Cybercrime06.02.2010

Maga No Need Pay [No 419-scam]


maga-no-need-pay-no-419-scam.jpg
maga-no-need-pay-no-419-scam.jpg

Het nummer “Maga No Need Pay” uitgevoerd door de Nigariaanse rappers Banky W, Bez, Cobhams, MI, Modele, Omawumi, Rooftop MCs en Wordsmith. is onderdeel van een grote sociale campagne die met steun van Microsoft tracht jonge Nigerianen bewust te maken van de ernst van computercriminaliteit.

Het in de rap veel bezongen ‘yahoo-yahoo’ heeft in dit geval niets te maken met het Amerikaanse Internetbedrijf maar staat voor in Nigeria voor cybercrime. Het land staat al jaren in de top drie wat betreft cybercriminaliteit. De bekendste vorm is e-mailspam, ook bekend als “419-scam”, waarbij wordt getracht mailontvangers geld te laten overmaken voor de meest bizarre redenen. Nigeriaanse jongeren vinden het stoer om op te scheppen over deze vorm van criminaliteit.

Zo werd een aantal jaren geleden al in Amsterdam de Nigeriaanse popster Nkem Owoh  welke o.a. werd verdacht van een omvangrijke loterij zwendel, gearresteerd die internationaal trachtte door te breken met zijn song voor Nigeriaanse 419 oplichters. Het nummer (I Go Shop Your Dollar – 419 is just a game, you are the loser I am the winner )werd na internationale kritiek verboden.


I Go Shop Your Dollar