media en zitten het liefst op Orkut. Ondanks de armoede in dit land, heeft de mobiele markt 153,7 miljoen gebruikers. Een land met veel mogelijkheden voor internetondernemers.

Marco Derksen en Wouter Vonk deden de presentatie voor dit onderwerp op eDay. Marco ging meer in op de cijfers, terwijl Wouter meer zijn ervaringen uit Brazilië deelde!

Na de succesvolle mediareizen naar Rusland en China, is het BRIC (Brazilië Rusland India en China) land Brazilië aan de beurt. Radio en televisie nemen nog steeds een dominante rol in qua advertising, terwijl Brazilië ongeveer 55 miljoen actieve social media gebruikers kent. Volgens Marco ligt het succes aan het feit dat de Brazilianen van zichzelf al erg sociaal zijn. Het zijn gewoon sociale lui!

Orkut doet het erg goed en bekleed daarom ook de nummer 1 positie, maar wordt op de voet gevolgd door Twitter (nummer 2) en Facebook (nummer 3). In de top 20 Twitter penetratie wereldwijd staat Brazilië zelf op een 2e plaats met 20,5%.

Maar hoe zit het met adverteren in Brazilië? De bevolking is erg gevoelig voor mooie visuele beelden. Daarom zitten in onder andere Rio de Janeiro de beste reclamebureaus, die vaak de mooiste creaties maken. Veel van deze bureaus zijn dan ook veelvuldig in de prijzen gevallen tijdens het event in Cannes.

Ook in dit land stijgt het internet ondanks het feit dat andere media, zoals print, dalen. Maar slechts 4,17% van het budget van bedrijven, wordt nu nog aan internet uitgegeven. Dat is best weinig in vergelijking met andere landen. Toch gaat daar de komende tijd verandering in komen.

Hieronder zie je een video van Wouter Vonk die hij heeft gemaakt naar aanleiding van zijn reis in Brazilië. In november reist de club af naar Zuid Amerika en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Dus voor diegene die interesse heeft, bezoek dan eens de website!