Events19.02.2009

Windows Mobile 6.5 de nieuwtjes


windows-mobile-6-5-de-nieuwtjes.jpg
windows-mobile-6-5-de-nieuwtjes.jpg

DC en MC waren gisteren aanwezig bij de Microsoft lunchsessie voor de Nederlandse pers bij het Mobile World Congres. Tijd genoeg om alles nog eens uitgelegd te krijgen (wat heeft Steve Ballmer nu eigenlijk gezegd) en alle vragen te stellen die we willen. Maarten Sonneveld, Business Group Lead Mobile Communications bij Microsoft, praat ons bij over de belangrijkste zaken rondom de mobiele ontwikkelingen van Microsoft en meer in het bijzonder van Windows Mobile 6.5, waar eerder op MC al deze demo was te zien.

De categorie smartphones groeit enorm. 50% van alle telefoons in de wereld wordt straks een smartphone, maar in de westerse wereld zal dat percentage hoger liggen. Nederland loopt voorop in smartphones en met name van de WindowsMobile telefoons“.

Sind een half jaar heeft Microsoft een nieuwe organisatie waar we de consument centraal zetten via drie platformen: PC, telefoon en web, waarin een geïntegreerde ervaring moet worden aangeboden. Door een brede range van Windows telefoons (hij gebruikt express de Nederlandse benamingen) willen we keuze bieden voor de consumenten. We hebben het niet meer over een Windows versie xyz of Windows Mobile. Qua fabrikanten en operators hebben we goede partners. Voor iedereen is er een eigen toestel. Met of zonder touchscreen, qwerty toetsenbord, verschillende tarief structuren en user interfaces“.

Alle Windows telefoons zullen qua hardware de bekende Windows startknop hebben. In de specificaties zal de Windows versie nog wel genoemd worden, maar in de marketing uitingen houden ze de Windows telefoon term aan. Windows Mobile 6.5 heeft een aantal verbeteringen. Er zijn een viertal hoofdaankondigingen gisteren gedaan:

Touchscreens zijn makkelijker geworden. Onder andere door een nieuw home screen, dat volledig te personaliseren is door toevoeging van je eigen widgets en rss feeds. Er komen ook non-touchscreen toestellen voor windows mobile 6.5.

Het nieuwe startmenu is meer ‘fingerfriendly’ geworden door de honingraat structuur. Je kunt er makkelijk doorheen scrollen en je eigen applicaties voorop zetten. Het vinger-navigeren is in alle lagen van het menu veel beter te gebruiken. Vanuit je lockscreen kun je direct naar je belangrijkste applicaties gaan zoals sms, mail etc.

Er komt ook een nieuwe ingebakken versie van Internet Explorer, waarop je kunt browsen zoals je dat op je PC gewend bent, full screen. Niet alleen beter dat de vorige Explorer, maar ook beter dan andere browsers. Fabrikanten mogen –als ze dat willen- de opera browser wel meeleveren.

Als derde hebben ze een dienst geïntroduceerd: de MyPhone Service. Alle informatie die je belangrijk vindt, zoals sms-jes, video’s en foto’s kun je uploaden naar het web, daar zelfs laten backuppen en vanaf diverse platformen (devices) bereiken. Je kunt meerdere Windows telefoons in de ‘MyPhone’ gebruiken. De geuploade content is ook doorzoekbaar. Er is nu al wel een besloten beta trial beschikbaar. De codenaam waaronder dit werkte was Skybox (inside information). Apple heeft nu een betaalde dienst (e-web) maar Microsoft gaat dit gratis aanbieden. Foto’s kun je automatisch laten uploaden naar MyPhone (via Sinc) en hij deelt (shared) automatisch met je vrienden als je dat hebt ingesteld.

De vierde verbetering is de Windows Marketplace, een online winkel in het web waaruit je vanaf je telefoon applicaties kunt vinden die je vervolgens kunt downloaden. Zoals we inmiddels gewend zijn van app stores zijn enkele tegen betaling en velen gratis. Er zijn nu 20.000 applicaties beschikbaar. Microsoft zal derde party applicaties wel checken op toepasbaarheid binnen windows mobile 6.5 voordat ze op de Marketplace worden toegelaten.

Naast de vier hoofdpunten van Windows Mobile 6.5 zijn er ook een aantal partner aankondigingen. HTC was daarbij de belangrijkste. De Touch Diamond2 en de Touch Pro2 zijn daarbij de belangrijkste vlaggenschepen. HTC heeft beloofd dat de upgrades naar toekomstige versies van Windows Mobile gratis worden. LG belooft als partner 50 nieuwe Windows telefoons te gaan maken tot 2012. De GM730 wordt de eerste met WM6.5. Toshiba, HP, Acer (4x) hebben ook aankondigingen gedaan voor toestellen met WM6.5.

Fabrikanten mogen ook nog hun eigen ding doen met dit 6.5 besturingssysteem. Dat wordt vanuit Microsoft ondersteund. Conclusie: Het wordt makkelijker, sneller en mooier. Verbeterde gebruikers ervaring, mooier en leuker om met een 6.5 toestel te navigeren. Deze nieuwe ontwikkelingen vindt Maarten ook het bewijs dat Microsoft de mobiele markt belangrijk vindt.

Windows Mobile 7 zal vast wel komen, maar we houden het nu even bij 6.5 volgens Steve Ballmer. Er komen dan ook geen mededelingen over versie 7, die niet per se parallel hoeft te lopen met de mobiele versie (!). Van de HTC Diamond zijn er in NL meer toestellen verkocht dan de iPhone. Ook in de zakelijke markt wordt Windows Mobile veel meer verkocht door de push mail functionaliteit. Komt er een combinatie met Android? Nee, dat kan Maarten zich niet voorstellen. Volgens Steve Ballmer is er maar ruimte voor drie Operating Systemen.

Als laatste meldt Maarten dat Microsoft ook lid is geworden van het OMI initiatief, met name doordat Microsoft nu hun eigen diensten gaan lanceren.

Verder lezen over Mobile World Congress

Apple’s nieuwe iPhone 14 & iPhone 14 Plus

Apple kondigde eerder deze maand een nieuwe iPhone 14 en nieuwe iPhone 14 Plus aan. Toestellen die niet alleen opvallen vanwege de gele kleur. Maar die ook beschikken over een langere batterijduur, beter dual camera-syst...

Mobile23.03.2023

Apple’s nieuwe iPhone 14 & iPhone 14 Plus

Doe mij maar de gele
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

Samsung Galaxy S23 Ultra – topmodel met 200 megapixel camera

Samsung heeft ruim voor het Mobile World Congress in Barcelona al hun nieuwe Samsung Galaxy S23-serie geïntroduceerd. Het was jarenlang een traditie om onder de Spaanse zon de markt op te schudden met een nieuw Galaxy-m...

Mobile14.03.2023

Samsung Galaxy S23 Ultra – topmodel met 200 megapixel camera

​Dit zijn de beste multi-sim smartphones van 2023

Een privételefoon en een telefoon voor zakelijk gebruik. Vroeger was dat geen probleem, maar vandaag de dag doen telefoons nu eenmaal niet zo lang met hun batterij. Het is dan veel makkelijker om één toestel te gebrui...

Mobile07.03.2023

​Dit zijn de beste multi-sim smartphones van 2023

Pixel 7 Pro review: ijzersterk in fotografie en Android-beleving

Vroeger was het een heel gedoe om een Google Pixel-telefoon te bemachtigen. Je moest hem importeren via Frankrijk of Duitsland, want in Nederland werd hij niet verkocht. Gelukkig is dat inmiddels anders: zelfs de Google...

Mobile05.03.2023

Pixel 7 Pro review: ijzersterk in fotografie en Android-beleving

Het metaverse van Vive, Viverse, ziet er goed uit

Op Mobile World Congress was dit jaar wel veel oog voor de consument waar het ging om smartphones, maar verder draaide de beurs vooral veel om b2b: business to business. Maar tussen al die bedrijfsstands was er een opval...

Metaverse03.03.2023

Het metaverse van Vive, Viverse, ziet er goed uit

Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

Samsung was groots op MWC aanwezig, maar niet waar het om watches ging. Logisch: de Galaxy S23 is het helemaal en daar wil het bedrijf dan ook de focus op leggen. Maar er zijn natuurlijk hier en daar wel Galaxy Watch 5-h...

Gadgets02.03.2023

Samsung Galaxy Watch 4 versus Galaxy Watch 5: upgrade waard?

De 5 meest opmerkelijke gadgets van MWC 2023

MWC staat voor Mobile World Congress. Je zou denken dat daar alleen mobiele telefoon-apparatuur te vinden is. Dat is echter niet helemaal waar, hoewel tegenwoordig natuurlijk bijna alles op een bepaalde manier wel aan je...

Gadgets02.03.2023

De 5 meest opmerkelijke gadgets van MWC 2023