Cybercrime16.10.2009

Gratis eten bij Just-eat.nl


gratis-eten-bij-just-eat-nl.jpg
gratis-eten-bij-just-eat-nl.jpg

Honderden studenten in Groningen, Utrecht en Breukelen hebben de afgelopen maanden bijna gratis gegeten via de landelijke thuisbezorgservice Just-Eat. Door de website justeat.nl te kraken, konden zij voor tienduizenden euro’s aan pizza’s, sushi en shoarma bestellen en telkens met slechts één cent afrekenen.

Het gaat om studentenclubs van Nyenrode, Groningen en Utrecht. Zij hebben de afgelopen tijd voor zo’n dertigduizend euro aan eten bij ons besteld en vervolgens in het betaalsysteem de rekening teruggebracht tot bijvoorbeeld één of vijf cent. Het bedrijf vermoedt dat de fraudemethode zich de laatste tijd heeft rondgepraat bij de universiteiten.

Directeur Groenendijk zegt dat er momenteel hard wordt gewerkt aan een betere beveiliging van het systeem. Vooralsnog heeft dat weinig resultaat. „Gisteren overkwam het ons opnieuw”, zucht hij. Volgens Just-Eat hebben de studenten een gat in het internetbetaalsysteem Ideal gevonden. „Zodra ze een bestelling plaatsen en de betaling regelen, verhuizen ze naar een andere pagina op de website en zetten de eindafrekening op een stuiver. Dat bedrag wordt vervolgens door de bank bij de besteller afgeschreven.” via