Cybercrime10.05.2012

Piratenpartij noemt uitspraak Rechtbank “klap in het gezicht voor het vrije internet”


piratenpartij-noemt-uitspraak-rechtbank-.jpg
piratenpartij-noemt-uitspraak-rechtbank-.jpg

Volgens partijwoordvoerder Dirk Poot van de Piratenpartij heeft vandaag het vrije internet een klap gekregen. Poot deed de uitspraak direct na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag nadat deze had besloten dat het ex parte-bevel bevel, wat tegen de Piratenpartij vervaardigd is, rechtmatig is. De rechtbank geeft hiermee toe dat het niet nodig is de gedaagde partij te horen voordat men een partij oplegt een stukje internet te censureren.

In het door de partij verzonden persbericht is verder te lezen dat de rechter ook gehoor heeft gegeven aan de aanvullende eisen van Stichting BREIN. Dit betekent dat de Piratenpartij nu ook haar informatie pagina moet gaan verwijderen. Al wordt er alleen maar verwezen naar volkomen legale alternatieven. De generieke proxy, die al lange tijd online is, is daarbij niet gespaard gebleven. Op last van de rechter moet deze gecensureerd worden. De Piratenpartij zal dezelfde IP en DNS filtering moeten toepassen die eerder is opgelegd aan Ziggo en XS4ALL en sinds vandaag ook aan de andere grote internet providers van nederland.

De aan de Piratenpartij opgelegde censuur negeert niet alleen de netwerkneutraliteit, maar nog veel belangrijker, de fundamentele mensenrechten aldus het bericht. Dit omdat een overbodige industrie de wetten van de vrije markt kan overleven met een corporatistische repressie. Het echte probleem ligt niet bij het downloaden, maar bij het huidige auteursrecht.

Volgens de Piratenpartij is het huidige auteursrecht een opgelapt relikwie uit 1912 en niet meer van deze tijd. De enige oplossing voor de huidige situatie is een radicale hervorming van het auteursrecht, waarin het delen en creëren van kennis en cultuur wordt gestimuleerd en niet wordt belemmerd.

De Piratenpartij heeft aangegeven het er dan ook niet bij laten zitten. – “We zullen blijven strijden tegen censuur en inperkingen van onze burgerlijke vrijheden. Wij overwegen dan ook in hoger beroep gaan. Helaas zal tot die tijd de door de rechter opgelegde censuurmaatregelen geaccepteerd moeten worden.”