Cybercrime10.05.2012

Vergeleken met cybercriminelen zijn bankovervallers maar kruimeldieven


vergeleken-met-cybercriminelen-zijn-bank.jpg
vergeleken-met-cybercriminelen-zijn-bank.jpg

Een groot deel van alle cybercriminelen kunnen gelinkt worden aan internationaal georganiseerde misdaadbendes, aldus Khoo Boon Hui, president van Interpol. Op de European Regional Conference van de organisatie in Tel Aviv wees Boon Hui naar een Britse studie waarin aangevoerd wordt dat 80% van de online criminaliteit moet worden toegeschreven aan grensoverschrijdende bendes.

Criminele bendes beseffen volgens Khoo Boon Hui dat transnationale cybercriminaliteit veel winstgevender is dan andere illegale inkomstenbronnen, die bovendien meer risico op ontmaskering zouden kunnen opleveren,” aldus persbureau AFP. “Experts hebben volgens de Interpol-topman gewaarschuwd dat de kosten van cybercriminaliteit hoger liggen dan de gecombineerde schade die door de handel in cocaïne, heroïne en marihuana wordt veroorzaakt.

In Europa zou cybercriminaliteit inmiddels een kostprijs van 750 miljard dollar per jaar hebben bereikt.

Onder meer illegale gokactiviteiten, bankfraude en bedrog met creditkaarten zijn volgens Boon Hui populaire vormen van cybercriminaliteit. “Amerikaanse banken hebben vorig jaar een bedrag van 900 miljoen dollar verloren bij klassieke overvallen, maar cybercriminelen hebben 12 miljard dollar buitgemaakt.

Boon Hui waarschuwde ook voor de wereldwijde veiligheid door cyberaanvallen en gaf aan dat Interpol zelf ook het slachtoffer is geworden van het hackers-collectief Anonymous. Via