Cybercrime17.08.2019

9 mythes over het Dark Web


Het dark web, een mysterieuze plek voor veel mensen. Duister en onbekend voor veel mensen, dat kan een hoop angst en onwetendheid oproepen. Wat is het dark web precies? En heb ik er iets te zoeken? Hier volgen 9 dingen over het dark web die totaal niet waar zijn.

Mythe 1: Het Dark Web is Illegaal!

Nope, het dark web op zich is niet illegaal. In Nederland mag je gewoon het dark web op gaan zonder over je schouder te hoeven kijken wanneer je later die avond je hond uit laat. Dingen die op het dark web gebeuren kunnen best illegaal zijn, maar op het gewone web gebeuren ook illegale zaken.

Mythe 2: Het Dark Web is lastig te bereiken

Ook fout. Het is vrij simpel om op deze onderste laag van het internet te komen. Het enige wat je moet doen is de Tor browser downloaden, net als dat je bijvoorbeeld Chrome of Opera zou downloaden en installeren. Het enige wat je daarna nog nodig hebt zijn .onion websiteadressen. Deze zijn verspreid over het internet wel te vinden en er zijn op het dark web zelfs hele veilige zoekmachines.

Mythe 3: Het Dark Web is een extra laag van het Deep Web

Het deep web is een benaming voor websites die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Vaak zijn het sites die te maken hebben met bepaalde geheimhoudingen van bedrijven en instanties. Bijvoorbeeld net als dat je je e-mail kunt lezen of op je bankrekening kunt kijken, maar een ander niet. Of denk aan het interne netwerk van bedrijven, die bevinden zich niet op het publieke web.

The dark web daarentegen zijn websites die anoniem zijn aangemaakt en anoniem bezocht worden. Met de Tor browser kun je het web compleet anoniem bezoeken en ook compleet anoniem websites creëren. Het deep web en het dark web zijn dus compleet verschillende dingen.

Mythe 4: Het Dark Web is gemaakt door de overheden

Overheden supporten de Tor browser en het dark web, omdat ze zelf ook gebruik maken van anonieme communicatie, niet omdat ze het zelf in handen hebben.

Mythe 5: Je kunt ALLES kopen op het dark web

Dit gaat in werkelijkheid niet op. Veel marktplaatsen die ooit op het dark web bestonden zijn er inmiddels niet meer en het staat vol met nep marktplaatsen die er zijn om je te bedriegen. Het is niet onmogelijk om dingen te kopen via het dark web, maar het is zeker makkelijker via andere wegen.

Mythe 6: Alle Cybercrime vindt plaats op het Dark Web

De meeste internetcriminaliteit vindt juist plaats op het gewone web. Tuurlijk is het dark web niet compleet zonder criminaliteit, maar ergens anders gebeuren veel meer ongure zaken. Het dark web wordt juist vaker alleen gebruikt om anoniem te communiceren, want je kunt toch beter ergens crimineel zijn waar slachtoffers zich bevinden, in plaats van je eigen soort.

Mythe 7: Het Dark Web is groter dan het normale web

Het dark web is klein, heel klein. Het dark web bestaat uit een paar tienduizend websites, het normale web bevat meer dan een miljard websites. Het deep web daarentegen is het grootste, omdat elke e-mail van elk persoon een eigen bestaan heeft. Maar het dark web is dus het kleinste.

Mythe 8: Het Dark Web bevat geheime laagjes

De meeste dark web sites zijn vrij beschikbaar voor iedereen met een Tor browser. Er zijn natuurlijk sites waar je alleen op komt met een inlog, denk aan bepaalde forums. Deze websites horen dan eigenlijk juist weer bij de deep web. Er zijn een hoop theorieën over geheime laagjes, maar de werkelijkheid is toch anders.

Mythe 9: Het Dark Web wordt alleen gebruikt voor criminaliteit

Het dark web wordt gebruikt door heel veel verschillende mensen. Tuurlijk zijn er criminelen op het dark web, net als dat er op elke andere plek ter wereld criminelen zijn. Extreme voorstanders van privacy gebruiken bijvoorbeeld liever het dark web. Zelfs grote organisaties, zoals Facebook, hebben .onion sites in gebruik.

Darkweb

Nieuwsgierig geworden naar het dark web? Neem gerust een kijkje. Wees wel op je hoede en ga niet te diep. The dark web is een vrije zone, virussen en malware zijn er in overvloed en de Tor browser beschermt je hier niet voor zoals de gewone browser dat zou doen. Betreden op eigen risico dus, maar de bovenstaande mythes kun je gerust uit je hoofd zetten.

Verder lezen over Internet

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Reddit heeft besloten om de app te tweaken. De reacties komen nu meer prominent in beeld en daarmee lokt het meer interactie uit.

Online25.04.2024

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn

Verder lezen over World Wide Web

​Zo zorg je dat je voordelig internet hebt

Het leven wordt duurder en waar je over het algemeen iets minder invloed hebt op de prijs van gas en elektra, heb je dat wel op je internet. Zo kun je natuurlijk internet vergelijken, maar er is meer wat je kunt doen om...

DC Business23.09.2022

​Zo zorg je dat je voordelig internet hebt

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wat heb je eigenlijk te zoeken op het Dark Web?

Het wereldwijde web is op te delen in verscheidene lagen, te weten het surface web, deep web en dark web. Omdat er vaak verwarring bestaat over wat deze lagen precies inhouden, leggen we dat op deze pagina voor eens en a...

Cybercrime29.09.2020

Wat heb je eigenlijk te zoeken op het Dark Web?

Google project ‘Loon’ staat voor cruciale test

Het Google-project om via ballonnen mobiele netwerkverbindingen te brengen naar (onherbergzame) plekken waar dat niet mogelijk is via zendmasten staat voor enkele cruciale commerciële tests. Investeerders twijfelen aan...

Online03.07.2019

Google project ‘Loon’ staat voor cruciale test

Loon brengt via ballonnen mobiele netwerken naar onherbergzame gebieden
​Chrome gaat adblockers weren

Als het aan Google ligt hebben in de toekomst alleen zakelijke gebruikers van Chrome de beschikking over adblocker extensies. Dat schrijft 9to5Google. In januari ontstond er al ophef toen Google wijzigingen aankondigde w...

Advertising05.06.2019

​Chrome gaat adblockers weren

Op 23 maart gaat Europa de straat op voor #StopACTA2

Zoals iedereen inmiddels al wel heeft vernomen is de Europese Unie momenteel aan het stemmen over de hervorming van het copyright. Met name Artikel 11 (Linkbelasting) en Artikel 13 (Uploadfilter) worden bekritiseerd door...

Media18.03.2019

Op 23 maart gaat Europa de straat op voor #StopACTA2

​Backlinken: Hoe gebruik je White, Grey en Black hat SEO?

Backlinken: Welke kleur moet je SEO-hat zijn? In dit uitgebreide artikel hebben we onze krachten gecombineerd met Kalin Karakehayov van SEO.Domains en Victor Norbart van Klik & Steen online marketing om een “uitleg”...

Search13.12.2018

​Backlinken: Hoe gebruik je White, Grey en Black hat SEO?

(±20 minuten leestijd)
Dramaserie over het turbulente begin van het internet

National Geographic duikt met een nieuwe zesdelige serie in de beginperiode van het moderne internet. In ‘Valley of the Boom’ komen verhalen voorbij van de internetpioniers die met roemruchte startups in de jaren ’...

Online11.12.2018

Dramaserie over het turbulente begin van het internet